Au trecut deja 10 zile de când s-a încheiat cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment care a adus împreună, în comuna Aroneanu, peste 150 de participanți din toate colțurile țării. Noi activități deja au fost planificate la reîntoarcerea acasă, iar mesajele participanților încă curg pe grupul de WhatsApp, un semn în plus că motivația și legătura de prietenie creată pe parcursul celor 3 zile de activitate încă rezistă. Și pentru că e important să dăm mereu mai departe din lucrurile pe care le învățăm, i-am provocat pe tineri să ne spună cum a fost pentru ei să participe la acest Summit. Mai jos, am ales 15 răspunsuri de la tineri din 15 comune (le-am fi publicat pe toate, însă ne-am gândit că răbdarea cititorilor noștri are o limită).
Pot afirma că Summitul Tinerilor din Mediul Rural a fost o experiență inedită pentru mine. Totul a fost minunat, de la organizare, până la participanți. M-am simțit ca acasă deoarece am fost încojurată de tineri care aveau același scop ca mine: să preia ei inițiativa, să aducă ceva bun în comunitățile lor. Am asistat la workshop-uri foarte utile pentru mine, de la care am învățat o grămadă de lucruri cum ar fi: despre bolile cu transmitere sexuală, folosirea corectă a metodelor contraceptive; care sunt metodele prin care poți rezona cu administrația publică locală astfel încât să îți poți îndeplini scopurile (sau nu), despre cât de important este rolul unui lucrător de tineret și că acesta ar trebui să fie prezent în cât mai multe locuri; am învățat despre ce înseamnă să fii solidar și ce sunt proiectele de solidaritate, despre programul Erasmus+, și nu în ultimul rând am învățat despre ACCEPTARE și importanța ei.
De-a lungul celor 3 zile pe care le-am petrecut la Summit am simțit că pot să fiu ascultată, că ideile mele contează la fel de mult cum contează ideile celorlalți. În aceste 3 zile am aflat povești extraordinare legate de implicarea tinerilor în satele din toate colțurile țării. M-am bucurat să leg o prietenie cu acești tineri devotați comunităților lor, să fac schimb de experiențe cu ei, să învățăm unii de la alții. Pot spune că m-am simțit ca acasă deoarece aici au fost îndepărtate toate tabuurile și am putut vorbi și despre problemele mai „sensibile” pentru societate, dar despre care ar trebui să vorbim mai des și mai deschis. M-am bucurat să aflu că se lucrează la Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural, în sfârșit un document care este despre NOI și drepturile noastre și, de asemenea, m-am bucurat că am lucrat în echipe la această Cartă pentru a identifica nevoile și soluțiile în două domenii [opt în total]: educație și sănătate. Abia aștept să preiau exemplele de aici și să le implementez în comunitate, să aplic tot ce am învățat aici.
Laura, comuna Pietrari
Mă bucur enorm că am participat la Summit. În primul rând mă bucur că am reușit să mă fac auzită, chiar dacă înainte să vin aici îmi era teamă să vorbesc despre problema mea. Mă bucur că am găsit susținere aici, că nevoile mi-au fost ascultate. Cred că dacă reușim să ne facem auziți putem fi schimbarea pe care o dorim. Summit-ul m-a ajutat să prind curaj și putere. Aici m-am simțit cu adevărat puternică și am prins încredere în visele pe care le pot aduce în comunitate.
Beatrice, comuna Gherăești
Nu m-aș fi așteptat ca într-un timp atât de scurt să cunosc și să leg prietenii atât de frumoase cu atâția tineri deschiși spre comunicare și hotărâți să facă ceva bun în comunitatea din care provin, aici vorbind atât despre participanți, cât și despre facilitatori și organizatori. Am învățat foarte multe lucruri utile la workshop-urile la care am participat, și nu numai, pe care le voi împărtăși mai departe. Acest eveniment poate schimba multe lucruri în bine într-o comunitate, deoarece am văzut că există oameni care chiar se implică și chiar își doresc asta.
Georgiana, comuna Brazi
Mi-au plăcut atelierele pe care le-am făcut, iar lucrătorii de tineret au fost deschiși cu noi. Pentru mine, o noutate au fost proiectele de solidaritate și posibilitatea obținerii unor finanțări din partea UE. Până acum, credeam că Erasmus se ocupă doar de burse pentru studii, în urma Summitului am aflat exact ce face acest program. De asemenea, mi-ar plăcea ca pe viitor să aplic un proiect pe Corpul European de Solidaritate.
