În comuna Matca, recunoscută la nivel național pentru activitatea agricolă intensă, tinerii și-au propus să dezvolte o nouă cultură, de data aceasta una a participării tinerilor în comunitate. Nevoia de activități noi în sat, care să fie pe placul tinerilor, și în care distracția și socializarea să se îmbine perfect cu învățarea într-un mod plăcut, a dus la dezvoltarea primului festival de tineret în comună. L-au numit Matcathon, iar numele reprezintă nu doar nevoia intensă de experiențe noi, dar și ritmul în care activitățile se întâmplă pe parcursul zilelor de festival.
În perioada 10-11 august, Grupul informal „Tineri pentru Matca” a organizat cea de-a doua ediție a festivalului Matcathon. După succesul activităților de anul trecut, tinerii și-au unit forțele din nou și au creat un program care a cuprins o serie de ateliere educative, ateliere creative, activități sportive și seri de socializare. Participarea a fost deschisă tuturor tinerilor, iar majoritatea activităților s-au desfășurat cadrul Școlii Gimnaziale “Dimitrie Cantemir “ din comuna Matca. Festivalul face parte din proiectul „MATCATHON2.0”, pe care tinerii organizatori l-au scris împreună, obținând finanțare de la Uniunea Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate.
Pe parcursul celor două zile, participanții au putut alege să participe la diverse ateliere. În cadrul atelierului despre relații și emoții au descoperit motivele declanșatoare ale emoțiilor, cum să le exprime și, totodată, cum să le gestioneze mai bine. Tot în cadrul atelierelor au mai aflat că nu toți eroii poartă măști și costume, că succesul nu depinde întotdeauna doar de o singură persoană și că este important să avem pe cineva care să contribuie la îmbunătățirea vieții noastre personale și profesionale. Tinerii au conștientizat cât de mult îi pot afecta nedreptățile comise de cei din jur, au învățat despre istoria Holocaustului, despre stereotipuri și nedreptatea socială, dar și despre rolul voluntariatului și al muncii în echipă, despre organizarea comunitară în sat dau despre cât de multă muncă este necesară pentru construirea unui robot. Nu au uitat nici să se destindă, și au făcut-o pe ritmuri de zumba la un atelier dedicat mișcării.
Matcathon 2.0 a venit cu noi provocări. Tinerii au trecut prin mai multe probe de gândire critică, unde intensitatea i-au pus uneori în dificultate. Drept dovadă, în cadrul atelierului “Construim succesul împreună” tinerii au avut de construit, în echipe, un turn de aproximativ un metru înălțime. Aceste activități le-au testat atât rezistența fizică, cât și răbdarea. Energizerele distractive au creat o atmosferă pe care tinerii au apreciat-o, iar exercițiile practice i-au făcut să lucreze în echipă, să își acorde unii altora timp pentru acomodare, și să fie atenți și empatici cu ceilalți.
Festivalul s-a încheiat cu clasica fotografie de grup, dar și cu o petrecere care a urcat repede în topul preferințelor tinerilor și cu promisiunea că vor rămâne conectați unii la ceilalți și curioși pentru a participa la următoarele activități pe care Grupul informal „Tineri pentru Matca” le pregătește.
“La ce vă duce gândul când auziți de “Tineri pentru Matca? Poate unii o să spună ca se gândesc la o gașcă de copii care nu au ce face, sau poate credeți că încercăm să vă atragem la chestii în afara subiectului. Dar haideți să vă zic la ce mă gândesc eu când aud Tineri pentru Matca! Mă gândesc la echipa mea minunată, cu care lucrez și mă completez atât pe plan profesional cât și în viața personală. Alături de acest grup de tineri am reușit să învăț ce este aceea o echipă, m-au învățat cum să gestionez diverse situații. Pe parcurs, am învățat că Tineri pentru Matca nu este doar o echipa de formare, ci este un spațiu sigur în care mulți vă puteți dezvolta alături de noi, și în care putem vorbi deschis și să ne distrăm în același timp deoarece aici nimeni nu este prea bun sau nepotrivit, ci suntem cu toții egali. Echipa nu dă greș niciodată să organizeze cele mai frumoase momente, atât vorbind despre atelierele și întâlnirile noastre, despre diferite subiecte cum ar fi viciile și cum să scăpăm de ele sau bullying-ul, cât și despre serile de film planificate pentru a crea o legătură specială. Grupul nu vă oferă doar atât, ci și festivalurile Matcathon pregătite cu grijă și atenție pentru ca fiecare persoană care vine să se simtă minunat! În cei doi ani de când particip la festival, nu am avut nimic de reproșat, persoane drăguțe, distracție, educație! Cât despre organizare vă spun că nu este ușor, dar alături de grupul nostru, orice este posibil! (Denisa, voluntară)
“Festivalul Matcathon mi-a oferit o experiență de neuitat. Ca în anul precedent, am interacționat cu tineri faini, plini de energie și entuziasm. Curiozitatea noastră ne-a îndemnat să adresăm întrebări și să obținem răspunsuri la acestea în cadrul atelierelor planificate. Comunicarea dintre tineri și organizatori a fost una eficientă și eficace de-a lungul întregului festival. M-am integrat foarte rapid în echipele care se făceau pentru concursurile organizate. A fost o atmosfera frumoasă, ateliere au fost distractive, creative și ne-au pus mintea la încercare tuturor. M-am simțit foarte bine la festival. Am plecat cu un bagaj de informații utile și sunt sigură că mă vor ajuta cândva în viață. (Cristina, participantă)
“Anul acesta, atelierele inovatoare și buna organizare din cadrul festivalului au dus la o implicare și mai mare din partea tinerilor. De asemenea, în acest an m-am simțit mult mai apropiată de echipa de organizare a festivalului și am câștigat un surplus de experiență. Mai mult, participanții au câștigat statutul de „Tineri pentru Matca” datorită devotamentului și responsabilității arătate în îndeplinirea sarcinilor până la final. Ca o concluzie, am rămas cu multe amintiri plăcute alături de persoane dragi și voi insista să atrag mai mulți tineri prin împărtășirea experiențelor și a atmosferei extrem de plăcute. (Alina, voluntară)
Material realizat de Bianca Georgiana CRIȘAN și Particia CONDRACHE, jurnaliști comunitari la Mica Redacție Rurală dezvoltată în proiectul “StReEt: Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural”, finanțată prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Sursa foto: arhiva grupului de inițiativă Tineri pentru Matca.