40 de tineri din 11 comune din România au participat în perioada 19-26 iuie la Seminarul Național de Tineret „#ÎnRitmRural și în 2022”, care a avut loc în comuna Aroneanu din județul Iași. Activitățile au fost organizate de către Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în parteneriat cu Primăria Comunei Aroneanu.
Odată cu această întâlnire, a început și perioada de mentorat pentru tinerii din Grupurile de Inițiativă care vor fi implicați direct în procesul de finalizare a candidaturilor pentru titlul de Sat European de Tineret 2022 și în procesul de coordonare a programului la nivel local. Tinerii din cele 7 comune finaliste (Bâra, Cristian, Dămienești, Drânceni, Hălăucești, Panaci, Săbăoani) au avut ocazia să interacționeze și cu tineri din comunele care dețin titlul de Sat European de Tineret 2021 (Aroneanu, Cleja, Grivița, Slimnic).
Sesiunile au urmărit atât o mai bună înțelegere a programului European Youth Village, a direcțiilor de acțiune și principiilor asumate, maparea nevoilor și problemelor tinerilor și echiparea lor cu noi instrumente și metode de consultare și activare a membrilor comunităților din care fac parte, cât și pregătirea grupurilor de inițiativă pentru a-și îmbunătăți și finaliza candidaturile. Nu în ultimul rând, activitățile au creat un context în care tinerii au interacționat, au legat prietenii și s-au conectat unii la alții. Dar să-i lăsăm pe tineri să ne spună ce a însemnat pentru ei această săptămână #ÎnRitmRural:
„Pentru mine această săptămână a fost una în care s-au legat prietenii foarte strânse, cu niște oameni minunați, cărora o să le duc lipsa și pe care abia aștept să îi revăd la Summitul Tinerilor din Mediul Rural. De fiecare dată când vin la o activitate din programul European Youth Village mă întorc acasă mai motivată, mai energică și mai implicată. Mă simt pregătită să contribui în a aduce o schimbare în satul meu. Alături de o echipă și de prieteni știu că pot face orice. Cred că voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt într-un mediu frumos alături de oameni faini și consider că am devenit o persoană mai bună. Tocmai de asta îi sfătuiesc pe toți tinerii să facă voluntariat, pentru că nu vă puteți închipui cât de frumos o să vă dezvoltați și ce prietenii frumoase o să legați!” (Larisa, Comuna Slimnic)
„Sunt Ema și sunt coordonatoarea grupului de inițiativă din comuna Panaci, Suceava. Cum a fost experiența pentru mine? Greu de spus în cuvinte. Un mix de energie pozitivă, sentimente, oboseală, entuziasm și multă inspirație. Cu siguranță această întâlnire a legat, dincolo de programul European Youth Village, niște legături interumane atât de puternice încât între comunele candidate nu mai există concurență, ci doar sprijin și pură prietenie. Despre asta este vorba pentru mine în programul Satul European de Tineret, mai presus de orice.” (Ema, Comuna Panaci)
„Săptămâna trecută a fost una WOW! Am învățat atâtea lucruri noi și interesante, încât simt că noi, ca echipă, putem să facem multe. Experiența European Youth Village a fost una care a depășit cu mult orice gând avut dinainte. Sunteți geniali! Ați creat punți între comunități, ne-ați dat încredere în forțele proprii și ambiție de a câștiga titlul de Sat European de Tineret 2022! You rock!” (Cătălina, Comuna Bâra)
„Pentru mine, această perioadă petrecută împreună cu voi la Aroneanu a fost minunată. De ce? Ei bine, am învățat multe lucruri noi. Fiecare persoană de acolo mi-a oferit câte ceva: de la organizatorii care au fost foarte implicați, care mi-au lărgit orizonturile și mi-au dat un plus de încredere că pot reuși, până la ceilalți tineri cu care am colaborat, demonstrându-ne unii altora că putem lega prietenii chiar dacă suntem într-o competiție; am luptat împreună pentru a deveni mai buni și asta m-a impresionat. Fiecare sesiune și fiecare activitate pe care am făcut-o a avut rolul ei, toate au fost la fel de importante și pot spune că toate mi-au plăcut și din toate am cules câte o informație. Ajunsă acasă mă simt mult mai motivată și mult mai pregătită să transform comuna mea într-un loc mai bun și mai atractiv. Ceea ce cred cu tărie acum e că atâta timp cât există voință, tinerii chiar pot schimba ceva!” (Silvia, Comuna Drânceni)
„Experiența de săptămâna aceasta a fost deosebită. Am întâlnit foarte mulți tineri motivați să ajute comunele în care locuiesc, să le promoveze, să îmbunătățească calitatea vieții și să dezvolte spiritul civic în rândul a cât mai mulți tineri din localitățile din care provin. Mă bucur foarte mult ca am avut ocazia să iau parte la asemenea eveniment și cu siguranță voi aplica în viitor tot ce am învățat în aceste zile.” (Răzvan, Comuna Săbăoani)
„Această experiență a fost foarte interesantă, am intrat în contact cu tineri din alte sate care au sau îşi doresc titlul de Sat European de Tineret în anul 2022. Astfel, am aflat noi idei de activități, am văzut care sunt problemele tinerilor din alte sate şi cum au de gând să le rezolve, cum au reuşit să obțină fonduri şi din alte surse de finanțare sau cum au reuşit să-şi ducă activitățile la bun sfârşit. În plus, în cadrul activităților am aflat o mulțime de informații care ne vor ajuta în implementarea unor noi proiecte în comunitatea noastră sau cum să fim mai vizibili. Acum mă simt mult mai pregătit să continui schimbarea în comunitatea mea. În cadrul acestei săptămâni fiecare a aflat lucruri noi, indiferent dacă este dintr-un Sat European de Tineret sau nu.” (Ionuț, Comuna Aroneanu)
