Să simți că ești ascultat, că ești văzut, că ai găsit un loc unde poți să fii tu, să înveți despre lume și despre puterile pe care le ai ca tânăr din mediul rural. Să devii parte a unei comunități care te respectă, te încurajează să visezi și să acționezi responsabil. Locul ăla în care poți să te superi și să vrei să schimbi în bine lucrurile din comunitatea ta la cursul de participare sau să te destinzi la atelierul de dans ori să fii vulnerabil la cel de teatru. Un loc unde discuțiile despre diferențele dintre noi și poveștile de discriminare ne aduc împreună și ne fac solidari. O comunitate a tinerilor din satele din România se formează în fiecare an la Summitul Tinerilor din Mediul Rural. Dar să le dăm lor cuvântul să ne spună cum a fost participarea la activitățile din acest an.
„Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am învățat să lucrez în echipă. De asemenea, tinerii au fost foarte prietenoși și înțelegători, acest fapt făcându-mă să mă atașez de ei foarte tare. Am aflat că nu toate satele sunt perfecte și că toți ne confruntăm cu probleme, nevoie fiind doar de un grup de tineri uniți și hotărâți să schimbe lumea în bine. Această experiență m-a ajutat să-mi dobor zidul de timiditate și să mă implic mai mult în comunitate.” (Raluca, comuna Hălăucești, județul Iași)
„Summitul Tinerilor din Mediul Rural a fost un eveniment foarte important atât pentru mine, cât și pentru satul meu. Fiind gazdele ediției cu numărul trei, am fost bucuros că am avut ocazia să fiu atât voluntar pentru a putea ajuta, și totodată să fiu și participant având ocazia să descopăr lucruri noi, prin atelierele la care am participat. Un lucru pe care l-am reținut ca fiind important este acela de a nu renunța și a începe noi, tinerii, să schimbăm lucrurile, să nu așteptăm ca alții să o facă. Îmi doresc ca și alți tineri să afle despre acest program pentru a avea oportunitatea de a participa la Summitul Tinerilor din Mediul Rural, a afla cum pot aduce o schimbare, a se conecta și a face schimb de experiențe cu alte persoane care au aceleași interese ca și ei.” (Ciprian Stanciu, comuna Slimnic & Asociația Cavalerii Turnului Înclinat, județul Sibiu)
„În urma participării la Summitul Tinerilor din Mediul Rural, am rămas cu multe conexiuni realizate cu tinerii din celelalte sate și cu o multitudine de informații, pe care le voi împărtăși cu tinerii din comunitatea mea. De asemenea, am idei de noi ateliere și activități pe care le putem desfășura cu tinerii, pe care le voi dezbate cu grupul de inițiativă. Recomand tuturor tinerilor care vor să vadă o schimbare asupra comunității din care fac parte, sau asupra propriei persoane. Dacă ai ambiție și dorință de a schimba ceva și găsești și alți tineri în comunitate cu intenții asemănătoare, go for it!” (Gabriel Candrescu, comuna Panaci, județul Suceava)
„A fost o experiența minunată și sincer nu mă așteptam altfel. Am avut parte de o primire frumoasă din partea voluntarilor, cazarea a fost foarte ok, totul pus la punct. Nu a existat niciun moment în care să mă simt exclusă sau să zic că nu am cu cine să relaționez sau sa vorbesc atunci când aveam pauze. Summitul Tinerilor din Mediul Rural este spațiu sigur unde sunt convinsă că fiecare tânăr participant a legat prietenii frumoase și a avut de unde și ce să învețe. Atelierele bine organizate, cu facilitatori foarte deschiși și mișto, unde aveam libertatea să spunem ce nelămuriri aveam și să punem întrebări. A fost pentru prima oară când am participat la Summit și cu siguranță a fost doar începutul.” (Nicoleta Prandea, comuna Scoarța, județul Gorj)
„În cadrul programului European Youth Village au fost multe întâlniri, din fiecare am acumulat ceva, însă experiența Summitului Tinerilor din Mediul Rural a fost una total inedită:
4 zile pline de aventuri și provocări. 4 zile alături de oameni pe care demult așteptam să-i revăd. 4 zile alături de oameni ce m-au făcut să mă simt mai bine cu ei, decât cu alții în patru ani. 4 zile de conștientizare a rolului nostru în comunitate, ceea ce putem schimba noi, tinerii din mediul rural, de forța noastră în luarea deciziilor, dar și de a avea curajul unui dialog deschis cu autoritățile, stând la aceeași masă. 4 zile în care ne-am ambiționat să continuăm. 4 zile ce din păcate s-au sfârșit. Nu și aventura noastră însă, a tinerilor lideri din Dumbrava!
