Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free), împreună cu Oana Țoiu, Președintă a Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, a organizat pe data de 11 octombrie, la Parlamentul României, evenimentul „Priorități #înRITMrural – Măsuri de susținere a ecosistemului de tineret din mediul rural”.
Delegația programului European Youth Village a fost formată din 20 de tineri și lucrători de tineret din comunitățile rurale din diferite zone ale țării. În cadrul evenimentului, am prezentat programul European Youth Village, componentele ecosistemului de tineret din mediul rural și particularitățile sale, prioritățile Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, Manifestul Tinerilor și am purtat un dialog cu membri ai Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților și reprezentanți ai societății civile despre cum putem dezvolta ecosistemului de tineret din mediul rural. La întâlnire a fost prezent și un reprezentant din partea ANPCDEFP, partener strategic al programului EYV.
Evenimentul a avut loc ca urmare a discuției avute în luna septembrie cu Oana Țoiu, Președinta Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, care a participat la un panel în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural.
”Jumătate din cine sunt azi se datorează satului românesc, nu doar pentru că ai mei vin de acolo, ci pentru că acolo am crescut în primii ani. În sat am făcut primii bani (la cules de prune) și am trăit într-o gospodărie în care aproape nimic nu se arunca, ceea ce a redevenit un trend, trei decenii mai târziu, cu economia circulară. Fiecare avea munca sa de făcut ca să ne fie bine tuturor. Așa că m-am bucurat tare mult de tinerii din rural pe care i-am cunoscut la Summitul Tinerilor din Mediul Rural, la Iași. Doar că satul lor nu mai e chiar ca satul copilăriei mele, și nu îi pot încadra în versiunea mea nostalgică. Ei au viața și drumul lor frumos, dar altul – unul în care aspiră la un viitor pe care îl construiesc. Tinerii cer educație de calitate cu instrumente moderne, vor să fie văzuți, auziți și respectați. Vor infrastructură bună de navetă, cinema la căminul cultural, antreprenoriat, și să ia parte la deciziile și bugetul primăriei. Mi-a fost clar că vocea lor avea nevoie să fie auzită și respectată în Parlament, așa că i-am invitat aici. Mai ales pentru că, deși avem aproape 500 de alumni ai programului Parlamentul pentru TINEri, foarte puțini dintre aceștia sunt din rural. Acum însă, soluțiile, visurile, ideile lor au ajuns la deputați. Desigur, m-au informat imediat după întâlnire că ei mai au multe de spus, astfel că e nevoie să mai facem întâlniri de lucru. N-a dispărut niciunde cultura muncii cu rost, doar că acum e și despre recolta ideilor bune. Așa că vom mai face. Pentru că un sfert din rural sunt tinerii, iar viitorul construit în aceste sate depinde și de decizia și resursele pe care le punem în mâna lor, cât și de capacitatea noastră de a-i asculta. E o bucurie să fiu alături de ei, abia aștept noiembrie!”. (Oana Țoiu, Președinta Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților)
Un moment important al întâlnirii a fost reprezentat de testimonialele a cinci tineri din programul European Youth Village, din satele care poartă, au purtat sau candidează pentru titlul de Sat European de Tineret, și care le-au vorbit decidenților despre impactul programului în comunitățile lor, dar și despre problemele cu care se confruntă în mediul rural. Redăm mai jos mesajele transmise de tinerii din comunitatea European Youth Village către decidenți:
“Bună ziua! Numele meu este Emma Neculăeș, am 18 ani și fac parte din grupul de inițiativă al tinerilor din Hălăucești, din județul Iași. Suntem un grup de tineri care a crescut constant din 2022, când am luat titlul de Sat European de Tineret. Așa cum poate știți deja, în fiecare an, o comună care este exemplu de bună practică, poate primi prelungire încă un an, iar noi ne-am dorit asta foarte mult, motiv pentru care avem titlul de Sat European de Tineret și în 2023. Pe lângă faptul că grupul nostru de tineri din Hălăucești a ajuns la 20, am reușit să învățăm să scriem proiecte și să obținem în acești doi ani finanțare pentru patru proiecte la Corpul European de Solidaritate, pentru a putea să ne desfășurăm toate activitățile la care odată visam că se vor întâmplă în satul nostru. Acestea au fost bazate pe temele de sănătate, sport, ecologie, dar cel care a avut un impact important în satul nostru a fost cel despre Centrul de Tineret. Împreună ne-am mobilizat și, dintr-o clădire nefolosită a satului, am reușit să ne creăm un loc al nostru. Acesta, în prezent, este în renovări, dar în curând va avea marea deschidere.