„M-au impresionat învățăturile acumulate cu privire la oportunitățile care pot fi create atât în satul nostru cât și în viața noastră. M-au impresionat oamenii și destinderea lor. Nu în ultimul rând, m-au impresionat trainerii și organizatorii care au avut grijă ca participanții să aibă o săptămână cât mai bună.” (Adrian, Comuna Cleja)
„Participarea la acest program a fost o experiență unică; m-a ajutat să înțeleg mai bine problemele și nevoile tinerilor din satul meu. Am acumulat noi cunoștințe pe care abia aștept să le împărtășesc cu ceilalți și chiar să le pun în aplicare. Am cunoscut tineri dornici de a face o schimbare în satele lor, iar între noi s-au legat prietenii frumoase. Activitățile desfășurate m-au ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile de a lucra în echipă. M-am întors acasă cu dorința de a face o schimbare în satul meu, dar și cu noi cunoștințe care îmi vor fi de folos pe viitor.” (Delia, Comuna Hălăucești)
„Activitatea din Aroneanu a fost o experiență unică din punct de vedere personal cât și colectiv, unde am format conexiuni strânse cu foarte multe persoane cu care nu m-aș fi gândit că am să interacționez vreodată, am aflat idei și concepte noi, am creat legături de durată și am trăit un sentiment plăcut făcând toate acestea. Aș vrea să transmit mai departe faptul că această săptămână m-a maturizat din foarte multe puncte de vedere, dar în principal pe zona de relaționare/socializare liberă și public speaking.” (Mario, Comuna Panaci)
„În această activitate în care m-am implicat timp de o săptămână cu colegii mei am prins încredere, inspirație și motivație de a face ceva pentru comuna Dămienești, comuna mea. Sfatul meu pentru tinerii din comuna mea sau din alte comune e să nu renunțe niciodată oricât ar fi de greu. Fă tu primul pas de a face o schimbare!” (Alice, Comuna Dămienești)
„Pentru început vreau să menționez că a fost o săptămână plină de experiențe în care m-am dezvoltat pe mine însămi, iar pentru asta trebuie să vă mulțumesc. Am cunoscut oameni cu povești de viață frumoase și triste, cu foarte multe idei îndrăznețe. Am plecat acasă cu multe informații pe care nu le știam, în mare parte. Mă bucur că am participat la un eveniment în care am găsit bucurie, ambiție și motivație.” (Lavinia, Comuna Aroneanu)
„Am avut parte de o săptămână extraordinară în care am cunoscut oameni noi, am învățat lucruri noi și am început să construim legături între comunitățile rurale. Această perioadă a reprezentat un mare câștig pentru comunitățile rurale din România, toți cei prezenți am fost tineri din mediul rural și ne dorim să transformăm comunitățile noastre prin implicare, determinare, muncă și perseverență. Generația noastră construiește!” (Marius, Comuna Grivița)
„Personal, am plecat de acasă cu gândul de a mă distra, de a mă simți bine și de a învăța. Sunt mândru să afirm că am reușit ceea ce mi-am propus. A fost, într-adevăr, o experiență remarcabilă. Am avut ocazia să cunosc niște persoane de-a dreptul captivante, vă felicit pentru organizare și vă mulțumesc pentru răbdare și pentru eforturile depuse.” (William, Comuna Cristian)
„Această experiență a fost una minunată, foarte educativă, din care am aflat o mulțime de lucruri noi și am întâlnit persoane foarte implicate. Pentru mine, impresionant a fost faptul că tinerii erau extrem de curioși și binevoitori de a afla și a învăța informații noi, iar voluntarii erau extrem de deschiși, sinceri și realiști, niște coordonatori excelenți. Un gând pe care l-aș putea transmite celorlalți tineri de la mine din comună și pentru toți ceilalți tineri din mediul rural din țară ar fi să nu se dea bătuți și să lupte pentru drepturile lor și pentru o comună mai frumoasă.” (Natalia, Comuna Săbăoani)
Dacă ai ajuns până aici nu uita să salvezi în calendar data următorului eveniment din cadrul programului European Youth Village: cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural va avea loc în perioada 31 august – 4 septembrie 2021, în comuna Aroneanu. Urmărește pagina de Facebook European Youth Village în următoarea săptămână pentru că vom lansa apelul la înscrieri. Un punct în plus la evaluarea aplicațiilor participanților merge către tinerii care completează și dau mai departe chestionarele din cercetarea noastră. Răspunsul tău va contribui la dezvoltarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, primul document strategic care va avea rolul de a ghida viitoarele politici publice și măsuri menite să schimbe în mod pozitiv viața tinerilor din mediul rural, ÎN mediul rural. Iar această schimbare trebuie să pornească de la problemele și situațiile pe care tu ni le comunici într-un mod responsabil (click pe imagine pentru accesarea chestionarelor).
Continuăm #ÎnRitmRural! <3
Programul European Youth Village este un program apolitic, dezvoltat pe patru piloni – educație, cultură, voluntariat și participarea tinerilor/politici de tineret, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și implementat cu sprijinul programului Erasmus Plus și Rețeaua Satelor Europene de Tineret.