7 comune din România se numără printre finaliștii pentru titlul de Sat European de Tineret 2022. Titlul de „Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul programului European Youth Village comunelor din România care susțin tinerii în acțiunile pe care aceștia doresc să le organizeze în comunitate, și care înțeleg că schimbarea la nivel local este generată printr-un parteneriat între autoritoritățile locale și tineri.
Pe parcursul anului 2022, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.
Candidatura pentru obținerea titlului de Sat European de Tineret a fost depusă de un grup de inițiativă format din minimum 5 tineri, suținuți de către autoritățile locale printr-o scrisoare de susținere.
Cele 7 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2022 sunt:
Comuna Bâra din Județul Neamț
„Suntem comuna cea mai mică din județ, luând în considerare numărul de locuitori, dar cu rezultate bune în investiții și activități culturale, educative și civice. Acest titlu ar fi ca un combustibil pentru acțiunile existente și cele care urmează a fi implementate în cadrul comunității și ar ține în mișcare pe termen mediu și lung motivația dezvoltării comunității, în contextul național. Ne dorim titlul de Sat European de Tineret, pentru ca eforturile depuse de adolescenții și tinerii din Bâra de a schimba în bine comunitatea lor să fie apreciate, încurajate și susținute pe termen lung atât pe plan local cât și național. Prin câștigarea titlului de Sat European de Tineret, tinerii din zona Bâra și cei implicați în proiecte pentru tineri, vor avea și mai mult curaj pentru a continua inițiativele lor, iar autoritățile locale și mediul de business vor primi confirmarea că a investi în tineri trebuie să fie o prioritate.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Bâra)
Comuna Cristian din Județul Brașov
„Credem că prin acest titlu vom putea să atragem mult mai mulți tineri implicați, iar activitățile propuse și ajutorul acordat de către parteneri să responsabilizeze comunitatea. Avem potențial în implicare civică, ne trebuie un impuls ca să ne reactivăm energia pierdută în această perioadă de pandemie. Viitorul ține de relația noastră cu autoritatea locală și de modul în care împreună reușim să găsim soluții provocărilor actuale. A fi ales ca sat european de tineret înseamna un pas înainte în consolidarea relațiilor de parteneriat dintre administrația locală și organizațiile nonguvernamentale cu specific de tineret de la nivel local. Voluntariatul și implicarea în comunitate sunt esențiale.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Cristian)
Comuna Dămienești din Județul Bacău
„Sperăm ca prin intermediul titlului și al responsabilității pe care îl aduce să reușim să creăm o comunitate unită de tineri care să sară mereu în ajutorul celor din jur, indiferent de stereotipuri, apartenență religioasă sau orientare sexuală. Ne dorim ca autoritățile locale să implice tinerii în deciziile pe care le iau și în activitățile pe care își propun să le organizeze. Ne dorim o comunitate locală care să privească cu mândrie la tinerii pe care îi are și să iasă din zona de confort spre a se alătura demersurilor începute de tinerii comunei. Scopul final pentru noi este să creăm imaginea de cetățean activ în ochii tinerilor din comună și să le oferim modele care să îi ajute în a lua cele mai bune decizii pentru ei și generația de mâine.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Dămienești)
Comuna Drânceni din Județul Vaslui
„Prin acest program dorim să ne diversificăm posibilitățile de implicare la nivel local. Prin înființarea unei asociații de tineret vom avea posibilitatea să punem în practică diverse inițiative care să ne ajute și pe noi tinerii, în mod direct, dar și pe ceilalți cetățeni ai comunității locale. Dorim să fim cât mai vizibili și cât mai implicați la nivel local, dornici să venim în sprijinul cetățenilor, să îi ajutăm să înțeleagă ce este important să facă într-o comunitate locală, cum să colecteze corect gunoiul, cum să fie responsabili cu bunurile publice și cum să fie sociabili în interacțiunile noastre de zi cu zi. De asemenea, dorim să ne implicăm în procesul decizional local prin demararea unor campanii prin care să aducem la cunoștință autorităților publice ce nevoi au tinerii din comună. Considerăm că prin aceste procese vom crește gradul de implicare în inițiativele și activitățile comunității. Ne dorim să demonstrăm că suntem un pilon important al colectivității locale și vom munci pentru o integrare eficientă și performantă a tuturor tinerilor din colectivitatea locală a comunei Drânceni.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Drânceni).
