A fost odată ca niciodată, tocmai în mijlocul țării, nu departe de Sibiu, un loc în care tinerii din sat au prins curaj să-și transforme ideile în acțiuni. Așa ar putea începe orice poveste despre schimbările pe care tinerii din comuna Slimnic le-au făcut în satele lor pe parcursul anului în care au purtat titlul de Sat European de Tineret 2021, dar și înainte. Numele de cavaleri – digitali, ar adăuga câteva fete din echipă, pricepute la programare – l-au primit nu doar pentru că au avut grijă și de Turnul Înclinat din Ruși să-i pună un panou de informare turistică, dar mai ales pentru că voluntariatul în satul tău te face mai bun și generos cu ceilalți. Iar în Slimnic implicarea în comunitate e recunoscută ca faptă bună.
Inițiativele tinerilor cavaleri au crescut în ultimii ani în jurul școlii din satul Ruși, și au avut mereu aproape profesori, părinți și membri din comunitate care nu-i lasă singuri când dau de greu. Au învățat destul de repede că pot să schimbe lucrurile care nu le plac, dacă nu așteaptă mereu să le facă alții pentru ei; dar și faptul că oportunitățile pentru tineri pot fi create local, în sat, atunci când distanța dintre urban și rural, lipsa facilităților ori politicile de tineret incoerente continuă să creeze un dezechilibru în dezvoltarea tinerilor.
Prima încercare peste care au trecut cu bine a fost să-și transforme școala în care, deși petreceau cel mai mult timp în afara casei, nu era deloc primitoare. S-au luptat cu iarba mare, curtea neîngrijită și nepăsare față de un loc care nu te invita să rămâi niciun minut în plus de bunăvoie: „Fiind singurul loc unde ne puteam desfășura activitățile am început să transformăm împrejurimile școlii, având și un obiectiv măreț în minte – să devină școala cu cea mai frumoasă curte a școlii, cel puțin din județ. Împreună cu tinerii cavaleri am făcut alei, am schimbat gardurile, am curățat și am cosit curtea și grădina, am plantat copaci noi în livadă și am construit un solar de plante și legume de care tinerii au învățat să aibă grijă. Cei mai pricepuți dintre tineri au pictat pereții unor clădiri. Am construit apoi câteva piese de mobilier de grădină din paleți, care au prins culoare și au încurajat socializarea în curtea școlii.”, povestește Mihai, la rândul lui un tânăr din satul Ruși, pasionat de tehnologie și dezvoltarea de produse software, dar și de voluntariat pentru care își ia adesea zile de concediu. Mihai este și membru fondator al Asociației Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși și coordonatorul programului Slimnic – Sat European de Tineret 2021.
„A rămas totuși un simbol al vremurilor vechi, care ne amintea mereu că mai avem multe de făcut.” Simbolul despre care vorbește Mihai era o clădire abandonată, în apropierea școlii, cu majoritatea țiglelor sparte în joacă de copiii plictisiți, și plină de moloz și gunoaie. „Era un simbol al delăsării, al distrugerii fără să fie nicio consecință, poate chiar al eșecului generațiilor anterioare de a crea o comunitate responsabilă și de a avea grijă unul de celălalt.”
După cum și-au ales și numele asociației care a sprijinit tinerii și în implementarea programului Slimnic – Sat European de Tineret 2021, și-au dat seama că pot transforma defectele comunității prin muncă și ambiție, păstrându-și unicitatea: „Un turn înclinat sau o clădire abandonată sunt până la urmă oportunități și contexte de a crește și noi, prin transformarea lor. Din 2019 am început să visăm la a da o formă nouă acestei clădiri, i-am dat repede și un nume – Casa Cavalerilor, dar aceasta a fost partea cea mai simplă. Am început să facem curățenie, să îi reparăm acoperișul, însă ritmul transformărilor era lent.”
Așa a apărut visul de a avea un spațiu al tinerilor, un centru de tineret – Casa Cavalerilor, care pentru echipa din Slimnic a devenit și un obiectiv de îndeplinit odată cu preluarea titlului Sat European de Tineret în 2021.
Tinerii care și-au transformat școala cu câțiva ani în urmă, au devenit azi adolescenți, liceeni sau chiar studenți, o parte dintre ei fiind și voluntari sau coordonatori în cadrul programului Slimnic 2021. Așa că, odată cu implicarea au crescut și nevoile tinerilor, iar școala nu mai este de ajuns pentru activitățile pe care le planifică mereu. Azi își doresc o bibliotecă a tinerilor, un loc unde să se întâlnească să joace board games, să povestească ce cărți au mai citit în programul „Cărți călătoare”, să facă proiecții de film, să organizeze atelierele pe care și le doresc pentru ei, să își expună diplomele și premiile obținute în acești ani de muncă: „Vrem spațiul nostru, să fie al tinerilor, independent de școală, primărie, preot, vecini, părinți etc. Soluția era mai mult decât evidentă, Casa Cavalerilor trebuie să fie a tinerilor care o să schimbe comunitatea noastră. Locul acela la care ne era greu să visăm în satele din România, dar în același timp știam că avem atât de multă nevoie de el.”
