Summitul Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment strategic organizat de către Guvernanța programului European Youth Village cu scopul de a dezvolta oportunitățile de formare și networking pentru tinerii din mediul rural și pentru a facilita dialogul între tineri și reprezentanții autorităților publice sau alți actori relevanți la nivel național și european. Până în prezent au fost organizate 3 ediții ale Summitului Tinerilor din Mediul Rural: în Bacău (2019), în comuna Aroneanu din județul Iași (2021) și în comuna Slimnic din județul Sibiu (2022).


În 2023, împreună cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, unul dintre partenerii strategici ai programului European Youth Village, vom organiza Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment prin care ne propunem să dezvoltăm strategic ecosistemul de tineret din mediul rural din Europa.

De ce avem nevoie de un Summit European al Tinerilor din Mediul Rural? Misiune și obiective.
- Organizat sub umbrela Programului European Youth Village, European Rural Youth Summit are ca scop dezvoltarea strategică a ecosistemului de tineret rural din Europa, reunind tineri din zonele rurale din întreaga Europă, lucrători de tineret, organizatori de tineret și factori de decizie și să ofere o platformă pentru aceștia să-și ridice vocea și să-și împărtășească experiențele și perspectivele asupra activității pentru tineret rural și a dezvoltării rurale.
- Întrucât conceptul programului European Youth Village va fi pilotat la nivel european în următorii ani, evenimentul urmărește să creeze contexte de participare, învățare, conectare și dialog pentru alți tineri și lucrători de tineret din Europa, care vor contribui totodată la modelarea viziunii programului la nivel european și a pașilor următori de acțiune la nivel european. Astfel, unul dintre rezultatele așteptate ale Summitului este dezvoltarea de ecosisteme de tineret în cât mai multe țări sub umbrela programului European Youth Village.
Obiectivele evenimentului sunt:
- Să creeze un spațiu de dialog între tinerii din mediul rural și factorii de decizie cu privire la provocările și oportunitățile cu care se confruntă zonele rurale din Europa, pentru a împuternici tinerii din mediul rural să participe la procesele de luare a deciziilor care le afectează viețile și comunitățile.
- Să ofere un context de învățare și participare pentru tinerii din mediul rural pentru a discuta cu experți și alți colegi despre subiecte care vizează dezvoltarea rurală, pentru a-și dezvolta cunoștințele și abilitățile și pentru a promova rolul tinerilor din mediul rural în modelarea viitorului Europei.
- Să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța dezvoltării rurale și să sprijine elaborarea de recomandări și propuneri de politici pentru îmbunătățirea situației tinerilor din mediul rural din Europa.
Cine poate participa la Summitul Tinerilor din Mediul Rural?
- Tineri din mediul rural din Europa: tineri cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani care locuiesc sau provin din zonele rurale din Europa. Ar putea fi studenți, angajați, antreprenori sau activiști pasionați de dezvoltarea rurală și care doresc să facă o diferență în comunitățile lor.
- Experți și practicieni în domeniul tineretului rural: lucrători de tineret, organizatori comunitari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale interesate să extindă programul Satul European al Tineretului în țările lor și alți experți care au o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților cu care se confruntă zonele rurale. in Europa.
- Factori politici și factori de decizie: reprezentanți ai Uniunii Europene, ai guvernelor naționale și locale și ai altor organizații implicate în dezvoltarea rurală și sectorul tineretului rural. Aceștia vor fi invitați să participe la summit pentru a dialoga cu tinerii din mediul rural și pentru a afla despre perspectivele și experiențele lor.
Participanții minori din afara României se pot înscrie numai dacă sunt însoțiți de o persoană adultă. Minorii vor putea participa doar în baza unui Acord parental.
Evenimentul este organizat de Guvernanța Programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (AN) responsabilă cu Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate, împreună cu tinerii și primăria din Panaci.