Teodor, comuna Străoane
Vai, cât de mult mi-a plăcut! Aș putea vorbi ore în șir despre Summit, dar deja mi-am sâcâit toți prietenii care nu au fost prezenți acolo. Este prima mea experiență de genul acesta și tocmai de aceea am apreciat enorm de mult fiecare moment. Pe parcursul celor 3 zile petrecute în Aroneanu am comunicat și am schimbat idei mai mult decât am făcut întreaga vară (pe bune). La fel cum am precizat și la început, în completarea chestionarului de înscriere, deși nu am reușit să rețin numele tuturor persoanelor cu care am vorbit, au rămas întipărite în mintea mea momente prețioase care mă duc cu gândul la ele. Nu îmi vine să cred cât de implicați sunt tinerii în dorința de a schimba ceva în bine în comunitatea lor, nu îmi vine să cred că a fi voluntar este un stil de viață, nu îmi vine să cred că am învățat din fiecare atelier la care am participat câte un lucru extrem de important și că am reușit să fiu focusată pe cei ce le organizau. Am 14 ani, iar în viitorul meu voi încerca să fiu cât mai dedicată tinerilor.
Valentina, comuna Cleja
În jur de 150 de tineri diferiți, cu caractere diferite, vârste diferite, dar majoritatea cu același scop: să fim o schimbare. M-am înscris la Summit doar pentru titlul de Sat European de Tineret, nu știam ce include exact această „întâlnire” cu tinerii. Dar când am ajuns acolo și am început să pun întrebări pe ici, pe colo, am reflectat puțin și mi s-a pus un gând în minte: „Uau, sunt înconjurată de oameni la fel ca mine, care vor să-și lărgească orizonturile, care doresc să-și petreacă timpul într-un mod productiv, dar cel mai important, oameni care vor să fie o schimbare pentru comunitatea lor”. Și, pe parcursul Summitului, mi s-a confirmat în totalitate acest gând. Am cunoscut tineri și facilitatori minunați, chiar am simțit faptul că nu mi-am pierdut timpul degeaba. Am învățat multe lucrurile care o să-mi fie de folos și pe unele chiar o să le dau mai departe. Vă mulțumesc pentru că ați adunat cei mai faini oameni din țară și i-ați „instruit”. Dacă în viitor acești tineri o să pună în aplicare ceea ce au învățat la Summit cu siguranță viitorul va fi cu mult sclipici.
Adelina-Mădălina, comuna Bâra
În acest timp în care am fost Summit am învățat ce înseamnă lucrul în echipă, am învățat că fără muncă nu reușești nimic, am învățat cum pot face un proiect de succes, am reușit să am mai multă încredere în mine și să îmi înfrunt temerile. M-am simțit super bine, a fost un vibe frumos. Le transmit și celorlalte comune care vor să participe anul viitor la Summit să nu stea pe gânduri și să transmită un mare DA!
Alice, comuna Dămienești
Această experiență a fost una unică deoarece am reușit să cunosc oameni care să mă învețe cum să acționez în comunitatea mea. Am învățat că este OK dacă ești vulnerabil și că trebuie să lupți pentru lucrurile în care crezi. Este o cale foarte bună de a ieși din zona de confort, de a-ți face prieteni noi, de a-ți crea noi amintiri. Practic este o oportunitate pentru a te dezvolta pe plan personal, odată cu comunitatea ta. Dar lucrul cel mai important este că am fost toți tinerii din mediul rural uniți, ceea ce a dus la împărtășirea problemelor din comunitățile noastre, dar și a rezolvărilor.
Am văzut că nu suntem singurii care se confruntă cu obstacole dar mai important e că nu suntem singurii care luptă pentru înlăturarea lor. Așadar, acest Summit al Tinerilor din Mediul Rural, pentru mine a însemnat transformarea problemelor în oportunități de creștere și crearea unei rețele pentru tineri din mediul rural. Merită tot timpul și atenția voastră!
