Cum ai dori să schimbi comunitatea ta?, Cum arată un sat european de tineret? și Ce putem face să ducem satele noastre la acel nivel? sunt câteva întrebări la care au răspuns cei peste 90 participanți prezenţi pe 6 și 7 septembrie 2019, la Bacău, la Summitului Tinerilor din Mediul Rural #yRuralSummit, eveniment organizat de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free în cadrul programului „European Youth Village”.
Ce relevanţă mai are oare versul veşnicia s-a născut la sat atunci când ştii că în afara fotografiilor cu un filtru cald şi melancolic, prezentând o uliţă bătătorită sau alteori surprinzând un cuplu de tineri îndrăgostiţi învârtind o horă, în rest aici, în satul românesc, timpul se scurge prin calcularea orelor de navetă spre cel mai apropiat oraş, cu autobuze ce respectă un orar de trebuie să apară, pentru că altfel satul tău (de multe ori) nu are nici dispensar, nici bibliotecă, nici un centru de tineret, nici liceu, nici acel ceva ce ar face veşnicia asta să pară mai plină de oportunităţi?
Satul românesc pierde anual sute de tineri pentru ale căror nevoi şi provocări comunitatea locală și autoritățile nu mai reușesc să răspundă în timp real. De multe ori, dialogul între aceste părţi lipseşte cu totul, iar stabilirea priorităţilor pentru tinerii din sat se realizează fără să fi existat o discuție cu aceştia. Primăria a făcut, tinerii nu apreciază – este un cerc vicios din care puţine comunităţi găsesc calea de ieşire. Mai sus, la nivel național, alte instituții încă încearcă, în cel mai bun caz, să răspundă realităților tinerilor din rural. Sunt doar câteva gânduri adunate din interacțiunea cu tinerii din părți diferite ale țării care, totuși, au înțeles la timp că resemnarea nu le-ar schimba cu nimic viața, nici lor, nici membrilor comunităților din care fac parte.
Summitul Tinerilor din Mediul Rural şi întregul program „European Youth Village” înseamnă crearea acestui context de dialog între membrii comunităţii și actorii instituționali ai satului şi încurajarea iniţiativei dinspre tineri înspre restul actorilor implicaţi în proces, contribuind astfel la activarea tinerilor și crerea unor oportunități noi pentru tineri, de către tineri.
Sesiunea “Rural Youth in Europe” din cadrul Summit-ului a dus la identificarea de către participanţi a elementelor care, în opinia lor, fac dintr-un sat oarecare un sat european.
“Există oportunități pentru tineri (inclusiv pentru tinerii cu dizabilități), există ONG-uri, personalități-model, voluntariatul este promovat; sunt dezvoltate festivaluri destinate tuturor categoriilor de vârstă, concursuri locale periodice recunoscute național, cercuri de talente, cursuri de calificare, tabere pentru copii și tineri, școli de vară, cursuri de prim ajutor, educație sexuală etc. Există o bibliotecă funcțională și un centru de tineret. Satul european este dezvoltat din punct de vedere turistic, e modern, dar își păstrează identitatea; dispune de cabinet medical/spital, farmacie, transport în comun, grădiniță, creșă. În satul european, abandonul școlar este combătut constant, iar autoritățile colaborează între ele. Școlile sunt dotate la standarde europene.
Oamenii sunt conectați digital pentru acces la informații și noutăți. Tinerii sunt încurajați să participe la luarea deciziilor, la ședințele de consiliu local etc, și le este cultivat constant spiritul de inițiativă. Comunitatea unui sat european este informată, incluzivă, închegată, îngrijită, responsabilă.” (Summitul Tinerilor din Mediul Rural) – şi lista continuă cu exemple concrete, de la infrastructură la activităţile oferite, ce transformă şi uşurează viaţa de zi cu zi a membrilor comunității.
