Proiectul este derulat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, în parteneriat cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și beneficiază de o finanțare în valoare de 149888.20 EUR, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
ȘTIRI DESPRE PROIECT
SCOPUL PROIECTULUI
#ScopulProiectului este să consolideze capacitatea programului European Youth Village de a deveni un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural și de a contribui strategic la schimbări sistemice care să vină în sprijinul tinerilor și întregului ecosistem de tineret din mediul rural din România prin coalizarea sectorului, influențarea și monitorizarea politicilor publice și diversificarea oportunităților, resurselor și instrumentelor de sprijin pentru organizații și tineri.
OBIECTIVELE PROIECTULUI
- Cresterea gradului de reprezentare a sectorului de tineret din mediul rural, a capacitatii tinerilor din mediul rural si a organizatiilor nonguvernamentale care lucreaza la firul ierbii cu tinerii din mediul rural sa-si faca vocea auzita si ascultata de catre decidenti, prin echiparea unui numar de minim 40 de tineri si 15 organizatii din mediul rural cu competentele si instrumentele necesare pentru a colabora cu factorii de decizie si pentru a influenta, elabora si monitoriza politicile publice din mediul rural, la nivel local si national in cadrul a minimum 24 actiuni locale, 8 evenimente regionale si un eveniment national de advocacy desfasurate pe parcursul a 7 luni.
- Dezvoltarea strategica a sectorului de tineret din mediul rural din Romania prin diversificarea masurilor de sustinere, a actiunilor de advocacy, resurselor, instrumentelor, oportunitatilor de dezvoltare si implicare in viata comunitatii pentru un numar de minimum 400 de tineri si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale care lucreaza cu tinerii din mediul rural, pe parcursul a 18 luni de proiect.
- Consolidarea planului strategic de interventie a programului European Youth Village in comunitatile rurale prin facilitarea accesului unui numar de 75 de factori de decizie relevanti pentru sectorul de tineret din mediul rural, la nivel local si/sau national la activitati de informare, promovare si constientizare a importantei dezvoltarii de oportunitati pentru tinerii din mediul rural, in mediul rural.
- Cresterea capacitatii organizationale a Guvernantei programului European Youth Village (organizatii coordonatoare si organizatii membre) pentru a raspunde strategic provocarilor sectorului de tineret din mediul rural prin elaborarea unui plan de dezvoltare strategica si dezvoltarea de competente specifice in randul a minimum 150 de persoane din reteaua European Youth Village: Guvernanta EYV, reteaua RITM si platforma (n)GoRural, in cadrul a 10 traininguri de cate doua zile fiecare, in lunile 10-14 din cadrul proiectului.
ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI
Una dintre activitățile proiectului constă în evaluarea impactului programului European Youth Village – atât la nivelul Guvernanței programului, cât și în comunitățile care au purtat titlul de Sat European de Tineret sau cu tinerii care au participat la evenimentele naționale (precum Summitul Tinerilor din Mediul Rural, Gala Tinerilor din Mediul Rural, seminariile de tineret etc).
Platforma (n)GoRural va reprezinta prima structură federativă la nivel național care vine în sprijinul organizațiilor care lucrează la firul ierbii cu tinerii din sate. Aceasta va avea un plan de acțiune propriu. Pe parcursul proiectului vom lansa și un apel pentru membri (organizații și grupuri de inițiativă care lucrează la firul ierbii cu tinerii din mediul rural), care vor să adere la platformă.
Dacă în prezent încă suntem în procesul de dezvoltare a Cartei, pe parcursul proiectului vom realiza un plan de advocacy al întregului program European Youth Village. În cadrul planului vor fi integrate nevoile sectorului de tineret din mediul rural identificate prin cercetarea națională. Ghidul vine în sprijinul factorilor de decizie din mediul rural privind modalitățile concrete de aplicare a Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural la nivel local.
#Haide, implică-te și tu în proces și ține pasul cu noi #înRitmRural!
Advocacy #înRitmRural este ultima activitate din cadrul proiectului. Caravana de advocacy #înRITMrural va cuprinde organizarea unor activități de multiplicare și advocacy în fiecare regiune de dezvoltare a țării, cu sprijinul tinerilor din Rețeaua RITM și al organizațiilor care vor deveni membre ale Platformei (n)GoRural. Unul dintre obiective este de a promova Carta Alba a Tinerilor din Mediul Rural în randul autorităților publice din regiune.