Nu ne-am întors cu mâna goală acasă, ci ne-am întors cu un bagaj de informații pe care abia așteptăm să-l deschidem alături de restul tinerilor implicați din comunitatea noastră, ce ne-au susținut și ne-au așteptat înapoi cu sufletul la gură. Îmi doresc să transmit motivația, ambiția și încrederea în propriile forțe, după care am tânjit ulterior, și tinerilor mai puțin implicați din comunitatea mea.
Avem aceleași probleme, aceleași nevoi, aceleași dorințe, iar dacă vrem să schimbăm ceva, schimbarea trebuie să plece de la noi. Nu mâine, nu săptămâna viitoare, nu peste o lună. AZI, schimbarea trebuie să plece de la noi, azi! […] Ce contează cu adevărat este ambiția și dorința noastră de a merge mai departe, de a depășit piedicile puse de „oamenii mari”, de a avea aceleași oportunități ca tinerii din mediul urban, de a învăța să lucrăm la un randament ridicat, astfel încât să evoluăm în cel mai bun mod posibil. Iar sufletul îmi cântă de bucurie când mă gândesc că am avut ocazia să întâlnesc acești tineri, care nu s-au ferit să spună tare <<Sunt din mediul rural!>>. Mi-aș dori să le mulțumesc tuturor: echipei European Youth Village, facilitatorilor, participanților, pentru experiența oferită, dar și pentru unele dintre cele mai frumoase zile din viața mea!” (Ioana Mihai, comuna Dumbrava, județul Prahova)
„Este a doua ediție a Summitului la care particip, fiind prezent și la evenimentul de anul trecut de la Aroneanu. Aș spune în primul rând că acest eveniment este din ce în ce mai bun de la an la an, iar organizatorii tot mai atenți la detalii, fiind o experiență unică la care tinerii din mediul rural pot participa. La Summitul din acest an apreciez foarte mult că au fost aduși oameni cu experiență și extrem de relevanți în domeniile în care ei activează, de la care am putut pleca cu idei noi și cu multă încredere că lucrurile se pot realiza prin muncă. A fost binevenit să întâlnesc de la lucrători de tineret, facilitatori, experți în domeniul tineretului până la reprezentanți ai autorităților, care ne-au împărtășit din sfaturile și din experiențele lor. Totodată, de la acest eveniment am rămas cu motivația de a face mai multe pentru comunitatea din care provin și voi încerca să implic cât mai mulți tineri pentru a le insufla din principiile și valorile acestui program. Recomand tuturor tinerilor din mediul rural care înțeleg că implicarea în comunitate este necesară să participe la acest eveniment. Este un eveniment fain cu tineri din toată țara din mediul rural, prin care poți participa la ateliere și activități interactive și unde ai ocazia să cunoști tineri și oameni cu experiență. (Narcis Vîrlan, Comuna Matca, județul Galați)
„Mi-au plăcut mai multe aspecte ale Summitului, astfel încât nu pot alege doar unul. Totul de la atelierele interactive, metodele de educație non-formală sau atmosfera minunată creată atât de participanți cât și de facilitatori au fost unele dintre elementele acestei experiențe de neuitat. În urma acestei experiențe am rămas cu starea pozitivă, plină de energie și inițiativă, a participanților de la acest eveniment. Am învățat metode noi de a mă implica în comunitatea mea pentru a face mediul rural un loc mai inclusiv, precum și tehnici de dezvoltare personală. Recomand acest eveniment oricărui tânăr din mediul rural care simte că nu își poate face vocea auzită și are inițiativa de a schimba acest aspect. Pentru cine nu a mai participat până acum, aș prezenta Summitul Tinerilor din Mediul Rural drept o oportunitate de a învăța lucruri noi despre cum să își ajute comunitatea, să-și facă vocea auzită pentru a face o schimbare și pentru a socializa cu niște tineri implicați și diverși. (Oana, comuna Florești, județul Cluj)
„Am aflat de acest summit cu puțin timp înainte de deadline, mi-am depus aplicația și, spre bucuria mea, am fost acceptat și am avut oportunitatea să particip la acest unic eveniment dedicat tinerilor din mediul rural.Pe parcursul acestui eveniment am reușit să iau legătura cu foarte mulți tineri, să le aflu poveștile inspiraționale legate de mobilizarea și implicarea în comunitățile acestora. Pe parcursul atelierelor am învățat o mulțime de lucruri noi, ne-am familiarizat cu modul de funcționare al autorităților care pot avea impact asupra tinerilor, am învățat despre toleranță și despre îmbrățișarea lucrurilor care ne fac speciali, despre oportunitățile pe care tinerii din mediul rural le pot accesa și că atunci când alegi să te implici în schimbare în bine vei beneficia mereu de susținerea unor oameni la fel de faini și determinați. #înRITMrural am petrecut momente de povestit mai departe și-am învățat că solidaritatea e mai buna decat toate. Am speranța că o să pot transfera măcar un sfert din entuziasmul câștigat aici și comunității mele, iar împreună să reușim să inspirăm mai departe și să producem schimbarea pe care toți o dorim. Ne bucurăm de această oportunitate inedită și sperăm la cât mai multe pe viitor cu cel puțin tot atâta entuziasm din partea tuturor.” (Adrian Cocian, comuna Târlișua, județul Bistrița-Năsăud)
