Prima întâlnire a Rețelei de alumni a Satelor Europene de Tineret a avut loc în perioada 22-28 martie 2024 și a adus împreună 20 de membri ai grupurilor de inițiativă care au implementat la nivel local programul de Sat European de Tineret în perioada 2019-2024. Ne-am luat timp o săptămână să ne reconectăm și să planificăm împreună modul în care va arăta procesul de candidatură pentru titlul de Sat European de Tineret 2025, dar și Caravana #înRITMrural, prin care ne-am propus să ajungem în cât mai multe comunități rurale unde tinerii sunt interesați de programul European Youth Village și își doresc să aplice pentru titlu.
Nu ne-am oprit aici, ci am discutat și despre evenimentele strategice ale EYV, astfel am dezvoltat împreună conceptul pentru Summitul Tinerilor din Mediul Rural, am discutat modul de organizare al ERYS (Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural) și al Galei Tinerilor din Mediul Rural. Suntem mai mult decât mulțumiți de rezultate, pe care le vom împărtăși cu voi în curând. Dar până atunci, haideți să vedem ce ne-au spus tinerii care au participat la întâlnire.
Am început această săptămână extrem de motivată, știam din primele minute că o să facem o mulțime de lucruri faine și vom contribui la schimbări cu impact în mediul rural. Cred că această întâlnire ne-a responsabilizat pe noi, tinerii din rețeaua de alumni, să conștientizăm că trebuie să fim un exemplu de bună practică pentru viitoarele sate și un sprijin în procesul de informare a tinerilor despre program. Îmi doresc să împărtășesc cu tinerii din alte comunități experiența mea cu programul European Youth Village și să îi motivez să se implice în comunitate, și să-i ghidez pe tinerii care candidează anul acesta pentru titlul de “Sat European de Tineret 2025”. Sunt recunoscătoare pentru această săptămână, m-am reconectat la comunitate și sunt mai motivată să lucrez la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural! Borcea Bianca, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023 (jud. Prahova)
Săptămâna asta a fost una super importantă pentru mine, plină de momente de conștientizarea, sclipiri de motivație și noi inițiative. RE-SET pentru mine înseamnă un nou început, în care îmi depășesc granițele locale și lucrez la nivel național pentru a da înapoi programului ceea ce mi-a oferit acum 3 ani. Îmi doresc ca prin această rețea să pot ajunge la cat mai mulți tineri care să poată beneficia de toată oportunitățile pe care EYV le are de oferit. Cătălina Gurgu, Hălăucești – Sat European de Tineret 2022-2023 (jud. Iași)
Mă simt mai motivată să mă implic, să las o amprentă și să ajut la dezvoltarea și transformarea comunităților din mediul rural. Mi-a plăcut mult procesul și modul în care s-au desfășurat aceste zile, mai ales faptul că am putut împărtăși unii cu alții experiențele adunate de prin sate. Totodată, faptul că am contribuit la planificarea procesului de înscriere și depunere a candidaturilor comunelor ce vor candida anul acesta mă face să mă simt mai responsabilă, pentru a transmite în continuare un exemplu de bună practică și pentru a asigura sustenabilitatea programului. Abia aștept să văd cum învățăm, creștem și schimbăm împreună comunitățile din rural! Georgiana Alexandru, Peștera – Sat European de Tineret 2024 (jud. Constanța)
RE-SET a fost întâlnirea cu aproape toate satele care au purtat sau poartă titlul de Sat European de Tineret, o întâlnire care m-a încărcat cu energia necesară să pot duce la bun sfârșit ceea ce mi-am propus anul acesta. A fost genul acela de întâlnire cu o echipă mișto care știe să îmbine utilul cu plăcutul, iar datorită acestui mod de lucru am reușit să fim productivi pe toate domeniile și să facem un plan de ”bătaie” mișto pentru anul 2024, dar și pentru ce urmează să avem în 2025. Dascălu Dorian, Panaci – Sat European de Tineret 2023-2024 (jud. Suceava)
Am încredere că această rețea de alumni va ajuta foarte mult următoarele generații de sate care vor aplica pentru titlu și îi vor sprijini pe aceștia cu tot ce știu și au învățat până acum. Am format o echipă foarte echilibrată, în care membrii acestei rețele pot să contribuie cu toate cunoștințele lor la dezvoltarea rețelei, în mod constant. Vreau să spun că mă bucur foarte mult că am petrecut această săptămână aici cu voi și că ne-am reconectat toți în acest cadru mișto. Sper ca de acum înainte lucrurile să se lege tot mai tare și treaba pe care o facem să aibă rezultate tot mai vizibile. Jucan Darius Adrian, Sânpaul – Sat European de Tineret 2019 (jud .Cluj)
Am avut privilegiul să colaborez cu o echipă plină de entuziasm și dedicare. Împreună, am explorat idei noi și am pus bazele unor inițiative care pot schimba în bine comunitățile noastre. Atmosfera din rețea a fost atât de energică – la fiecare întâlnire, fiecare discuție a fost plină de inspirație și determinare. Am simțit că fac parte dintr-o comunitate unită, în care fiecare contribuție contează și fiecare idee este valorizată. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a lucra alături de tineri entuziaști și de a contribui la construirea unui viitor mai bun pentru tinerii din mediul rural. Este o comunitate de inimi și minți deschise, unite într-un scop comun. Moize Alida-Teodora, Cleja – Sat European de Tineret 2021 (jud. Bacău)
Această comunitate reprezintă pentru mine sprijin, prietenie și loc de siguranță, astfel este important ca în rândul tinerilor din mediul rural să fie cunoscută, dând mai departe comunității ce am reușit să facem împreună în această săptămână. RE-SET a reușit să ne aducă aminte și de scopul pentru care am decis să ne implicăm în acest program, motivându-ne să continuăm activitatea în comuna noastră. Prin toată această experiență rețeaua RE-SET a ajuns să fie mai mare, mai implicată și mai motivată. Emma Neculăeș, Hălăucești – Sat European de Tineret 2022-2023 (Jud. Iași)
Cu toții cred că avem nevoie de câte o întâlnire atipică. Acum, mai mult decât oricând, am simțit cum am făcut din European Youth Village (EYV) mai mult decât un program și cum toate eforturile pe care le-am depus împreună conturează încet, dar sigur, viziunea noastră comună. Acum 2 ani mă luptam să înțeleg tot procesul, iar acum am ajuns să lucrez chiar eu la el, ceea ce mă face să realizez cât de repede a trecut timpul și cât de multe chestii mișto am făcut și facem în continuare. Aveam 14 ani, acum am 16 și chiar dacă fac pe rigida câteodată, vă mărturisesc că îmi e frică să cresc, mă sperie gândul ăsta. Totuși, închid ochii și îmi amintesc că o să fac asta alături de voi, iar sentimentul de panică dispare. Îmi dați putere și motivație zilnic și sper că voi putea face, cel puțin pe jumătate din ceea ce faceți voi; pentru că sunt gata să merg până la capătul pământului ca să duc mai departe ceea ce ați început voi! Nu cred că îmi puteam dori niște oameni mai buni cu care să putem pune pe picioare rețeaua RE-SET. Ioana Mihai, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023 (jud. Prahova) [nota redacției: când avea 14 ani a fentat formularul să intre în program, acum se luptă să poată avea și alții parte de experiența ei, ups, ne-a scăpat : )]
Proiectul „Puterea lui #Împreună – Tineri și Sate Europene de Tineret” este un proiect de participare finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Proiectul este implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, împreună cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Asociația Ring the Changes, Organizația Tinerilor Dorneni și Grupul de inițiativă din Hălăucești – Sat European de Tineret 2022-2023.