Printre ideile schimbate despre cum ar trebui să arate satul european, I., elev în clasa a 10-a, povesteşte cum situaţia din satul lui e departe de aceste descrieri. Fără dispensar, fără autobuze care să-i lege de oraş sau orice fel de infrastructură europeană, oamenii sunt lăsaţi să se descurce după propriile puteri, ceea ce, spune el, a determinat ca majoritatea prietenilor lui să abandoneze şcoala după clasa a 8-a, asta în cazul în care nu au fost loviţi de vreo maşină în timp ce se aflau pe bicicletă în drum spre şcoală. Păi şi tu de ce nu ai abandonat? – întreabă cineva, că eu am părinţi, de aia – răspunde băiatul ferm, subliniind încă o dată că în multe sate din România norocul şi întâmplarea țin locul politicilor de dezvoltare rurală.
Și totuşi, cum putem produce schimbarea, ce facem ca să ajungem sat european așa cum tinerii îl proiectează? – a fost pasul următor al dezbaterilor, iar tinerii nu au stat mult pe gânduri, oferind răspunsuri ce vizează o mai bună comunicare cu autorităţile locale şi naţionale, o exprimare mai clară a nevoilor lor şi a modului în care acestea pot fi acoperite, precum şi măsuri precum facilitarea relaţiei dintre afacerile locale şi tinerii din sat, punerea la dispoziţie pentru diverse activităţi a imobilelor părăsite, crearea de piste de biciclete între satele din comună, dar şi între comune şi oraşe, creşterea numărului de coşuri de gunoi sau intervenţii mai ample şi de lungă durată cum ar fi descentralizarea diverselor servicii de evidenţa populaţiei, măsuri care vizează sănătatea sau educaţia (de exemplu, mutarea unor specializări de facultate din mediul urban în cel rural).
Ultima parte a evenimentului a mutat aceste discuţii în mijlocul comunităţii, mai precis în stradă la Sascut, comună ce deține în anul 2019 titlul de Sat European de Tineret. O dezbatere în stradă (metoda street debate), facilitată de Go Free, în care atât participanţii la Summit dar şi trecătorii de pe stradă au fost provocaţi să ofere un răspuns la întrebarea: Cum ai dori să schimbi comunitatea ta?
De la mic la mare, răspunsurile au acoperit domenii diferite şi nevoi mai mult sau mai puţin realizabile, dar care toate ne spun ceva despre realitatea localnicilor, dar şi posibilităţile pe care le poate reprezenta satul pentru aceştia.
Aş vrea ca oamenii din Sascsut să fie mai implicaţi. Să facă curăţenie, un club de fotbal, mai multe jocuri în parc. (Anemona, 12 ani)
Îmi doresc ca autorităţile locale să se implice mai mult. (Dan, 17 ani)
Vreau să fie mai curată şi mai ordonată, iar copiii să nu fie nevoiţi să-şi facă griji pentru ziua de mâine. (Luca, 14 ani)
Să se facă blocuri cu lift. (Maya, 6 ani)
Aş vrea ca biserica să nu mai judece tinerii care fac voluntariat separate sau care desfăşoară activităţi ce nu au legătură cu biserica. (S., 26 ani)
Vreau o comunitate mai veselă şi mai colorată. (Ionuţ, 10 ani)
“Îndrăznesc să spun că satele românești au început deja să se schimbe odată cu tinerii din ele. Curajul tinerilor de la #yRuralSummit de a visa îl egalează pe cel de a-și privi comunitatea și de a recunoaște părțile bune și grele din satul românesc. Mergem împreună pe un drum mai bun” (Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free).
Summitul Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment organizat în cadrul proiectul „National Youth Village – Romania” implementat de Asociatia Pentru Dezvoltare Activa, Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Curba de Cultură și Asociatia DEIS. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, Ka3 – Dialog Structurat.
Articol realizat de Adriana Cozanu, jurnalist comunitar în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt, ediția a II-a, proiect implementat de Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate.