Pentru mulți dintre tinerii din mediul rural, Uniunea Europeană reprezintă un concept abstract – o instituție despre care știu că există, însă care pare prea departe de ei. Astfel, în contextul Alegerilor Europene din 2024 și nu numai, demarăm proiectul RING THE CITIZENSHIP, prin care ne propunem să dezvoltăm oportunitățile de participare, dezvoltare și învățare pentru tinerii din mediul rural din România și să conectăm tinerii din mediul rural la Uniunea Europeană.
Căutăm 20 de tineri care să devină ambasadori ai Uniunii Europene în comunele lor, iar prima activitate din cadrul proiectului va avea loc în perioada 15-22 decembrie 2023, în Bran, județul Brașov. Apelul la înscrieri este deschis până la data de 10 decembrie la ora 14:00 și se face prin completarea formularului online disponibil aici.Citește toate detalii logistice și AGENDA în Infopack AICI.
Poți aplica și tu:
- Dacă ai vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, locuiește în mediul rural și ești interesat(ă) de Uniunea Europeană,
- Dacă crezi în solidaritate, diversitate, democrație, egalitatea de șanse și drepturile omului și îți dorești să te implici în promovarea acestor valori în rândul tinerilor din mediul rural
- Dacă dorești să dezvolți competențe de participare și cunoștințe despre Uniunea Europeană și ești dispus(ă) să te implici în organizarea de activități de informare și promovare în comuna ta și în satele din jur,
- Dacă dorești să lucrezi în echipă cu alți tineri din mediul rural, ai motivația și disponibilitatea de a te implica în toate activitățile proiectului [inclusiv să participi la cele trei întâlniri fizice de lucru ale rețelei de promotori: 15-22 decembrie 2023 și 14 – 18 mai 2024 în Bran, județul Brașov; final de septembrie – în Bruxelles, Belgia],
- Dacă îți dorești să devii membru în Rețeaua promotorilor Uniunii Europene în mediul rural – sub umbrela programului European Youth Village,
- În cazul participanților minori – dacă ai acordul părinților/tutorelui pentru a se implica în activitățile proiectului.
Găsești mai multe informații despre proiectul RING THE CITIZENSHIP și ce vor face promotorii UE în cadrul proiectului într-un Infopack disponibil AICI.
Prin acest proiect ne dorim ca tinerii din mediul rural să aibă acces la informații despre UE, drepturi și valori într-un limbaj ușor de înțeles, dar mai ales, vrem ca tinerii să simtă că vocea lor contează la nivel european prin dezvoltarea unei Rezoluții a tinerilor din mediul rural din România cu privire la importanța respectării drepturilor lor de cetățeni europeni – ce va fi lansată în Bruxelles la finalul proiectului.
Pentru a realiza toate acestea, ne propunem, în primul rând, să dezvoltăm O REȚEA DE 20 DE PROMOTORI AI UNIUNII EUROPENE ÎN MEDIUL RURAL, care să se implice în toate activitățile proiectului:
- Să participe în perioada 15-22 decembrie 2023, în Bran, județul Brașov, la o întâlnire de formare și teambuilding.
- Să participe într-un program de mentorat în perioada ianuarie – octombrie 2024 [programul de mentorat va conține întâlniri lunare de pregătire și coaching, traininguri online și sesiuni de planificare a activităților locale].
- Să organizeze în comuna lor și în comunele învecinate sesiuni de informare pentru tineri cu privire la modul în care funcționează Uniunea Europeană și importanța Alegerilor Europene din 2024 [evenimentele locale vor fi organizate în perioada ianuarie – aprilie 2024].
- Să participe în perioada 14-18 mai 2024, în Bran, județul Bacău, la o întâlnire de lucru a rețelei de promotori UE pentru planificarea unei campanii de promovare a drepturilor și valorilor europene în rândul tinerilor .
- Să se implice în organizarea Campaniei de promovare a drepturilor și valorilor europene în rândul tinerilor din mediul rural în comunele lor și online [Campania va cuprinde activități fizice și virtuale de promovare – organizare ateliere pentru tineri, realizare clipuri video, postere etc. și distribuirea lor pe social media etc].
- Să se implice în realizarea unei serii de 100 de clipuri video cu mesaje ale tinerilor din mediul rural din România pentru decidenții europeni [fiecare promotor va identifica un număr de minim 5 alți tineri care să se implice în realizarea clipurilor video].
- Să se implice în elaborarea unei Rezoluții a tinerilor din mediul rural din România cu privire la importanța respectării drepturilor lor de cetățeni europeni – adresată autorităților europene [tinerii promotori vor realiza activități de consultare cu tinerii din comunele lor și vor centraliza mesajele din clipurile video, pentru ca mai apoi acestea să fie cuprinse în cadrul Rezoluției].
- Să participe, la finalul lunii septembrie 2024, în Bruxelles (Belgia) la o vizită la Parlamentul European și la un eveniment de lansare a Rezoluției [toate costurile vor fi asigurate de către organizatori].
- Să se implice în activitățile de diseminare a proiectului în luna octombrie 2024.
Proiectul RING THE CITIZENSHIP este un proiect de participare finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Proiectul este implementat de către Asociația Ring the
Changes, împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Organizația Tinerilor Dorneni, sub umbrela programului European Youth Village.
Changes, împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Organizația Tinerilor Dorneni, sub umbrela programului European Youth Village.