Tinerii din mediul rural își doresc ca în comunitățile lor să existe centre de tineret; aceștia își doresc ca în comunele lor să existe spații sigure unde să fie organizate activități sportive, activități muzicale, activități de ecologizare, ateliere de pictură, ateliere de dans, workshopuri de dezvoltare personală, seri de film, cluburi de lectură, cursuri de limbi străine, activități artistice, cursuri de teatru etc. sau pur și simplu să aibă posibilitatea să se întâlnească cu prietenii lor și să își petreacă timpul liber într-un mod constructiv.
Numărul de centre de tineret din mediul rural este extrem de mic și totuși, în satele și comunele din România există un număr foarte mare de spații (spații nefolosite aflate în gestiunea autorităților locale, care pot fi reabilitate și a căror destinație inițială poate fi schimbată și spații ce pot fi extinse sau reamenajate) care ar putea fi transformate în spații pentru tineri.
Autoritățile publice din România trebuie să înțeleagă importanța dezvoltării de centre de tineret în mediul rural și a rolului lucrătorilor de tineret pentru dezvoltarea tinerilor. Aceștia trebuie să se asigure că în comunele lor există un un centru de tineret și un lucrător de tineret care să organizeze constant activități cu tinerii și care să contribuie strategic la dezvoltarea lor personală, profesională și socială.
Pentru a contribui la creșterea numărului de spații dedicate tinerilor în mediul rural, Guvernanța programului European Youth Village organizează trainingul #înRITMrural ”Cum deschidem și coordonăm un centru de tineret?” facilitat de Mihai Vilcea, președintele Fundației Naționale pentru Tineret. Trainingul se va desfășura în zilele de sâmbătă (17 iunie) și duminică (18 iunie), în intervalul orar 13:00 – 16:30 (în ambele zile), pe Platforma Zoom și se adresează tinerilor din mediul rural și lucrătorilor de tineret care lucrează în comunitățile rurale.
În cadrul trainingului vor fi abordate următoarele subiecte:
- Acțiuni concrete de advocacy prin care putem convinge autoritățile publice să deschidă un centru de tineret în mediul rural;
- Cum identificăm un spațiu pe care am putea să îl transformăm într-un centru de tineret;
- Surse de finanțare pentru deschiderea și managementul centrelor de tineret;
- Tipuri de activități și servicii de tineret într-un centru de tineret;
- Personal relevant într-un centru de tineret;
- Managementul unui centru de tineret;
- Cum facem un centru de tineret să fie funcțional;
- Cum atragem tinerii către centrele de tineret;
- Cum facem un centru de tineret să fie un spațiu sigur și incluziv pentru toți tinerii din comunitate etc.
Înscrierile se fac online, prin completarea următorului formular, până pe 16 iunie 2023, la ora 12:00. Pe 16 iunie, până la ora 18:00, vom transmite participanților selectați link-ul de conectare pentru Zoom.
Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului „European Youth Village – Un program de referință pentru sectorul de tineret din mediul rural”, proiect derulat de Asociația pentru Dezvoltare Activă în parteneriat cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Mai multe informații despre proiect găsești aici.
Mihai Vilcea s-a născut în anul 1987, are un master în Managementul de proces și sistem în organizații educaționale, este inginer licențiat al Facultății de Automatică și Calculatoare (2010) și pedagog licențiat al Facultății de Sociologie și Psihologie – domeniul Științe ale Educației (2012). Deține certificări de și experiență ca: formator (din anul 2008), evaluator ARACIS (din anul 2008) și manager de proiect (din anul 2015). În anul 2013 a ajuns la conducerea Fundației Județene pentru Tineret TIMIȘ (FITT), unde s-a aflat vreme de 10 ani, până la 1 ianuarie 2023. Mai întâi a fost vicepreședintele acesteia vreme de 4 ani (cu mandat de coordonare a proiectelor de tineret și relațiilor internaționale), apoi, vreme de 6 ani a fost președinte. Toate cele 5 mandate ale sale s-au axat pe dezvoltarea de spații, proiecte & politici de tineret, pe formarea continuă a personalului de tineret și a întregii comunități de practică.
Având în vedere toate cunoștințele, experiența și rezultatele sale acumulate de-a lungul anilor, Mihai este principalul vector de reprezentare al FNT în dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene, ai Departamentului de Tineret al Consiliului Europei, ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, ai ministerelor & altor instituții de resort, ai ERYICA și TEH și structurilor partenere. De asemenea, el are misiunea de a identifica oportunități de finanțare pentru dezvoltarea spațiilor, personalului de tineret și a activităților din rețeaua FNT și contribuie direct la scrierea proiectelor mari. Tot Mihai coordonează negocierile cu finanțatorii și răspunde de îndeplinirea indicatorilor. Având în vedere că a condus vizite de lucru la toate fundațiile active ale FNT și cunoaște în detaliu infrastructura din rețeaua noastră, el sprijină nemijlocit fundațiile membre, atunci când secretarul general sau membrii Colectivului FNT au nevoie de aportul său. De asemenea, Mihai coordonează direct etapele de incubare a proiectelor și programelor FNT, până când aceste procese sunt pregătite pentru a fi delegate membrilor echipei. Nu în ultimul rând, el coordonează majoritatea acțiunilor FNT de amenajare a spațiilor pentru tineri și de sprijinire a fundațiilor membre în vederea renovării infrastructurii.
European Youth Village este un program strategic de dezvoltare și organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, ce urmărește să dezvolte întregul ecosistem de tineret din mediul rural, atât în România, dar și la nivel european și internațional. Prin acest program contribuim la dezvoltarea de comunități autonome de tineri în mediul rural și la consolidarea cadrului de politici publice la nivel național și european. Programul a început în 2018 și este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free. Mai multe detalii despre programul European Youth Village și componentele sale poți găsi aici: https://europeanyouthvillage.eu/