Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile anunță apelul la candidaturi pentru titlul de „Sat European de Tineret 2023”. Termenul până la care pot fi aplicate candidaturile este 5 iulie 2022.
Titlul de „Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță în cadrul programului național European Youth Village [Satul European de Tineret] satelor sau comunelor din România care susțin tinerii în acțiunile pe care aceștia doresc să le organizeze în comunitate. Pe parcursul anului 2023, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate.
În anul în care poartă titlul de Sat European de Tineret, tinerii sunt sprijiniți de comunitatea programului European Youth Village prin activități de mentorat, traininguri și ateliere pentru membrii grupului de inițiativă a tinerilor, atât în ceea ce privește mobilizarea și activitarea altor tineri din comunitate, cât și în accesarea finanțărilor pentru activitățile planificate în sat.
Candidatura pentru obținerea titlului de Sat European de Tineret 2023 va fi depusă de către un grup de inițiativă format din minim 5 tineri, suținuți de către autoritățile locale printr-o scrisoare de susținere. Formularul de candidatură online și anexele sunt disponibile pe site-ul programului www.europeanyouthvillage.eu în secțiunea Apel 2023. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru titlul de Sat European de Tineret 2023 este 5 iulie 2022, ora 23:59.
Tinerii, lucrătorii de tineret și reprezentanții grupurilor de inițiativă sau organizațiilor nonprofit, cât și reprezentanții autorităților pot participa în luna iunie 2022 și la sesiunile de informare regionale „Rural Youth Connect”, organizate de echipa European Youth Village în: Sibiu (8-9 iunie), Bacău (11-12 iunie), Craiova (11-12 iunie), Constanța (16-17 iunie), Ploiești (18-19 iunie), Cluj-Napoca (18-19 iunie), Timișoara (25-26 iunie). Formularul de înscriere la activitățile de informare și alte informații suplimentare sunt disponibile aici. Sesiunile de informare se adresează atât celor care doresc să aplice pentru titlu, cât și celor care vor să cunoască oportunitățile existente în cadrul programului și sunt organizate în cadrul proiectului „European Youth Village – dezvoltăm împreună comunități autonome de tineri în mediul rural”.
Programul European Youth Village (EYV) este un program apolitic, dezvoltat pe opt domenii strategice: educație, ocupație, cultură, participarea tinerilor/politici de tineret, drepturile tinerilor, viață sănătoasă, mediul înconjurător și spații pentru tineri, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități. EYV facilitează totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. În 2019, programul a fost dezvoltat și pilotat în patru comune din județele Bacău, Cluj, Prahova și Maramureș, iar în 2022 titlul a fost acordat de un juriu Comunei Slimnic (Sibiu), Comunei Hălăucești (Iași) și Comunei Bâra (Bacău). Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
„Vorbim din ce în ce mai mult despre intersecționalitate în politicile publice și totuși tinerii și lucrătorii de tineret din mediul rural nu sunt suficient de vizibili, nu reprezintă – în practică – o prioritate la nivel național și european, și nu sunt, de cele mai multe ori, parte în procesul de luare a deciziilor publice. Experiența din cadrul programului European Youth Village ne-a arătat faptul că, dacă vrem ca politicile publice să aibă un impact real asupra vieții tinerilor trebuie să schimbăm perspectiva și să începem să le construim de jos în sus, implicând tinerii în toate procesele. Prin programul European Youth Village oferim un model pozitiv de organizare comunitară a tinerilor în mediul rural. În comuna Slimnic, de exemplu, tinerii au reușit să inaugureze în acest an un centru de tineret și să convingă autoritățile că au nevoie de sprijinul lor în acest process. E timpul să nu-i mai privim pe tinerii din mediul rural doar ca tineri fermieri sau păstrători ai tradițiilor, ci să le oferim resurse și contexte în care pot să se dezvolte în satele lor, să devină cetățeni activi, responsabili, oameni mai buni” (Victor Cătălin Toma, Coordonator European Youth Village)
Pentru mai multe informații ne puteți contacta la adresa de email satuleuropeandetineret@gmail.com sau pe pagina de Facebook și Instagram @europeanyouthvillage.