Prima întâlnire națională a membrilor din Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM) a avut loc în perioada 9-15 aprilie, în Săvădisla (Cluj). Activitatea a fost organizată a de Guvernanța programului European Youth Village (Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă) și a adus împreună tineri din mediul rural din diferite regiuni ale țării, reprezentând primul context de întâlnire dincolo de spațiul virtual.
Săptămâna a trecut repede pentru cei 40 de tineri care și-au dorit să înțeleagă mai bine cum acționează Rețeaua RITM și să contribuie la dezvoltarea unui plan de acțiune la nivel național. Participanții au aflat mai multe informații și despre proiectul RITM UP, al cărui scop este să creeze contexte de participare pentru consolidarea rețelei în următoarele 12 luni. Cei prezenți au discutat și despre problemele tinerilor din rural din fiecare regiune a țării și au votat /prioritizat care sunt cele mai importante 6 probleme ce vor fi abordate de RITM în acțiuni de advocacy la nivel național:
- Nu există centre de tineret și spații pentru tineri în mediul rural în care aceștia să poată să participe în siguranță.
- Tinerii din mediul rural sunt văzuți ca fermieri/agricultori (iar această percepție limitată pe care autoritățile și membrii societății o au despre ei continuă să le modeleze prezentul și să le afectează viitorul).
- Politicile de tineret care-i vizează pe tinerii din rural sunt incomplete / nu răspund nevoilor actuale ale tinerilor din rural (tinerii din mediul rural nu sunt consultați în chestiunile care-i privesc în mod direct, iar vocea lor nu este reflectată în politicile de tineret).
- Transportul problematic în mediul rural (care afectează mai ales elevii navetiști, dar nu numai) – atât în ceea ce privește condițiile în care transportul are lor, cât și costurile acestuia și modalitatea în care elevii navetiști (nu) sunt susținuți pentru a se deplasa la școală (transportul elevilor navetiști nu este 100% susținut de către stat / nu toți elevii navetiști beneficiază de transport gratuit).
- Contexte de învățare și dezvoltare insuficiente pentru tineri în mediul rural.
- Bursele tinerilor din mediul rural nu sunt suficiente.
Rețeaua RITM este prima structură informală de reprezentare a tinerilor din mediul rural care are ca membri în board-urile de coordonare tineri din rural din toate regiunile țării. Fiind o inițiativă-pilot, pe parcursul anului 2023-2024, RITM va fi susținută și va colabora cu Guvernanța European Youth Village pentru a se consulta constant și pentru a aborda unitar, în acțiuni de advocacy, temele de mai sus.
Sesiunile de training și cele de teambuilding i-au ajutat pe tineri să se conecteze unii la ceilalți, să afle mai multe despre provocările tinerilor din alte comune din România, dar și să afle cum se pot implica în dezvoltarea rețelei. O componentă importantă a întâlnirii a constituit și partea de advocacy și cea de planificare. Membrii rețelei au învățat cum să abordeze în acțiuni de advocacy problemele din regiunile lor și au discutat despre calendarul de activități. Fiecare regiune a propus o dată în care să fie celebrați tinerii din mediul rural – pentru că ne dorim să declarăm o Zi Națională a Tinerilor din Mediul Rural – la care vom lansa și o invitație pentru alte grupuri și organizații din restul țării de a se implica prin organizarea de evenimente în toată țara.
Precum menționează și participanții în testimonialele lor, highlight-ul întâlnirii a fost teatrul senzorial labirint – o formă interactivă de teatru, folosit cu scopul de a-i apropia pe tineri, de a încuraja munca în echipă, dar și introspecția:
„Am venit la întâlnirea RITM ON BOARD pentru că voiam să știu mai multe despre viitoarele evenimente pe care le vom organiza în rețea și îmi doream să îi cunosc și pe restul tinerilor din rețeaua RITM. Imediat ce am ajuns la Săvădisla am văzut o comunitate de oameni plini de inițiativă. Primele zile în care am văzut ce înseamnă teatrul labirint au fost încărcate de emoții. Am plâns, am râs și ne-am (re)descoperit pe noi în cadrul teatrului labirint, am legat prietenii și am învățat mai multe unii despre ceilalți. În următoarele zile am aflat mai multe despre rețeaua RITM, ce face și nu face rețeaua, dar și ce ne propunem să facem noi în viitor în rețea. Am reușit să planificăm primele întâlniri regionale și să hotărâm în ce zi să organizăm fiecare eveniment. De asemenea, am aflat și metodele prin care putem crește vizibilitatea rețelei RITM în regiune și cum putem să convingem mai mulți tineri să ni se alăture. Cel mai frumos moment din cadrul întâlnirii a fost teatrul labirint pentru că am putut să descopăr mai multe despre mine și despre ceilalți tineri din rețea. Când am fost constructor în cadrul teatrului labirint am putut să simt alături de actori fiecare emoție a lor, ajungând să plâng împreună cu unii dintre ei.” (Bianca Borcea)
„Această experiență a schimbat mult modul în care văd interacțiunile interumane. Am avut ocazia să scap total de sentimentul de selfishness și am reușit să învăț cum să interacționez cu oamenii și cum să duc o conversație până la capăt, cum să empatizez și cum să fiu acolo pentru cineva. Recomand tuturor tinerilor să participe la astfel de întâlniri, deoarece este un spațiu safe pentru toată lumea și este imposibil să pleci la fel după o astfel de experiență.” (Gabriel Candrescu)
„A fost o săptămână transformatoare. Am aflat la ce mai am de lucru cu mine prin intermediul teatrului labirint, am contribuit la crearea de experiențe unice pentru ceilalți și am exersat compasiunea și non-judecata.” (Maria Dinca)
„În această săptămână petrecută alături de ceilalți tineri, mi-a plăcut că toți am fost alături unul de celălalt, am vorbit deschis între noi, am învățat să ne ascultăm ideile și să lucrăm în echipă. Mi-a plăcut că este un spațiu safe în care poți plânge liniștit fără să fii judecat.” (Mihaela Podurianu)
„Am descoperit faptul că sunt capabilă să lucrez în echipă și chiar a ajuns să îmi placă asta având în vedere faptul că sunt o persoana destul de independentă care obișnuia să-și rezolve task-urile de una singură, fără să ceară ajutor sau părerea altora. De asemenea, sufăr de anxietate socială destul de mare, fiindu-mi foarte greu să vorbesc în fața mai multor oameni din frica de a nu spune ceva greșit, însă aici mi-a fost cu mult mai ușor să vorbesc văzând că nu erai judecat de nimeni.” (Andreea Buhosu)
„A fost, este și va fi de departe una din cele mai tari și intense experiențe pe care le-am trăit până acum. Știam că voi da pe afară emoțiile din plin și a fost un sentiment ciudat, dar plăcut să știu că îmi expun atât de multor persoane vulnerabilitatea. Un labirint foarte, foarte bine construit, așa cum mă și așteptam de altfel. Mi-a luat câteva momente bune să îl conștientizez și să îmi amintesc fazele pe care le-am trăit în labirint, pentru că m-am simțit ca într-un vis efectiv, și când mi s-a dat eșarfa jos, parcă mă trezisem brusc și mi-a luat puțin să conștientizez tot ce mi s-a întâmplat. Mi-a amintit mult de copilărie, evident, dar am retrăit bucăți din copilărie cred că în minim 70% din labirint. Aș experimenta din nou experiența cu drag și îmi doresc și eu să o dau mai departe, așa, ca atare, cu un labirint ca la carte, în comunitatea mea.” (Ema Gavriluță).
