Pentru titlul de Satul European de Tineret 2024 poate candida orice sat sau comună din România. Candidatura va fi depusă de către un grup informal de tineri, în numele comunei, aceasta fiind susținută de către autoritățile publice din UAT-ul pe raza căruia se află satul sau comuna candidată, prin semnarea unei scrisori de susținere.
Au mai rămas
până când așteptăm candidaturile pentru titlu.
Lansare apel: 20 mai 2023
Sesiune de depunere a candidaturilor: 20 mai 2023, ora 00:01 – 30 iunie 2023, ora 23:59
Evaluarea inițială a candidaturilor de către Guvernanța EYV: 1- 3 iulie 2023
Publicarea listei comunelor semifinaliste (6 – 10 comune): 4 iulie 2023
Întâlnirea națională a tinerilor din comunele semifinaliste și prezentarea candidaturilor în fața juriului: 12 – 16 iulie 2023 (detalii mai jos);
Publicarea listei comunelor finaliste (5-7 comune): 20 iulie 2023
Program de mentorat pentru tinerii din comunele finaliste în perioada 20 iulie – 10 octombrie 2023
Vizita Guvernanței în comunele finaliste – pentru a cunoaște tinerii din grupul de inițiativă, pentru a aprofunda nevoile tinerilor din comunitate și pentru a putea sprijini grupul de inițiativă în procesul de finalizare a candidaturii – stabilirea planului de activități din cadrul programului – în perioada 24 iulie – 18 august 2022.
Susținerea candidaturii de către grupurile de inițiativă din comunele finaliste în fața juriului de specialitate în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural ce va avea loc în comuna Aroneanu, județul Suceava, în perioada 6 – 10 septembrie 2023. Detalii mai jos.
Trimiterea candidaturii finale de către grupurile de inițiativă finaliste: 11 octombrie 2023
Evaluare finală de către juriul de specialitate: 12 – 31 octombrie 2023.
Decernarea titlului: 11 noiembrie 2023, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, ediția a patra (Evenimentul va avea loc în comuna Hălăucești din județul Iași). Informații despre eveniment vor fi publicate în curând.
Etapa I – Preselecția comunelor finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 (20 mai – 20 iulie 2023)
Grupurile informale de tineri formate din minim 5 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani pot candida pentru titlul de ”Sat European de Tineret 2023” pentru satul sau comuna lor prin depunerea unei candidaturi. Cel puțin unul dintre tinerii din grupul de inițiativă trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți până la data de 30 iunie 2023. Cel puțin trei membri din grupul de inițiativă trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți până la data de 5 decembrie 2023. 50%+1 dintre membrii din grupul de inițiativă trebuie să aibă domiciliul în comuna care candidează pentru titlu.
Depunerea candidaturii constă în completarea online a formularului de candidatură până la data de 30 iunie, la ora 23:59.
Pentru a fi mai ușor de pregătit candidatura, puteți descărca de aici o variantă în word a formularului online cu toate secțiunile/întrebările la care trebuie să răspundeți. Recomandăm să scrieți mai întâi candidatura în word, iar apoi, să copiați secțiunile direct în formularul online.
De asemenea, candidații vor încărca în formularul online următoarele anexe:
- Anexa 1 – Declarația de intenție din partea Grupului local de inițiativă
- Anexa 2 – Declarația de susținere din partea autorităților publice locale
și:
- O fotografie de grup cu tinerii din grupul de inițiativă, în format JPEG
- Un scurt clip video (maxim 1 minut) cu tinerii din grupul de inițiativă în care să ne spuneți de ce vreți titlul de Sat European de Tineret.
Veți avea posibilitatea să încărcați anexele, fotografia și clipul video la finalul formularului, în ultima secțiune.
Fiecare candidatură va primi automat un e-mail de confirmare a depunerii candidaturii și candidatura (textul) din partea Google forms. De aceea este important să aplicați folosind formularul online. Candidaturile transmise sub o altă formă decât prin formularul online (ex. email) nu sunt luate în considerare.
Toate candidaturile vor intra într-un proces de evaluare inițială, care va consta în evaluarea efectivă a candidaturilor (și a eligibilității acestora), urmând ca pe data de 4 iulie să fie anunțată lista comunelor semifinaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024.
Trei sau patru membri din fiecare comună semifinalistă (numărul final va fi anunțat ulterior – în funcție de numărul total al comunelor semifinaliste) vor participa în perioada 12 – 16 iulie 2023 la Întâlnirea națională a tinerilor din comunele semifinaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024, unde, pe 14 iulie, își vor prezenta candidaturile în fața juriului (interviu cu juriul) și vor înțelege mai bine modul în care se va desfășura a doua etapă de selecție. Locația exactă și alte detalii vor fi transmise tinerilor din comunele semifinaliste pe mail, pe data de 4 iulie 2023. Cazarea, masa și 70% din costurile de transport vor fi asigurate de către organizatori pe baza documentelor de transport.