În acest loc, tinerii pot veni să își petreacă timpul liber alături de prietenii lor, având la dispoziție mai multe variante din care pot alege. De exemplu, pot veni să se joace un joc board game sau să se uite la un film și multe altele. Lucruri care, înainte să intrăm în acest program, nu existau în satul nostru. Am ajuns să organizăm activități aproape în fiecare săptămână, iar tinerii din comuna noastră răspund cu drag fiecărei invitații. Anul acesta vom găzdui la Hălăucești a 4-a ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment foarte important în comunitatea noastră de tineret și ne bucurăm foarte tare de ocazia primită. Noi, tinerii din Hălăucești, suntem dovada că programul European Youth Village a avut un impact major asupra satului nostru și asupra noastră, prin faptul că am reușit să formăm un grup de tineri foarte unit, care acționează împreună spre binele lor și al comunității, având și realizări de pe urma muncii lor. European Youth Village este sprijinul de care aveam nevoie pentru a ne putea dezvolta chiar la noi în sat prin activități non-formale, dar și acțiuni care ne transformă în cetățeni responsabili, activi în comunitatea lor.” (Emma, Hălăucești – Sat European de Tineret 2022-2023)
“Sunt Ema Gavriluță, vin din comuna Panaci, județul Suceava. În prezent coordonez grupul de tineret din Panaci și sunt aici în calitate de lucrător de tineret, un concept cu care m-am familiarizat mai bine odată ce am intrat în comunitatea European Youth Village. Deși satul meu poartă anul acesta titlul de Sat European de Tineret, povestea noastră a început cu aproape patru ani în urmă. Ne numărăm printre grupurile de tineri determinați, care au aplicat de trei ori până am luat titlul. În timpul acesta, de când am luat prima dată contact cu programul, lucrurile s-au schimbat văzând cu ochii. Grupul nostru de coordonare a căpătat mai multe forme de-a lungul timpului, forma finală fiind compusă din aproximativ 10 persoane, am identificat problemele tinerilor din sat și am început să căutăm și să găsim soluții, am început să planificăm activități, precum un festival de tineret, maratoane, tabere, concursuri și întâlniri cu autoritățile locale și nu numai, am învățat să scriem proiecte de finanțare și de solidaritate pentru activitățile noastre (două la număr au fost și aprobate până acum), să comunicăm mai bine, atât cu autoritățile locale, cât și cu restul comunității. Iar în tot procesul ăsta am primit sprijinul autorităților mereu, care ne-a susținut cu materiale, spații, sprijin moral, cu un gând bun, sfaturi, toate pentru a ne desfășura activitatea într-un mod cât mai eficient, și pentru a ne dezvolta comunitatea de tineret din Panaci cât mai frumos posibil. Peste 100.000 de lei au fost investiți anul acesta în activitățile pe care Grupul Informal de Tineri le-a organizat, peste 900 de participanți ne-au trecut pragul la activități în timpul anului și au fost investite zeci de ore în organizarea a peste 25 de evenimente și activități în decursul anului. Panaci are tineri valoroși ce merită scoși în față. Pe viitor îmi propun să rămân în acest domeniu și să port cu mândrie pălăria de lucrător de tineret, ducând mai departe cât mai mult timp posibil susținerea tinerilor din mediul rural, care au un potențial de dezvoltare și merită să fie ascultați și încurajați.” (Ema, Panaci – Sat European de Tineret 2023)
“Bună ziua, numele meu este Panțiru Larisa, vin din Slimnic, Sat European de Tineret 2021-2022, vreau să vă povestesc despre cum s-a schimbat comuna noastră de când am intrat în comunitatea European Youth Village și cum poate acest program să susțină dezvoltarea personală a tinerilor din mediul rural, cât și dezvoltarea satelor acestora. Acum câțiva ani, într-un sat mic din județul Sibiu, eram un grup de visători, care nu mai aveau răbdare ca altcineva să le schimbe satul în mai bine. Așa că ne-am legat de orice oportunitate descopeream, cu speranța că o să găsim o modalitate să ajungem la schimbarea dorită. Astfel, în 2021, am reușit să devenim Sat European de Tineret. În cei doi ani în care Slimnic a purtat acest titlu, am învățat multe lucruri importante pentru a reuși să ajungem unde ne-am propus.