Cu titlul de Sat European de Tineret în mână și un plan de activități bine gândit, echipa din Slimnic a început să viziteze instituțiile din comună, iar mai apoi pe cele de la nivel județean. „Când am fost întrebați concret cu ce putem fi ajutați, prima noastră cerință a fost mereu să ne ofere sprijin pentru a avea un centru de tineret la noi în sat. Utopic – poate, naivi – poate, dar am repetat atât de des această cerință încât am primit sprijin de la Consiliul Județean Sibiu, Primăria Comunei Slimnic, arhitecți, proiectanți și firme de construcții.”
În timpul în care și-au urmărit cel mai măreț vis – transformarea unei clădiri abandonate în Casa Cavalerilor -, echipa Slimnic a desfășurat constant activități pe parcursul anului în care a purtat titlul de Sat European de Tineret și a încercat să răspundă unor probleme reale ale tinerilor. După ce tinerii și-au spus problemele la consultările și dezbaterile în stradă organizate în ultimul an, tot ei au fost cei care au căutat rezolvarea. Două dintre nevoile identificate de tineri au fost soluționate la scurt timp: dotarea cu dozatoare și furnizarea de apă potabilă în școlile din localitate și eliminarea nomenclaturii profesiei părinților din catalog.
Au creat și oportunități pentru alți tineri din comună prin activități precum Școala de Vară – CaVARAliada, care a creat un cadru de interacțiune pentru 80 de participanți, pe parcursul unei săptămâni plină de ateliere, jocuri, concursuri și drumeții. Un alt proiect, finalist la Gala Tineretului din România, este Festivalul Sportului Rural Slimnic, care s-a desfășurat timp de două zile ȋn luna octombrie și a reunit tinerii ȋn competiții de fotbal, cros, tenis de masă și șah.
La fel de îndrăgit este și proiectul Cărți călătoare, care ȋncurajează tinerii să citească. Pentru a face acest lucru, grupul de inițiativă a creat un site unde numărul cărților disponibile este ȋntr-o continuă creștere, ajungându-se la mai mult de 50 de titluri achiziționate, în funcție de cerințele și preferințele exprimate de tineri.
La acestea se adaugă și drumeții cu picnic și discuții despre comunitatea europeană, participare și drepturi ale tinerilor, două ediții de Vânătoare de comori / Treasure Hunt, trei acțiuni de ecologizare a comunei Slimnic, care au implicat membrii și voluntarii asociației la igienizarea străzilor din localitățile Slimnic, Ruși și Veseud, o inițiativă de păstrare a tradițiilor locale, diverse ateliere de creat produse handmade etc.
Unul dintre proiectele care va prinde viață este Satul ȋnvață Engleză! – proiect înscris la Maratonul Internațional Sibiu 2021 cu scopul de a fost obținere fonduri pentru implementarea lui în 2022, și care își propune să susțină învățarea limbii engleze într-un mod non-formal de către tinerii din comuna Slimnic, lipsa cunoașterii limbi engleze fiind una dintre piedicile pe care tinerii au recunoscut că le întâmpină în dezvoltarea lor personală.
Tinerii din Slimnic au fost nelipsiți și la activitățile naționale organizate în cadrul programului European Youth Village și la atelierele în care au cunoscut și alți tineri din România. După Summitul Tinerilor din Mediul Rural, ultimul drum la evenimentul de decernare a titlului de Sat European de Tineret 2022, la Iași, a adus o nouă responsabilitate pentru echipa din Slimnic. Nu doar că tinerii vor prelua încă un an, alături de alte 2 comune din România, titlul de Sat European de Tineret (acționând și ca mentor pentru noile comune), dar Slimnic va găzdui și cea de-a treia ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural în 2022.
Între timp, avansează și lucrările la Casa Cavalerilor, care se pregătește să-și primească voluntarii în cel mai scurt timp dacă lucrurile merg conform planului asumat de toate părțile implicate: „Renovările sunt avansate în acest moment, prima etapă de renovare fiind gata chiar în această lună. În 2022 o să inaugurăm Casa Cavalerilor! Vom avea un loc în care să putem să fim curioși, să învățăm și să experimentăm. Adică un loc unde să ne trăim viața de tineri așa cum ar trebui să o facem, chiar dacă e într-un sat. Merităm și noi această șansă.”, spune Mihai. Și noi credem la fel, și nu ne rămâne decât să ținem ochii pe comunitatea din Slimnic, să le fim alături și să începem mai mulți dintre noi să ne urmărim visele, așa cum au făcut-o și ei.
Un material realizat de Andra Camelia Cordoș.
Fotografii: arhiva Slimnic – Sat European de Tineret 2021.