După întâlnire, juriul va decide care sunt cele 5-7 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024. Lista celor 5-7 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 va fi publicată pe site-ul www.europeanyouthvillage.eu și pe canalele de social media ale Guvernanței programului European Youth Village pe data de 20 iulie 2023.
Etapa 2 – Selecția comunei sau comunelor care vor purta titlul de Sat European de Tineret în 2024 (21 iulie – 11 octombrie 2023).
Comunele finaliste vor intra într-un program de mentorat în perioada 20 iulie – 11 octombrie 2023.
Programul de mentorat presupune:
- Întâlniri online de mentorat și training pe diferite componente din formularul de candidatură (candidatura finală).
- Sprijinirea grupului de inițiativă în procesul de coalizare a tinerilor din comunitate – mărirea grupului de inițiativă.
- Sprijinirea grupului de inițiativă în procesul de elaborare a unei propuneri de finanțare în cadrul programului Corpul European de Solidaritate (4 octombrie 2023).
Alte activități din etapa II:
- Organizarea unei vizite a Guvernanței în comuna finalistă și organizarea (împreună cu grupul de inițiativă) a unui eveniment: ProAction Rural Cafe împreună cu tinerii din comunitatea locală (minim 15 tineri participanți) în perioada 24 iulie – 18 august 2023. Vom organiza vizite și evenimente în fiecare comună finalistă pentru a-i cunoaște mai bine pe tinerii din grupurile de inițiativă și pentru a înțelege mai bine de ce își doresc titlul de Sat European de Tineret în 2023. De asemenea, în cadrul întâlnirii vom interacționa și cu factorii de decizie și ceilalți tineri din comunitate. Vizita se va desfășura pe parcursul unei singure zile (aproximativ 4 ore pe zi) și va fi organizată împreună de către Guvernanța programului European Youth Village și tinerii din grupul de inițiativă din comuna finalistă; Vom discuta și stabili toate detaliile privind organizarea vizitei după anunțarea finaliștilor. Costurile pentru organizarea evenimentului vor fi suportate de către Guvernanța programului European Youth Village. În urma vizitei Guvernanței și feedbackului oferit, tinerii din grupurile de inițiativă din comunele finaliste își vor construi planul de activități pe care își doresc să le implementeze dacă vor primi titlul de Sat European de Tineret 2024 și vor putea să își completeze candidatura.
- Finalizarea planului de acțiune și prezentarea acestuia în fața jurului în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural (pe 9 septembrie 2023). La Summit vor participa 3-5 tineri din grupul de inițiativă. Costurile de cazare și masă vor fi asigurate de către organizatori. Costurile de transport vor fi asigurate de către participanți.
- Finalizarea candidaturii finale (pe baza feedback-ului juriului) și trimiterea acesteia până pe data de 11 octombrie la ora 23:59. Candidatura va consta într-un alt formular de candidatură, mai detaliat, ce va fi prezentat grupurilor de inițiativă încă de la întâlnirea cu grupurile semifinaliste.
În perioada 12 – 31 octombrie 2023 juriul va evalua candidaturile finale.
Comunele care vor primi titlul de Sat European de Tineret 2024 vor fi anunțate în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, ce va avea loc în Hălăucești (Iași) în data de 11 noiembrie 2023. Detalii despre eveniment vor fi transmise finaliștilor în timp util.
Pentru anul 2024, programul European Youth Village/Satul European de Tineret își propune următoarele priorități strategice:
(1) Dezvoltarea tinerilor din mediul rural, în mediul rural;
(2) Participare accesibilă, incluzivă și responsabilă pentru toți tinerii din mediul rural;
(3) Programe strategice care să dea vizibilitate tinerilor din mediul rural și să sprijine inițiativa acestora la nivel local, județean, național și internațional;
(4) Facilități, resurse și oportunități de dezvoltare, învățare și petrecere a timpului liber de calitate pentru toți tinerii din mediul rural;
(5) Consolidarea sectorului de tineret în mediul rural și susținerea lucrului cu tinerii;
(6) Creșterea unei societăți civile active în mediul rural și creșterea gradului de reprezentativitate a tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor;
(7) Abordarea strategică a provocărilor tinerilor din mediul rural prin politici de tineret incluzive și încurajarea permanentă a dialogului între tinerii din mediul rural și autoritățile publice locale, județene, centrale și europene;
(8) Conectarea politicilor publice locale, județene, naționale și europene la nevoile reale ale tinerilor din mediul rural și la contextul local;
(9) Incluziune, diversitate, echitate, identitate europeană și respectarea drepturilor tuturor tinerilor;
(10) Sate prietenoase cu tinerii și o Uniune Europeană conectată la tinerii din mediul rural.
De asemenea, în 2024, Guvernanța programului European Youth Village/Satul European de Tineret urmărește promovarea și implementarea direcțiilor strategice cuprinse în cadrul Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural.
Observație: Relevanța candidaturii în raport cu prioritățile programului European Youth Village reprezintă unul dintre criteriile de evaluare ale candidaturilor. Astfel, candidaturile și planul de acțiune propus trebuie să reflecte contribuția comunelor candidate la realizarea acestor priorități.
