Grupurile de inițiativă a tinerilor din nouă comune din România au rămas în competiția pentru titlul de Sat European de Tineret 2023. Motivația lor pleacă din experiențele pe care le trăiesc zi de zi în satele din România și din dorința de a face lucrurile diferit, mai bine, pentru ei și pentru ceilalți tineri din comunitățile lor. Procesul pentru a obține titlul de Sat European de Tineret nu este pentru oricine, dar vine cu siguranță și din nevoia de a aparține unei comunități care de câțiva ani crește frumos, într-o mișcare națională a tinerilor din rural care au început să se facă vizibili, auziți, ascultați. Și, cu siguranță, din nevoia de a nu mai evada în orașe pentru a avea parte de lucrurile firești pe care orice tânăr care ajunge să ne cunoască și le dorește: activități în sat pe placul lor, oportunități de petrecere a timpului liber, acces la resurse, o comunitate a tinerilor implicată, unită și autonomă, o schimbare la nivel local care să reziste dincolo de anul în care o comună poartă titlul.
Cele nouă comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2023, care au intrat și în etapa de mentorat sunt:
- Ciucsângeorgiu din județul Harghita
- Dumbrava din județul Prahova
- Matca din județul Galați
- Panaci din județul Suceava
- Popești din județul Bihor
- Racovița din județul Sibiu
- Scoarța din județul Gorj
- Săbăoani din județul Neamț
- Tulucești din județul Galați
Minim 5 tineri din fiecare comună s-au mobilizat într-un Grup de inițiativă a tinerilor și au aplicat o candidatură online aici. Mai apoi, comunele finaliste au participat la prima întâlnire națională cu reprezentanții programului European Youth Village și reprezentanții a nouă (din zece) comune finaliste, inclusiv ai comunelor care poartă în prezent titlul. Întâlnirea de formare și mentorat a avut loc la Sibiu, la mijlocul lunii iulie, unde tinerii au lucrat timp de aproape o săptămână la îmbunătățirea planului de activități pe care vor să îl implementeze în 2023, s-au conectat la program și unii la ceilalți, și au avut ocazia să facă o vizită în comuna Slimnic – Sat European de Tineret 202, la Casa Cavalerilor – Centru de Tineret din Ruși despre care am scris aici.
A urmat un maraton comunitar în perioada 3-15 august, cu nouă întâlniri pe care reprezentanții Guvernanței programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free) le-au avut în fiecare comună. Ne-am dorit să-i cunoaștem pe tinerii din comunele finaliste la ei acasă și am organizat împreună cu grupurile de inițiativă câte o consultare cu tinerii din fiecare comună.
În continuare, tinerii din cele nouă comune finaliste își vor prezenta candidaturile în fața unui juriu, într-o sesiune specială la Summitul Tinerilor din Mediul Rural, care va avea loc în perioada 24-28 august, în comuna Slimnic.
Apoi, până la data de 11 septembrie, grupurile de tineri au timp să își îmbunătățească candidaturile și să trimită forma lor finală, urmând a fi evaluate de juriu. Titlul (sau titlurile) de Sat European de Tineret va fi acordat în această toamnă în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Tinerilor din Mediul Rural. Mandatul unui Sat European de Tineret începe oficial în 5 decembrie 2022 și se încheie pe data de 4 decembrie 2023. Începe cu un eveniment de lansare a programului în fiecare comună care obține titlul și se încheie #înRitmRural cu schimbări pe care tinerii și le-au dorit și pe care le-au transformat în realitate împreună cu comunitatea lor și cu sprijinul oferit de program.
European Youth Village este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, coordonat la nivel național de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile. Activitățile mai sus menționate au fost implementate în cadrul proiectului „European Youth Village – dezvoltăm împreună comunități autonome de tineri în mediul rural”, implementat cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.