Ultimele luni ne-au arătat unde ne aflăm în realitate cu educația și resursele de care dispun elevii, profesorii și instituțiile de învățământ din mediul rural și din zone defavorizate. Discuțiile pe care le-am avut cu elevi și profesori din diferite județe ne-au artătat că „școala online” este departe de a fi o școală la care toți elevii și profesorii să aibă acces; după cum este departe de a fi o școală pentru care toți învățătorii și toți profesorii să fie pregătiți. Atât elevii, cât și cadrele didactice au nevoie de sprijin prin măsuri concrete din partea autorităților. Este responsabilitatea autorităților să se asigure ACUM că, începând cu noul an școlar, „școala online” devine nu doar o realitate, ci și un mod eficient de educare a tuturor elevilor din România.
Ne solidarizăm cu demersurile Consiliului Național al Elevilor și reafirmăm nevoia demarării procedurii de achiziție a dispozitivelor prin care TOȚI elevii și profesorii să poată avea acces la educație online.
Ieri, după acțiunea de protest a CNE și Declic, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că a fost publicată în SEAP documentația pentru achiziția celor 250.000 de laptopuri și tablete necesare școlii online. Însă nevoia elevilor este de 3,6 ori mai mare decât în estimările oficialilor. În perioada februarie-iunie, 900.000 de elevi NU au avut acces la educație din cauză că n-au avut un laptop sau o tabletă proprie cu internet. De asemenea, solicităm Ministerului Educației să țină cont de propunerile trimise de CNE pentru modificarea structurii anului școlar 2020-2021.
Semnează și tu petiția „Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online ” pentru ca toți elevii să aibă echipamente electronice pe timp de școală online!

Acțiunea CNE și Declic din 9 iulie 2020. Sursa foto: Declic.
Pe de altă parte, autoritățile trebuie să aibă urgent în vedere pregătirea tuturor cadrelor didactice pentru începerea noului an școlar. Școala online nu trebuie să însemne doar posibilitatea elevilor și a profesorilor de a se conecta online printr-un device cu internet, cum nu ar trebui să însemne nici simplul transfer de lecții și teme prin diferite platforme. Procesul de învățare online trebuie facilitat pentru toți elevii, iar toți profesorii trebuie să aibă șansa de a beneficia de formare în acest sens.
Echipa EYV își exprimă îngrijorarea față de modul în care autoritățile au gestionat până în prezent situația educației în contextul pandemiei. Dacă măsurile adoptate în continuare nu vor fi unele incluzive, adaptate realității și nevoilor tuturor elevilor din mediul rural și din zone defavorizate, efectele vor fi dezastruoase. Abandonul școlar și îngrădirea accesului elevilor la educație nu sunt sunt opțiunile pe care ni le dorim pentru tinerii din România!
Programul European Youth Village urmărește facilitarea cadrului necesar consolidării politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național fiind coordonat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free- Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.
Material realizat de Andra Camelia Cordoș, președinte Go Free și membru al Guvernanței Programului European Youth Village.