Ne bucurăm atunci când alți tineri sau lucrători de tineret din România devin interesați de programul European Youth Village și își doresc să facă o schimbare în comunitate prin titlul de Sat European de Tineret.
Azi am organizat pe Zoom un webinar #înRITMrural despre procesul de candidatură pentru titlul de Sat European de Tineret 2024, în cadrul căruia am povestit despre programul European Youth Village și componentele sale, principiile programului, procesul de selecție a comunelor care vor purta titlul de Sat European de Tineret în 2024, motivele pentru care în cadrul programului ne dorim ca inițiativa să vină din partea tinerilor și care trebuie să fie întotdeauna în centrul ecosistemului de tineret rural.
De asemenea, am discutat despre formularul de candidatură, am răspuns punctual la întrebările participanților și am lansat în rândul celor prezenți invitația de a participa la viitoarele activități naționale și regionale pe care le vom organiza sub umbrela programului European Youth Village. Sperăm să ne revedem cu o parte dintre cei prezenți în săptămânile ce urmează fie la evenimentele regionale RITM IN ACTION sau în Caravana de advocacy #înRITMrural, fie la Summitul (European al) Tinerilor din Mediul Rural.
Ne-am bucurat să ne revedem atât cu o parte din tinerii care au participat la cele două seminare Rural Youth Connect organizate în primăvara aceasta de către Guvernanța programului European Youth Village, dar și cu tinerii din Tulucești și Popești, comune care au candidat pentru titlu anul trecut și care își doresc să revină cu forțe proaspete și multă motivație anul acesta să ducă titlul acasă.
„De cinci ani deja, prin intermediul programului European Youth Village am contribuit la dezvoltarea ecosistemului de tineret din mediul rural, a sectorului de tineret din România și la dezvoltarea oportunităților de participare pentru tinerii din mediul rural, în mediul rural. Anul acesta, procesul de selecție a Satelor Europene de Tineret este împărțit în două etape: selecția comunelor finaliste și selecția propriu-zisă a satelor europene de tineret. Tinerii pot aplica pentru titlu prin depunerea unei candidaturi online până pe 30 iunie. Au mai rămas exact două săptămâni până la termenul limită. Din momentul depunerii candidaturii, grupurile de tineri intră în comunitatea European Youth Village și fie că satele lor primesc sau nu titlul de Sat European de Tineret au acces la tot sprijinul nostru, al Guvernanței, să producă la nivel local schimbarea pe care și-o doresc. Ne bucurăm că anul acesta juriul se va implica și mai mult în procesul de selecție: nu doar că vor decide satele care primesc titlul, dar și satele finaliste. Asta înseamnă și mai multe contexte de învățare și participare pe care le dezvoltăm pentru tinerii din mediul rural”.
Victor Cătălin TOMA, Coordonator European Youth Village
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „European Youth Village – Upgrade la participare #înRITMrural” finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ și s-a adresat atât grupurilor de tineri, reprezentanților organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice interesate să realizeze candidatura unei comune/sat din România pentru titlul de Sat European de Tineret 2024, dar și celor interesați să afle mai multe despre programul European Youth Village și componentele sale.
Titlul de Sat European de Tineret este oferit de către Guvernanță programului European Youth Village satelor sau comunelor ce își doresc ca prin acest program să facă o schimbare în comunitatea lor. Pentru titlul de Satul European de Tineret 2024 poate candida orice sat sau comună din România. Candidatura va fi depusă de către un grup informal de tineri, în numele comunei, aceasta fiind susținută de către autoritățile publice din UAT-ul pe raza căruia se află satul sau comuna candidată, prin semnarea unei scrisori de susținere. Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.
Citește mai multe despre apelul de selecție aici: Apel 2024.