5 octombrie este Ziua Internațională a Educației. Și pentru că educația poate fi celebrată atunci când nu lăsăm pe nimeni în urmă, comunitatea European Youth Village are și un mesaj de dat mai departe: ECHITATE ÎN SATE! Credem că toți tinerii din mediul rural ar trebui să aibă acces la o educație de calitate, resurse educaționale și oportunități de învățare accesibile, indiferent de statut social, resurse financiare, etnie, religie sau satul în care locuiesc, oricând de îndepărtat sau apropiat ar fi acesta de reședința de județ. [Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural]
„Vrem aceleași facilități, resurse și oportunități pe care le au prietenii noștri din orașe. Considerăm că merităm aceleași șanse și oportunități de dezvoltare și învățare de calitate, nu numai pentru a ne satisface setea de cunoaștere, ci și pentru a fi competitivi pe piața muncii. O educație de calitate nu reprezintă pentru noi doar un drept, ci și temelia pentru o sănătate mentală robustă și pentru realizarea viselor noastre. Accesul la resurse educaționale și culturale ne oferă posibilitatea de a ne redefini identitatea, de a experimenta și de a contribui activ la construirea unei comunități unite și în ton cu vremurile actuale. Este vital să avem oportunitățile la îndemână, depășind obstacolele financiare și geografice impuse de concentrarea resurselor în orașe”. [Manifestul Tinerilor din Mediul Rural 2023]
(pentru detalii despre fiecare direcție accesați linkul aici).
(1) Creșterea gradului de acces al tinerilor din mediul rural la o educație de calitate în mediul rural.
(2) Identificarea și combaterea barierelor în educație și formare cu care se confruntă tinerii din mediul rural.
(3) Modernizarea spațiilor de învățare în mediul rural și asigurarea suficienței resurselor educaționale de calitate.
(4) Transformarea școlilor în spații incluzive, sigure din punct de vedere social, fizic și psihologic pentru toți copiii, tinerii, profesori sau alți actori implicați în educație.
(5) Promovarea unui dialog sustenabil între elevi și profesori, cu accent pe rezultatele învățării și îmbunătățirea relației profesor-elev.
(6) Asigurarea de personal de calitate, suficient și relevant pentru nevoile elevilor în toate școlile din mediul rural.
(7) Dezvoltarea unor mecanisme eficiente care să sprijine tinerii din mediul rural să își continue studiile.
(8) Dezvoltarea facilităților de transport în mediul rural și rezolvarea dificultăților cu care se confruntă tinerii navetiști pentru a merge la școală:
(9) Creșterea gradului de reprezentativitate al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor la nivelul școlii lor, promovarea și respectarea drepturilor elevilor în toate școlile din mediul rural.
(10) Diversificarea numărului și oportunităților de implicare în activități de educație nonformală pentru elevii din mediul rural;
(11) Asumarea principiilor Europene privind nondiscriminarea, toleranța, participarea activă și diversitatea culturală de către toate instituțiile de învățământ din mediul rural.
(12) Sprijinirea participării elevilor din mediul rural în mobilități naționale și internaționale de învățare.
(13) Asigurarea unui nivel minim de accesare a fondurilor naționale și europene (inclusiv programul Erasmus+ sau Corpul European de Solidaritate) prin proiecte strategice, dezvoltarea cadrului de cooperare internațională cu alte unități de învățământ din Uniunea Europeană și corelarea sistemului de educație cu obiectivele și prioritățile naționale și europene.
(14) Digitalizarea procesului educațional în mediul rural și dezvoltarea de competențe transversale (inclusiv competențe digitale) în rândul tinerilor din mediul rural.
(15) Orientarea politicilor publice către susținerea în mediul rural a unui proces de educație incluziv și de calitate, care să satisfacă așteptările beneficiarilor, să fie relevante în raport cu nevoile acestora și să respecte standardele de calitate.
Conform Institutului Național de Statistică, în 2021, în mediul rural din România aveau rezidența 2177782 de persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 de ani, asta însemnând un procent de 11.38% din totalul populației rezidente din România. În plus, există o tendință de creștere a populației tinere din mediul rural, creștere datorată atât migrației fluxului de persoane din mediul urban către mediul rural, dar și ratei mai ridicate a natalității în mediul rural. În urma unei cercetări inițiate de programul European Youth Village la nivel național, tinerii din mediul rural au propus un set de 100 de direcții strategice (împărțite în zece capitole/domenii cheie) pe care autoritățile publice locale, județene, regionale, naționale și europene ar trebui să le urmărească constant.
European Youth Village este un program de dezvoltare și organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, ce urmărește să dezvolte întregul ecosistem de tineret din mediul rural. Prin acest program activăm tinerii și autoritățile publice din comunitățile rurale și contribuim la dezvoltarea de comunități autonome de tineri în mediul rural.