O nouă dezbatere „Tinerii din mediul rural în contextul alegerilor din 2024” a avut loc pe 10 februarie, la Hălăucești, în județul Iași. Evenimentul a fost organizat de Guvernanța programului European Youth Village (Go Free și ADA), împreună cu Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Hălăucești, membri în Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural. Evenimentul a adus împreună tineri și reprezentanți ai autorităților de la nivel local, județean și național, și face parte din cea de-a treia serie de activități din cadrul proiectului RITM UP, prin care ne-am propus să creștem gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor.
După întâlnirea națională a membrilor RITM în cadrul căreia au fost setate cele 6 priorități de advocacy ale rețelei, urmată de seria de 11 consultări la care au participat peste 200 de tineri și organizarea Zilei Tinerilor din Mediul Rural în septembrie 2023, un festival național unde peste 1000 de tineri din satele din România au participat alături de autorități la activitățile organizate în comunitățile lor, cea de-a treia serie de evenimente urmărește să creeze un spațiu de dialog între tineri și autorități.
Evenimentul din acest weekend, de la Hălăucești, a demarat cu o sesiune de brainstorming și discuții despre rolul tinerilor din rural în contextul alegerilor din 2024, și despre motivele pe care tinerii din comună le au pentru a merge la vot. Pornind de la întrebarea „EU PENTRU CE VOTEZ?”, tinerii au listat dorințele pe care le au pentru a-și îmbunătăți comunitatea. Astfel, la nivel local, tinerii au menționat că votează pentru: centru de tineret funcțional în comună, cu căldură și wi-fi; sprijin din partea autorităților locale; tinerii să se poată dezvolta în mediul rural; o comună incluzivă; renovarea locurilor din sat care necesită acest lucru; amenajarea mai multor locuri de petrecut timpul liber dedicate tinerilor; schimbări care să ne facă să rămânem în sat; amenajarea unor spații verzi; mai multe modalități de transport public; mai puține stereotipuri; flosirea bugetului local în acțiuni care merită; o comunitate unită; modernizarea comunei; amenajarea comunei cu coșuri de gunoi; mai multe oportunități pentru tineri; locuri de muncă în comună; dezvoltarea satului; transparență în bugetul local; inovare și progrese în comunitate; implicare în deciziile consiliului local.
În ceea ce privește nivelul național, iată câteva dintre motivele pentru care tinerii din Hălăucești votează: pentru o înțelegere mai bună între generații; pentru luarea în considerare a părerilor noastre ca tineri; pentru libertatea de exprimare; pentru oportunități la nivel național pentru tinerii din mediul rural; pentru conștientizarea tinerilor asupra drepturilor lor; pentru respectarea tinerilor din mediul rural; pentru a scăpa de frica de a comunica cu autoritățile; pentru transparență; pentru libertate; pentru democrație; pentru dezvoltarea tinerilor; pentru un viitor mai bun în țara mea; pentru respectarea drepturilor tinerilor. Ei au identificat apoi și metode concrete din care rețeaua RITM ar putea interveni ca aceste dorințe să devină reale.
Evenimentul a continuat cu un PANEL REZOLUȚIE PENTRU VIITOR – DIALOG CU DECIDENȚI – nevoile tinerilor din mediul rural în contextul alegerilor din 2024 și ce își propun decidenții să facă pentru tineri. Tinerii și autoritățile au avut un dialog despre nevoile tinerilor din mediul rural, în contextul alegerilor din acest an, despre soluții pentru un viitor mai bun pentru tinerii din sate, despre măsuri și planuri pe care autoritățile le au în vedere pentru a îmbunătăți viața tinerilor din rural, dar și despre dorințele tinerilor care trebuie cunoscute de către decidenți.
“Am aflat ce își doresc tinerii de la decidenți, ce așteptări au, ce vor să facem în mod concret pentru a-i ajuta în viitorul apropiat. Cel mai mult m-a impresionat cum au răspuns ei la întrebarea „Eu pentru ce votez?”. Și-au scris toate motivele și am fost bucuros să văd că sunt tineri care știu ce vor și, mai mult de atât, sunt dispuși să contribuie pentru dezvoltarea comunității lor. Ce m-a întristat este faptul că ei își doresc, de exemplu, să aibă căldură în Centrul de Tineret, niște coșuri de gunoi, lucruri atât de firești, pe care, o administrație locală ar fi trebuit demult să le asigure. Cererile lor m-au făcut să înțeleg că au fost neglijați și asta trebuie să se schimbe. În comunitățile rurale, șansele de dezvoltare trebuie să fie egale, indiferent cât efort presupune asta.Tinerii de la Hălăucești fac o treabă minunată, fiindcă sunt generația activă, nu pasivă, pe mulți îi știu deja de la Gala Tinerilor din Mediul Rural, eveniment strategic care a ajuns anul trecut la a patra ediție și este organizat de către Guvernanța programului European Youth Village.”, a afirmat Filip Havârneanu, deputat și membru în Comisia pentru Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților, după participarea la eveniment.
Rețeaua RITM sau Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural este o structură informală, fără personalitate juridică – creată sub umbrela programului European Youth Village – care își propune să crească gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel local, județean, regional, dar mai ales la nivel național. Ne găsești pe Instagram @ritmrural.
Prin activitățile proiectului urmărim ca Rețeaua RITM să devină o rețea activă, (re)cunoscută de către cât mai mulți tineri din mediul rural din România și de autorități de la nivel local, județean și național, care să își consolideze boardul de coordonare la nivel national și la nivelul celor 7 regiuni, să mobilizeze noi membri în fiecare regiune, să acționeze responsabil conform planului strategic de dezvoltare al Rețelei RITM și al priorităților de advocacy stabilite la întâlnirea națională a membrilor RITM.
Programul European Youth Village (EYV) este un program de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, apolitic, dezvoltat pe opt domenii strategice: educație, ocupație, cultură, participarea tinerilor/politici de tineret, drepturile tinerilor, viață sănătoasă, mediul înconjurător și spații pentru tineri, urmărind să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități.