Sesiunea “Rural Youth in Europe” din cadrul primei ediții a Summit-ului Tinerilor din Mediul Rural (septembrie 2019), organizat în Bacău de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, a dus la identificarea de către participanți a elementelor care, în opinia lor, fac dintr-un sat oarecare un sat european.
“Există oportunități pentru tineri (inclusiv pentru tinerii cu dizabilități), există ONG-uri, personalități-model, voluntariatul este promovat; sunt dezvoltate festivaluri destinate tuturor categoriilor de vârstă, concursuri locale periodice recunoscute național, cercuri de talente, cursuri de calificare, tabere pentru copii și tineri, școli de vară, cursuri de prim ajutor, educație sexuală etc. Există o bibliotecă funcțională și un centru de tineret. Satul european este dezvoltat din punct de vedere turistic, e modern, dar își păstrează identitatea; dispune de cabinet medical/spital, farmacie, transport în comun, grădiniță, creșă. În satul european, abandonul școlar este combătut constant, iar autoritățile colaborează între ele. Școlile sunt dotate la standarde europene. Oamenii sunt conectați digital pentru acces la informații și noutăți. Tinerii sunt încurajați să participe la luarea deciziilor, la ședințele de consiliu local etc, și le este cultivat constant spiritul de inițiativă. Comunitatea unui sat european este informată, incluzivă, închegată, îngrijită, responsabilă.”
De aceea, prin implementarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural urmărim ca tinerii din mediul rural să devină cetățeni activi în comunitățile lor, parteneri egali cu autoritățile publice și ceilalți actori din comunitatea locală. Vrem ca tinerii din mediul rural să devină mai vizibili, mai conectați la comunitatea lor și mai implicați în procesul de luare a deciziilor. Vrem să activăm, să responsabilizăm și să conectăm tinerii din mediul rural, contribuind la creșterea gradului de reprezentare a nevoilor lor la nivel local, județean, regional, național, european și internațional.
Ne dorim să producem efecte pozitive și un impact sustenabil, prin facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educație de calitate și transformarea instituțiilor de învățământ în spații incluzive, sigure din punct de vedere social, fizic și psihologic pentru toți copiii, tinerii și adulții din comunitatea locală. În plus, urmărim facilitarea accesului tinerilor la resurse locale, servicii sociale, servicii medicale, protecție socială și oportunități de dezvoltare, învățare, participare și petrecere a timpului liber, dar și combaterea oricărei forme de excluziune socială și discriminare.
Nu în ultimul rând, ne dorim să sprijinim întregul ecosistem de tineret din mediul rural, prin susținerea organizațiilor de și pentru tineret și grupurilor informale de tineri și dezvoltarea de contexte strategice de implicare, dezvoltare și colaborare la nivel național, european și internațional.