Există multe festivaluri în România, însă doar o mică parte din acestea au loc în mediul rural. Iar dacă vorbim despre festivalurile organizate de tineri în satele lor, numărul lor este mult prea mic în comparație cu cel al tinerilor care locuiesc la sat. „Active Generation” este primul festival de tineret, organizat în comuna lor de grupul de inițiativă al tinerilor din Jebel, care poartă în titlul de Sat European de Tineret în 2024.
Prima ediție a festivalului „Active Generation” a fost organizată în perioada 5-7 iulie în Jebel, unde, timp de trei zile, satul tinerilor a devenit mai colorat și mai activ. Dintre activitățile din prima zi a festivalului, amintim atelierul de pictură Color Splash și turul comunei pe biciclete, care a pus întreaga comunitate în mișcare, iar la finalul traseului participanții și-au recuperat energia la un mic picnic în aer liber.
Punctul culminant al festivalului a fost reprezentat de concertul din ziua a doua. Sunt puține concerte pe placul tinerilor organizate în satele din România, și nu ne referim aici, la clasicele zile ale comunelor, care sunt de obicei organizate având în minte preferințele adulților. La „Active Generation”, organizatorii au creat și un spațiu pentru tinerii talentați, care au putut cânta pe scena festivalului. Atmosfera a fost apoi încinsă de trupa 2Normal și de Whats’ Up, iar publicul s-a bucurat de întâlnirea cu artiștii în Jebel.
„Este fără dar și poate un eveniment istoric pentru comunitatea din Jebel. Publicul de aici este unul de excepție și pot spune că am avut parte de o primire călduroasă și le mulțumesc mult organizatorilor pentru invitație de le cânta și a-i încânta pe tineri. Apreciez munca voastră și știu că în spatele acestui eveniment a fost o muncă titanică. Cel mai important e să nu vă lăsați și sper să continuați să faceți lucruri minunate pentru tinerii de aici. Sunteți minunați!”, a transmis Edy Cotoară, artistul trupei 2Normal, pentru Redacția Rurală.
„A fost o experiență uimitoare! Mi-a plăcut foarte mult că am putut fi inclusă pe scenă alături de alți artiști. Mă bucur că v-ați gândit la mine și că am primit oportunitatea de a fi artist măcar pentru o zi. Publicul a fost minunat! M-a susținut, mi-a oferit căldură și încredere și mi-a arătat că ceea ce am făcut a fost bine.”, spune Cristina Groza, tânără artistă din comuna Jebel.
Festivalul s-a încheiat cu un un treasure hunt [vânătoare de comori] unde tinerii au putut câștiga premii, iar seara a fost proiectat în aer liber un film de o mie de stele.
În organizarea festivalului, tinerii s-au bucurat și de sprijinul autorităților de la nivel local și județean. De asemenea, Natalia Intotero, ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a transmis un mesaj video prin care i-a felicitat pe tinerii din Jebel pentru inițiativă și i-a îndemnat pe toți să se implice activ în comunitate.
Organizarea festivalului a necesitat multă muncă, iar efortul depus a fost pe măsură:
„Zilele de pregătire au fost multe, însă acele câteva clipe de distracție, bucurie și satisfacție a participanților la activitățile organizate în cadrul festivalului, ne-au demonstrat că am făcut o treabă bună împreună.”, au transmis membrii grupului de inițiativă.
Festivalul Active Generation face parte din programul Jebel – Sat European de Tineret 2024 și a fost organizat prin intermediul programului “TimCultura2024”, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș și sprijinul autorităților locale.
Material realizat de Raul Lupu, jurnalist comunitar la Mica Redacție Rurală.