Anda, comuna Săbăoani
De Summitul Tinerilor din Mediul Rural am aflat inițial de pe Facebook. Recunosc că nu m-a atras atât de mult ideea de a participa, motiv pentru care nici nu am completat formularul de selecție. Ulterior, participând la o tabără la Sibiu, alături de o parte din membrii grupului de inițiativă din comuna mea, mi-a fost reamintit evenimentul, scopul fiind completarea formularului de selecție. Am avut mici ezitări și de data aceasta, însă am zis: „de ce nu?”. Zis și făcut. După o perioadă scurtă, a sosit ziua în care aflam dacă am fost selectată sau nu. Sinceră să fiu, știam că au aplicat sute de tineri din țară, ceea ce mă făcea să cred că șansele sunt minime pentru mine, dar atunci când am deschis e-mailul și am văzut că sunt selectată, efectiv nu mai aveam cuvinte. M-am simțit atât de mândră de mine, deci da, prin intermediul Summitului am prins mai multă încredere în mine. În cele 3 zile petrecute la Summit am învățat atât de multe lucruri (faptul că ne sunt puse la dispoziție atât de multe oportunități de care eu, personal, nu știam, despre educație sexuală, despre drepturi pe care le avem dar ne sunt încălcate etc), practic a fost îmbinat utilul cu plăcutul. Facilitatorii au fost foarte deschiși și ne-au oferit tot suportul de care am avut nevoie, organizatorii au fost atenți la fiecare nevoie pe care am avut-o, au avut grijă să nu ne lipsească nimic, am legat prietenii cu o parte din tinerii care au participat. Recomand din tot sufletul ca la următorul Summit să se înscrie cât mai mulți tineri, este o experiență care nu ar trebui ratată.
Andreea, comuna Grivița
Când am venit la acest Summit nu cunoșteam decât câțiva oameni, am venit cu multe emoții, îmi era teamă ca nu mă voi împrieteni cu ceilalți, deoarece eu nu veneam dintr-un grup, ci venisem singură, dar nu a fost deloc așa. Încă din primele minute am legat primele prietenii, în scurt timp am ajuns să cunosc o mulțime de oameni faini cu care vorbesc și acum, după terminarea Summit-ului.
Bianca, comuna Dumbrava
Acest Summit mi-a deschis ochii larg, deoarece la mine în comună nu este nimic din ce s-a prezentat la acest Summit și din ce doresc celelalte comune participante să facă. Prin acest Summit am învățat datorită facilitatorilor, workshop-urilor și participanților că tinerii din mediul rural chiar trebuie ascultați și sprijiniți, deoarece sunt foarte importanți pentru comunitatea din care faci parte și cu ajutorul lor o comună se poate dezvolta. După acest Summit am în mine o dorință foarte mare de a merge și a încerca să schimb ceva la mine în sat. Vibe-ul pe care l-am simțit aici a fost unul foarte bun și a trezit în mine o trăire foarte mare de a schimba ceva în satul meu care are nevoie de așa ceva, are nevoie de tineri așa cum sunt cei din comunele candidate la titlul de Sat European de Tineret. Prin toată această experiență am învățat că trebuie să mă implic foarte mult pentru a reuși să schimb ceva începând doar cu mine, iar pe parcurs prin străduința mea de a schimba ceva voi atrage persoane dornice de a face acest lucru și așa se va construi o comunitate de tineri visători și dornici de a schimba satul în care trăiesc. Cu ajutorul participanților, voluntarilor și facilitatorilor am descoperit din nou cât de bine este să comunici, să te distrezi și să muncești în același timp cum era înainte de pandemie. Pe parcursul acestor zile m-am simțit din nou cum era înainte de pandemie, iar bucuria pe care am simțit-o este de nedescris. Dacă nu eram nevoiți să purtăm măștile în interior aș fi uitat complet că există această pandemie care ne-a schimbat tuturor viețile. Însă chiar și cu această pandemie am putut să interacționăm la fel ca înainte, iar acest lucru a fost foarte bun, deoarece simțeam că aveam nevoie de această normalitate după aproape doi ani. După acest Summit, pe lângă oboseala pe care toți am acumulat-o deoarece am dormit toți foarte puțin, am ajuns acasă cu o dorința foarte mare de implicare care se va materializa la mine în sat puțin câte puțin, încercând să aduc o comunitate de tineri la fel de frumoasă cum a fost cea de la Summit.