Comuna Hălăucești din Județul Iași
„Comuna în care locuiesc este una primitoare, mereu deschisă să abordeze noi oportunități care să ne ajute să creștem și să devenim oameni de succes. Voluntariatul este în prim plan în comuna noastră. Tinerii din localitate sunt mereu deschiși să ajute și să arate oamenilor că împreună totul este posibil. Aș vrea ca satul meu să preia titlul de „Sat European de Tineret” deoarece avem mulți tineri care vor să se implice în activități, dar din cauza bugetului mic nu putem face ceva „nou” pentru a-i atrage, așa că, acest titlu ar da un impuls celor din comunitate și ar fi interesați să afle mai multe despre acest program și astfel, satul ar „reveni la viață”.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Hălăucești)
Comuna Panaci din Județul Suceava
„Panaci ar merita acest titlu, întrucât pune accent pe nevoile, dorințele și pe tinerii înșiși în activitățile comunității […]. Titlul va oferi atât un plus de determinare, cât și un laitmotiv pentru realizarea planurilor propuse. Primirea de către comuna Panaci a titlului de ”Sat European de Tineret” va însemna o responsabilitate și o oportunitate în plus pentru administrația locală, în care tinerii reprezintă centrul dezvoltării și al prosperității, fiind consolidată astfel atât determinarea și susținerea autorităților locale, cât și a tinerilor direct implicați. Acest titlu ar fi un binemeritat premiu pentru comuna noastră întrucât, în ultimii ani, tinerii noștri au renunțat la dorința de a locui la oraș, întorcându-se din ce în ce mai mulți după finalizarea studiilor. Credem că acest lucru s-a realizat pentru că am înțeles cu toții că o comună poate rămâne vie doar prin contribuția și munca celor tineri, mândri de meleagurile natale.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Panaci)
Comuna Săbăoani din Județul Neamț
„Ne dorim ca satul nostru să obțină titlul de Sat European de Tineret pentru că ar fi ceva nou pentru noi, iar comunitatea ar fi activă. Credem că dacă vom avea acest titlu tinerii nu ar mai pleca din sat și am avea ocazia să ne cunoaștem pasiunile noastre. De asemenea, vrem să luăm parte la schimbarea necesară a mentalității tinerilor și sperăm să facem parte dintr-o rețea a satelor care au acest titlu. Ne interesează dezvoltarea comunității în care locuim și ne dorim ca noi, tinerii, să fim parte din acest proces. Generația noastră poate da valoare comunității prin idei și acțiuni pe care vrem să le aplicăm în cadrul programului. Sperăm să formăm o comunitate mai unită a tinerilor din comuna Săbăoani. Prin contribuția fiecăruia, prin exprimarea opiniilor și găsirea împreună a unor rezolvări eficiente și creative pentru problemele deja existente în Săbăoani, nu putem, cu siguranță să schimbăm lumea, dar putem totuși să fim noi schimbarea pe care dorim s-o vedem în lume.” (Grupul de Inițiativă a Tinerilor din Comuna Săbăoani)
- mentorarea Grupurilor de Inițiativă în perioada 19 iulie – 12 septembrie 2021;
- participarea a 3 membri din Grupurile de inițiativă finaliste la întâlnirea de lucru din săptămâna 19-26 iulie (în Iași/Aroneanu)
- completarea/rescrierea planului de activități din cadidatură
- susținerea candidaturii la Summitul Tinerilor din Mediul Rural
- evaluarea finală de către un juriu specializat (13 – 19 septembrie 2021)
- decernarea titlului în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, ediția a treia