„Cel mai mult mi-au plăcut atelierele, deoarece am avut ocazia să ne informăm pe subiectele care ne interesează, care nu sunt abordate în școli. În urma acestei experiențe, am realizat că este posibilă o schimbare în mediul rural, atâta timp cât suntem uniți. Mi-am propus să iau inițiativa în comunitatea mea. Recomand tuturor tinerilor din mediul rural să participe, în special persoanelor cu anxietate socială. Summitul tinerilor din mediul rural este un eveniment care ne scoate comunitatea în evidență, dar în același timp ne ajută să ne dezvoltăm, să relaționăm și să descoperim numeroase oportunități!”. (Bianca, comuna Ardeoani, județul Bacău)
„Dacă anul trecut am fost gazde și nu am făcut decat 3 minute până la activități, anul acesta am văzut cât drum au bătut cei din Slimnic până la noi (foarte mult). A fost o experiență minunată. Despre motivație și idei grămadă, nu mai zic… câtă inspirație am găsit în timpul acestui Summit! Sincer să spun, în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural mi-a plăcut cel mai mult atmosfera. A fost un eveniment plin de viață, primitor, cu o mulțime de tineri, unde simțeai că nu te poți plictisi. De asemenea, mi-a plăcut faptul că puteam vorbi liber despre orice și dezbate idei fără a fi judecați în vreun fel. Este un eveniment cu și despre tineri unde poți doar evolua. Am rămas cu foarte multă inspirație și foarte multe idei. Am văzut Centrul de Tineret din Ruși și mi-am dat seama cât de mare nevoie avem și noi de un spațiu al nostru, al tinerilor din comunitate. De asemenea, am discutat cu cei din alte comune și am primit noi idei în legătură cu niște activități care ar merge perfect și în comunitatea noastră. Pe lângă asta, am văzut problemele pe care alții le au și am învățat că nu este totul chiar atât de greu precum pare.
Dacă ești un tânăr din mediul rural care simte că nimic nu se întâmplă în comunitatea ta, atunci îți recomand cu mare drag Summitul Tinerilor din Mediul Rural. O singură dată trebuie să participi și deja vei avea o altă perspectivă asupra lucrurilor. Te vei uita la alte comune și îți vei da seama că și comuna ta are un potențial uriaș. Iar de acolo vor mai fi câțiva pași până vei pune satul la cale. Nu pot prezenta Summitul Tinerilor din Mediul Rural decât ca cel mai tare eveniment la care poți participa. Este un eveniment cu și despre tineri, unde vocea îți este auzită, unde îți dai seama că nevoile tale se aseamănă cu ale altor tineri și unde simți că mediul rural nu este locul din care trebuie să pleci. Acolo se nasc noi prietenii, unele care vor fi de lungă durată. Iar fără să-ți dai seama vei intra într-o rețea a tinerilor din mediul rural unde vă puteți încuraja, sfătui și provoca unii pe alții. De la Summit vei lua o doză de motivație cât pentru ani de zile, vei vrea să te implici, vei avea o mulțime de idei și vei fi cel care pune satul la cale. În plus, nu cred că te vei mai gândi prea curând să pleci din satul în care locuiești. Vei vedea numai oportunități în el. Este neapărat să mergi.” (Ionuț, comuna Aroneanu, județul Iași)
Summitul Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment coordonat de Guvernanța programului European Youth Village/Satul European de Tineret (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul proiectului “European Youth Village – un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural”.
Proiect derulat de Asociația pentru Dezvoltare Activă în parteneriat cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să consolideze capacitatea programului European Youth Village de a deveni un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural și de a contribui strategic la schimbări sistemice care să vină în sprijinul tinerilor și întregului ecosistem de tineret din mediul rural din România prin coalizarea sectorului, influențarea și monitorizarea politicilor publice și diversificarea oportunităților, resurselor și instrumentelor de sprijin pentru organizații și tineri.
Pentru realizarea acestui material au contribuit: Maria IOANAȘCĂ, Miruna LUPAȘ, Andra Camelia CORDOȘ
Fotografii realizate de: Melinda GALL, Georgiana JUCAN și Ana Maria HANEA