Juriul va evalua formularele de candidatură pe baza următoarelor criterii:
- Implicarea directă a tinerilor în procesul de realizare a candidaturii pentru titlul de Sat European de Tineret;
- Motivația candidaturii;
- Deschiderea autorităților publice către dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local și implicarea acestora în procesul de realizare a candidaturii;
- Experiența Grupului local de inițiativă (profilul tinerilor și al organizației care susține candidatura comunei);
- Claritatea și coerența informațiilor privind problemele, nevoile și provocările tinerilor din comuna candidată în domeniile cheie pe care le abordează programul European Youth Village/Satul European de Tineret;
- Relevanța planului de acțiune în raport cu problemele, nevoile și provocările identificate și cu direcțiile de acțiune ale programului European Youth Village/Satul European de Tineret;
- Calitatea activităților cheie din planul de acțiune, modul în care acestea implică tinerii din comună și rezultatele așteptate;
- Impactul programului la nivel local și modul concret în care, prin implementarea planului de acțiune, Grupul local de inițiativă reușește să contribuie la schimbarea situației de fond (Ex. Rezolvarea problemelor tinerilor etc.)
- Calitatea, claritatea și coerența aspectelor de management (roluri și responsabilități clare, colaborarea între tinerii din grupul de inițiativă și ceilalți actori implicați, gradul de implicare al autorităților, modul concret în care ceilalți actori din comunitate vor sprijini tinerii din grupul de inițiativă, colaborarea la nivelul Grupului local de inițiativă, respectarea principiilor programului European Youth Village/Satul European de Tineret, managementul riscurilor etc.)
- Vizibilitatea programului European Youth Village/Satul European de Tineret, a activităților din planul de acțiune și calitatea activităților de diseminare.
- Calitatea activităților de monitorizare și evaluare;
- Sustenabilitatea implementării programului la nivel local: relevanța și calitatea măsurilor de susținere a tinerilor pe termen lung, după finalizarea implementării programului.
- Sursele de finanțare identificate și intenția Grupului de inițiativă de a accesa diferite surse de finanțare pentru implementarea planului de acțiune.
- Relevanța candidaturii în raport cu prioritățile programului European Youth Village.
Pentru prima etapă, candidatura (formularul) reprezintă 70% din punctajul final, restul de 30% are în vedere interviul din cadrul întâlniri naționale cu tinerii din comunele semifinaliste.
Pentru a doua etapă, candidatura (formularul) reprezintă 70% din punctajul final, restul de 30% are în vedere:
- Participarea grupului de inițiativă din comuna finalistă în programul de mentorat și la activitățile cheie organizate de către Guvernanța programului European Youth Village.
- Colaborarea cu Guvernanța programului European Youth Village pe parcursul programului de mentorat.
- Valorificarea feedback-ului primit – modul concret în care feedbackul primit în urma celor două prezentări ale candidaturii – în fața juriului – a fost integrat în candidatură (evoluția grupului);
- Constanța membrilor grupului de inițiativă pe parcursul programului de mentorat (să nu existe schimbări majore în componența grupului);
- Implicarea grupului de inițiativă în organizarea vizitei Guvernanței în comunele finaliste (modul concret în care grupul de inițiativă se implică în organizarea evenimentului, capacitatea acestora de a mobiliza ceilalți tineri din comună etc).
Planul de acțiune pe care o comună candidată pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 îl propune în candidatură trebuie să fie relevant în raport cu provocările, problemele și nevoile tinerilor din comunitatea locală. De aceea, recomandăm tuturor grupurilor de inițiativă interesate să aplice pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 să organizeze cel puțin o activitate de consultare cu tinerii din comună.
Pentru consultarea tinerilor, puteți folosi orice metodă o considerați potrivită pentru comunitatea voastră. Dacă aveți nevoie de inspirație, noi vă propunem un ghid pentru organizarea unei consultări cu tinerii.
Prin implementarea acestui program ne propunem să dezvoltăm bune practici în domeniul tineretului și să oferim un model pozitiv de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, un model ce va putea fi multiplicat la nivel județean, național și european. În acest sens, recomandăm corelarea planului de acțiune cu următoarele documente strategice și de politici de tineret sau alte programe cheie ale Uniunii Europene:
- Strategia Europeană de Tineret 2019 – 2027
- Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural
- Rezoluția Tinerilor din România 2020-2027 „Viitorul începe astăzi!” – în special Obiectivul 6 – Dezvoltarea tinerilor din mediul rural (Moving Rural Youth Forward)
- Ghidul programelor Corpul European de Solidaritate și Erasmus+ (ca sursă de finanțare pentru activitățile și evenimentele planificate în cadrul planului de acțiune propus de comuna candidată);
Acordul cadru privind acordarea titlului de Sat European de Tineret 2024 descrie în detaliu responsabilitățile tuturor părților, dar și alte aspecte de management.
Pentru orice întrebări sau informații suplimentare legate de procesul de candidatură și despre program, ne puteți scrie la adresa de e-mail satuleuropeandetineret@gmail.com.