În primul rând, am învățat că trebuie să ne folosim de tot ce avem. O problemă mare în comuna noastră, și nu numai, este lipsa apei potabile. Însă, acest aspect nu ține de noi, ci de autoritățile locale, așa că a trebuit să începem o campanie de advocacy prin care am reușit să obținem amplasarea unor dozatoare de apă potabilă în școli. Am învățat că dacă ne dorim să creăm ceva frumos și de calitate, trebuie să muncim mult și să avem răbdare. Echipa este într-o continuă dinamică, pentru că viața nu este ușoară pentru tinerii din mediul rural: colegii din grupul de inițiativă au emigrat din țară, alții s-au mutat la oraș în căutarea de mai multe oportunități, alții au venit mai rar pentru că s-au angajat la joburi solicitante și unii, chiar dacă adolescenți, au devenit părinți. Totuși avem tineri din grupul de inițiativă, care au decis să rămână la facultate în Sibiu, cel mai apropiat oraș, pentru a rămâne conectați la activitățile noastre. Tinerii vor să rămână în sat, dar pentru asta au nevoie de condiții mai bune.
Comuna noastră s-a schimbat mult, gradul de implicare al tinerilor în comunitate a crescut semnificativ, la fel și interesul lor față de oportunitățile care li se oferă. Acum avem un centru de tineret, nu doar clădirea, ci și o echipă care se ocupă de ea; desigur, nu avem un lucrător de tineret angajat. Acesta este unul dintre obstacolele peste care am dat, însă asta nu ne-a împiedicat să organizăm activități în centru și nici să îl deschidem săptămânal. Pentru centrul de tineret am depus o muncă incredibilă de ani de zile, și am adus alături de noi autoritățile locale, autoritățile județene și am avut și un proiect la Corpul European de Solidaritate.
În acești doi ani am observat la mine, cât și la cei din jurul meu, cât de mult ne-am dezvoltat. Când am început să vorbesc în public, îmi găseam greu cuvintele și mă blocam ușor, dar tot timpul îmi propuneam ca data viitoare să mă descurc mai bine. Faptul că azi mă aflu aici și am ocazia să reprezint o parte din tinerii din mediul rural, este dovada cea mai clară că acest program a avut un impact imens asupra mea. Astăzi, eu și prietenii mei din acest program, avem oportunitatea de a reprezenta o mulțime de tineri care, cu siguranță, dacă nu au făcut-o deja, sunt convinsă că vor ajunge să realizeze schimbarea dorită în fiecare din comunitățile lor. Totul datorită acestui program, care nu doar că a devenit cunoscut la nivel național, ci chiar international aș putea spune.” (Larisa, Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022)
“Bună ziua! Mă numesc Bianca Borcea și sunt din comuna Dumbrava, județul Prahova, una dintre comunele care poartă anul acesta titlul de Sat European de Tineret. Dacă ne-am fi întâlnit în urmă cu 2 ani, nu ați fi știut ca sunt din mediul rural pentru că atunci îmi era teamă cã oamenii mă vor privi altfel sau că mulți mă vor discrimina sau chiar mă vor judeca. După aproape 2 ani de când fac parte din programul European Youth Village și organizez în Dumbrava activități de învățare non-formală, mă simt mândră să spun că provin din zona rurală. Titlul de Sat European de Tineret 2023 mi-a dovedit că vocea tinerilor din mediul rural poate fi auzită și că tinerii din zonele rurale se vor implica mai mult în comunitățile lor dacă creăm mai multe contexte sigure pentru participare și învățare. Consider că contextele de participare și activitățile non-formale trebuie dezvoltate și în zonele rurale, nu numai în orașe. Acesta este unul dintre motivele pentru care am început la Dumbrava să dezvoltăm o comunitate unită și activă în care tinerii să poată fi vectori ai schimbării la nivel local, construind pas cu pas un sat prietenos pentru tineri.
În prezent sunt coordonatorul regional al Rețelei Informale a Tinerilor din Mediul Rural, pentru cine nu știe, RITM este o componenta a programului European Youth Village care își propune să crească gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul decizional. În cadrul primei întâlniri naționale a membrilor RITM, care a avut loc în luna aprilie 2023, am discutat și decis împreună care sunt prioritățile rețelei și care sunt cele mai importante probleme ale tinerilor din mediul rural care TREBUIE aduse în atenția autorităților regionale și naționale, pentru ca acestea să fie rezolvate. Astfel, prioritățile de advocacy ale rețelei noastre sunt crearea și dezvoltarea mai multor centre de tineret în zonele rurale; îmbunătățirea politicilor de tineret care au un impact direct asupra vieții tinerilor din mediul rural și schimbarea percepției pe care autoritățile și societatea o au despre noi, și anume aceea că, de obicei, ne văd doar ca fermieri sau ca fiind responsabili pentru a păstra tradițiile. O altă problemă importantă pe care o întâlnim în viața noastră de zi cu zi este transportul tinerilor navetiști – cei mai mulți dintre noi, cei prezenți aici, ne trezim la 5-6 dimineața, poate chiar mai devreme, pentru a ajunge la școlile care sunt, de obicei, în orașe. Acest lucru vine și cu infrastructura nedezvoltată, condiții de transport nesigure și mai mult, în ultimii ani mulți dintre noi a trebuit să cheltuim mulți bani pentru a ajunge la școală. Pentru a reduce decalajul dintre zonele rurale și urbane, o altă prioritate pentru noi este creșterea numărului și cuantumului burselor pentru tinerii din mediul rural, într-un mod care să răspundă nevoilor noastre. Din păcate, Ministerul Educației a eliminat complet bursele rurale pentru elevii din mediul rural, care sunt scolarizati într-o altă localitate întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu în anul școlar 2023-2024.
Cea mai recentă victorie a Rețelei RITM este că noi, tinerii din mediul rural și nu numai, am sărbătorit toate eforturile noastre de a ne schimba viețile în bine, astfel că împreună cu comunitatea European Youth Village am organizat pentru prima dată Ziua Tinerilor din Mediul Rural din România, două zile (29 și 30 septembrie) în care au participat peste 1000 de tineri, autorități locale și județene la peste 40 de activități organizate sate din România.” (Bianca, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023)
“De când am intrat în programul European Youth Village, acum 4 luni, am fost întrebați într-una care este motivația noastră; adevărul este că la început nu prea am știut, dar motivați eram, ca atunci când vrei să faci o schimbare, un bine, dar nu știi nici care schimbare, nici cum să o faci… Și aici intervine importanța programului European Youth Village care ne-a ajutat să ne dăm seama care sunt schimbările pe care vrem să le facem, dar mai ales ne-a pregătit cu toate uneltele necesare pentru a face ce ne-am propus. Și vă spun asta din experiența proprie, pentru că acum 5 luni aveam doar motivație, iar acum, după câteva luni de mentorat în cadrul programului, nu doar că suntem mult mai motivați ca la început, dar știm și ce avem de făcut! Dovada cele peste 20 de activități desfășurate în comuna Peștera în ultimele luni cu o participare de peste 500 de tineri. Și de aici începem să vedem și schimbarea în comunitate: tineri care încep să își găsească vocea și autoritățile locale care încep să o asculte. În concluzie, am ajuns să vedem în programul European Youth Village un aliat esențial în drumul nostru pentru a face o schimbare REALĂ! Este o călătorie care începe cu noi, continuă în comunitățile noastre și sperăm să inspire toată țara!” (Eduard Grosu, Peștera – comună finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2024)
Tinerii au scris și după eveniment, despre experiența lor la Parlament:
„Sentimentul este fascinant, iar emoțiile sunt copleșitoare în momentul în care stai la aceeași masă alături de decidenți, pentru a pune țara și satul la cale, în special atunci când ai alături oameni de ale căror suflete ești legat în permanență prin INIMIțiativă. Ca tânără din mediul rural simt o incredibilă satisfacție și împlinire, ce mă fac să nu-mi stăpânesc zâmbetul când retrăiesc momentele acestea. Nimic nu se simte mai bine, decât momentul în care poți spune și puteți spune „Am reușit!”. Asta s-a întâmplat. Am mai făcut un pas. Încă un pas. Fac astfel de pași de un an și jumătate, dar e incredibil cum oamenii ăștia faini din European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activa și Go Free) fac asta deja de 6 ani. Inspirăm în continuare și lărgim orizonturi, inovăm și lucrăm împreună pentru a face diferența în locurile pe care le numim acasă. Încă o dată, vă mulțumesc! Că sunteți!” (Ioana, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023)
Participarea membrilor Guvernanței European Youth Village este susținută financiar prin proiectul „European Youth Village – Un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural”, derulat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru SPrijinirea Societății Civile, prin programul Active Citizens Fund Romania , finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.