Dezvoltarea strategică a programului European Youth Village și a organizațiilor ce formează guvernanța programului – este o altă activitate cheie din cadrul proiectului. Planul de dezvoltare strategică a programului European Youth Village va fi realizat cu ajutorul unor experți în dezvoltare organizatională. RITM (Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural) și Platforma (n)GoRural vor reprezenta două dintre structurile principalele vizate de planul de dezvoltare strategică.
Ne dorim ca RITM să devină o rețea informală a tuturor tinerilor din mediul rural din România, care să reprezinte nevoile tinerilor din comunitățile rurale. Astfel, această activitate presupune: dezvoltarea mecanismelor necesare funcționării rețelei RITM și selecția coordonatorilor regionali și ai membrilor rețelei, din rândul tinerilor din mediul rural, pentru fiecare regiune de dezvoltare a țării.
Summitul Tinerilor din Mediul Rural ajunge la a treia ediție în 2022 și reprezintă principala și cea mai mare activitate organizată anual de Guvernanța EYV (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free) împreună cu comunitatea European Youth Village. Summitul va avea loc în acest an în comuna Slimnic (Sibiu), în perioada 24-28 august.
În Anul European al Tineretului, punem tinerii din mediul rural în centrul țării! #Haide cu noi #înRitmRural!
Program de formare pentru membrii Guvernanței programului European Youth Village, Rețeaua RITM și Platforma (n)GoRural – este încă o componentă a proiectului. Programul va cuprinde 10 traininguri online (două zile fiecare) și se va desfășura în lunile 10-12 ale proiectului. Nu uitați că toți tinerii care participă în activitățile programului European Youth Village sau în activitățile organizate de grupurile de inițiativă în comunele care candidează pentru sau preiau titlul de Sat European de Tineret pot să devină membri ai Rețelei RITM (Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural).
Guvernanța programului European Youth Village este formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.
Proiectul se desfășoară sub umbrela Programului European Youth Village, fiind sprijinit de rețeaua Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural RITM și Rețeaua Satelor Europene de Tineret.
Despre ACTIVE CITIZENS FUND
Susținerea societăţii civile reprezintă o prioritate cheie pentru Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021, acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia în 15 state membre UE din Europa Centrală și de Sud și în Ţările Baltice. Zece procente din totalul sumelor disponibile la nivel de țară sunt alocate unui program pentru societatea civilă în fiecare din statele beneficiare, intitulat Active Citizens Fund, care în România are o valoare totală de 46.000.000 euro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021 accesați www.eeagrants.org.
Active Citizens Fund este încadrat în sectorul „Cultură, societate civilă, bună guvernare și drepturi și libertăți fundamentale”, unul dintre cele cinci sectoare considerate prioritare de statele donatoare și Uniunea Europeană. Programul contribuie la atingerea obiectivelor Granturilor SEE și Norvegiene: reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și consolidarea relațiilor bilaterale între statele beneficiare și statele donatoare.
Alocarea totală pentru România aferentă perioadei de finanțare 2014 – 2021 este de 502 milioane euro (pentru un număr de 12 programe de finanțare) în baza Memorandumurilor de Înțelegere semnate la data de 13 octombrie 2016 între Guvernul României și statele donatoare. Mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene în România sunt disponibile la www.eeagrants.ro.
Active Citizens Fund (ACF) România are o alocare totală de 46.000.000 euro. Obiectivul programului este consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.
Respectarea demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și a drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților reprezintă valorile programului, pe baza cărora acesta urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului, consolidând în același timp relațiile bilaterale cu organizații din statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Domeniile eligibile care pot fi sprijinite de program:
- Democrație, cetățenie activă, bună guvernare și transparență;
- Drepturile omului și tratament egal prin combaterea tuturor formelor de discriminare pe motive de origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, sex, dizabilitate, vârstă, orientare sexuală sau identitate de gen;
- Justiție socială și incluziunea grupurilor vulnerabile;
- Egalitate de gen și violență bazată pe gen (GBV);
- Mediu și schimbări climatice;
- Dezvoltarea capacității ONG-urilor.
Informațiile de mai sus despre programul Active Citizens Fund au fost preluate de pe site-ul oficial al programului, disponibil aici.
DISCLAIMER
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.