„Mi-a plăcut tot ce s-a întâmplat la Săvădisla, am învățat cum să lucreze în echipă mai eficient, am înțeles mai bine Rețeaua RITM, am descoperit lucruri noi la mine, am întâlnit oameni minunați de la care am învățat multe lucruri noi și am legat prieteni.” (Diana Nistor)
„Cel mai mult mi-a plăcut Teatrul Labirint, mi-a plăcut atât rolul de constructor, cât și cel de actor pentru că am văzut cum oamenii pot percepe anumite experiențe și m-a ajutat personal, făcându-mă să mă gândesc mai mult le mine și la experiențele pe care le-am acumulat până acum. Am învățat că un grup poate sta în jurul unui foc de tabără fără să zică nimic, dar să fie conectați împreună și să nu fie nevoie de cuvinte. Am învățat că e ok să greșești și că uneori o îmbrățișare poate rezolva totul.” (Alex Armașu)
„Când am trecut prin labirint mă gândeam că n-o să reușesc să îl parcurg până la capăt, dar din fericire am reușit. A fost o experiență care mi-a dat puterea să îmi înțeleg mai bine emoțiile și fricile. Au avut un impact enorm asupra mea, deoarece cu ajutorul Teatrului Labirint mi-am învins frica de întuneric și am descoperit cât de puternice sunt emoțiile și cât de vulnerabili putem fi în unele situații.” (Lavinia Alupei)
„În cadrul întâlnirii RITM ON BOARD am avut parte de o săptămână plină de activități, de socializare și de cunoaștere cu ceilalți participanți. De asemenea, am luat cu mine acasă un bagaj mare de cunoștințe despre rețeaua RITM și cum putem să dăm vizibilitate rețelei și cum putem să încurajăm și alți tineri să ni se alăture. Un moment unic pentru mine plin de emoție în care am fost pus în diferite stări de emoție a fost atunci când am avut rolul de spectator în Teatrul Labirint o metodă unică și o experiență foarte frumoasă. De asemenea, și când am fost în rolul de constructor a fost ceva nemaipomenit să poți vedea pe ceilalți participanți cum își exprima emoțiile și cât de diferiți putem fi.” (Darius Jucan)
„La început, m-am înscris pentru a înțelege mai bine rețeaua RITM, pentru că simțeam că am pierdut unele aspecte încă de la început. Am venit și pentru a reîntâlni oameni cu care, în mod obișnuit, îmi este foarte greu să o fac, oameni pe care îi simțeam foarte dor de ei. Am mers la RITM ON BOARD pentru a înțelege ce urma în calendarul rețelei și ce aduce nou, și pentru a-mi face amintiri pentru tot restul vieții mele, indiferent unde voi ajunge. Pot spune că o să îmi amintesc întotdeauna această experiență. Team-building-ul de la Săvădisla a fost una dintre cele mai frumoase săptămâni din viața mea și nu am avut niciodată curajul să le spun tuturor cât de mult le mulțumesc pentru contribuția lor, fie ea cât de mică, pentru surpriza de ziua mea.” (Mario Cozma)
„Din punctul meu de vedere, această experiență a fost una unică fata de celelalte cum ar fi Summitul Tinerilor din Mediul Rural, Gala, etc. Această activitate a întrunit în jurul ei tineri cu aceleași idei, inspirații, vibe și nivel de implicare, ceea ce a dus la formarea unei familii RITM mai închegate și cu membri care se cunosc mai bine între ei. Îmi place că am reușit să conturăm un drum al RITM și am reușit să vedem mai bine ce este RITM și cu ce se ocupă. De acum putem ști cu toții ce avem de făcut și cum putem crește uniform și corect această Rețea Informală a Tinerilor din Mediul Rural din România.” (Cosmin Moraru)
„Întâlnirea Națională a Tinerilor din Mediul Rural a fost pe departe cea mai intensă experiență trăită de până acum. Multă vreme m-am confruntat cu frica de a vorbi în public și de a intra în contact cu persoane noi și, deși credeam că am scăpat de acest rezultat al anxietății, am realizat că încă am o oarecare reticență. Cu toate astea, pe parcursul celor 6 zile am creat o conexiune mai strânsă atât cu grupul din regiunea mea, cât și cu tinerii din celelalte 6 regiuni ale țării. Nu m-aș fi așteptat ca într-un timp atât de scurt să cunosc și să leg prietenii cu atâția tineri hotărâți să facă ceva bun în comunitatea lor. Nu mă pot abține să nu fac și o referință personală către teatrul labirint și experiența mea prin acesta, care mi-a atins o notă sensibilă. Legată la ochi, știind ce se întâmpla și cu experiența de constructor din seara precedentă, nu am avut așteptări prea mari. Am intrat în labirint cu zâmbetul pe buze și am ieșit plânsă toată.” (Ioana Mihai)
Rețeaua RITM sau Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural este o structură informală, fără personalitate juridică – creată sub umbrela programului European Youth Village – care își propune să crească gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel local, județean, regional, dar mai ales la nivel național.
„RITM UP!” este un proiect de participare a tinerilor implementat de Guvernanța programului European Youth Village (Go Free – Asociația pentru Sprijinirea societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă), sub umbrela programului European Youth Village, cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus.
Prin activitățile proiectului vom urmări ca Rețeaua RITM să devină o rețea activă, (re)cunoscută de către cât mai mulți tineri din mediul rural din România și de autorități de la nivel local, județean și național, care să își consolideze boardul de coordonare la nivel national și la nivelul celor 7 regiuni, să mobilizeze noi membri în fiecare regiune, să acționeze responsabil conform unui plan strategic de dezvoltare al Rețelei RITM și al strategiei de advocacy pe care le vom dezvolta împreună în cadrul proiectului.