A., comuna Bărcănești
Pentru mine a fost o experiență suuuper. Am întâlnit mulți oameni faini, am legat prietenii, ne-am distrat. În cadrul atelierelor la care am participat am învățat lucruri noi și utile și nu numai. Mă aflam într-o perioadă mai dificilă, iar atelierul domnului Ionuț Șerban chiar m-a ajutat să mă simt mai bine. De asemenea, am fost mișcat și motivat de povestea doamnei Cătălina în cadrul atelierului Drepturile Omului. Aș dori ca în comunitatea mea să formăm o legătură între tineri la fel ca în cadrul acestui Summit.
anonim, comuna Hălăucești
A fost cel mai fain eveniment pentru tineret la care am participat. Mi-a plăcut faptul că a fost bine organizat, până la cel mai mic detaliu. Workshop-urile au fost foarte educative, eficiente, bine structurate şi diverse. Nu aveai cum să te uiți la un interval orar şi să nu găseşti un workshop care să-ți trezească interesul. De asemenea, am cunoscut o mulțime de tineri din mediul rural, tineri care mi-au povestit despre problemele întâmpinate în comunitățile lor, despre aşteptările pe care le au şi despre ce vor să schimbe. Comunitatea tinerilor din mediul rural s-a mărit considerabil datorită acestui Summit. O comunitate primitoare, în care sunt tineri implicați, care îşi doresc să schimbe în bine comunitățile din care provin şi să facă vizibil faptul că în mediul rural din România încă există tineri. Şi aceştia sunt mai implicați ca oricând.
Ionuț, comuna Aroneanu
Experiența pe care am avut-o în cele 3 zile de Summit nu a fost doar unică, dar a fost și una dintre cele mai minunate experiențe din viața mea. Dacă ar fi să mă gândesc la primele cuvinte care îmi vin în minte când mă gândesc la Summit ar fi: ECHIPĂ, COMUNITATE, IMPLICARE, PRIETENIE și DISTRACȚIE. Am cunoscut oameni noi și foarte implicați cu care am legat prietenii, am învățat multe unii de la alții și m-am apropiat foarte mult de membrii comunei din care fac parte. Am participat la cele mai interesante și interactive ateliere, unde am aflat noi informații pe care abia aștept să le împărtășesc cu ceilalți tineri din comună (cum să ai o viață sănătoasă, cum putem proteja mediul, cum să venim cu argumente pentru a ne proteja opinia, importanța drepturilor și de ce trebuie să le cunoaștem, participarea și atenția distributivă asupra celorlalți, lucrul în echipă). Mă simt foarte norocoasă că am avut șansa de a participa la ceva de-a dreptul minunat .
Roxana, comuna Panaci
Summitul Tinerilor din Mediul Rural a fost unul dintre cele mai frumoase evenimente la care am participat vreodată, zâmbete și râsete, întrebări și răspunsuri, energie și dorință de implicare. La asta mă gândesc când aud acum cuvântul „Summit”. Mi-au plăcut oamenii, vibe-ul, atelierele, într-un cuvânt: totul. Deja îmi lipsesc persoanele pe care le-am întâlnit și cu care am legat prietenii. M-am întors acasă cu o dorință mai mare de a schimba ceva la sat și de a îmi ajuta comuna să devină mai vizibilă. Îi încurajez pe toți tinerii din mediul rural să își creeze un grup, să își pună ideile în aplicare și să schimbe ceva, pentru că nu e imposibil, ba chiar din contră, o dată ce îți întemeiezi o echipă pe care te poți baza, totul e posibil; întâlnești oameni faini alături de care aduceți o schimbare la sat. Nu voi uita niciodată tot ce am învățat la Summit.
Larisa, comuna Slimnic
Vrei să ne spui și tu cum a fost la Summitul Tinerilor din Mediul Rural? Poți oricând să ne lași un comentariul pe site sau pe pagina de Facebook.
Summitul Tinerilor din Mediul Rural a fost coordonat de către Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile), și implementat în parteneriat cu Primăria Comunei Aroneanu, Grupul de inițiativă Aroneanu 2021 și Asociația Cavalerii Turnului Înclinat, cu sprijinul Erasmus Plus și al Corpului European de Solidaritate.