Sâmbătă, 12 noiembrie, am celebrat tinerii din mediul rural, lucrătorii de tineret și inițiativele cu impact în comunitate la cea de-a treia ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural. Evenimentul a avut loc în Sibiu și a adus împreună puțin peste 100 de tineri, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale care lucrează cu tinerii la firul ierbii în sat, dar și autorități și invitați care contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret în mediul rural. 31 de premii au fost acordate la cele trei categorii.
Gala Tinerilor din Mediul Rural este organizată de către Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și urmărește să dea vizibilitate tinerilor și inițiativelor care au un impact asupra tinerilor acolo unde este cea mai mare nevoie: în satele din România! Cea de-a treia ediție a fost găzduită la Biblioteca Astra Sibiu și a fost organizată cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene. Partenerii locali în implementare au fost Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022 și Primăria Municipiului Sibiu.
La categoria Tineri din mediul rural implicați în comunitate premiile au mers către următorii tineri cu #INIMIȚIATIVĂ și prioRITMități care transformă cu responsabilitate satele din România prin implicare, voluntariat și participare. În ordinea în care au urcat pe scenă, pemianții celei de-a treia ediții a Galei Tinerilor din Mediul Rural sunt:
Bianca Ana Maria Borcea, comuna Dumbrava, județul Prahova
Bianca a înțeles că și în mediul rural inițiativa trebuie să le aparțină tinerilor, iar decizia să fie împărțită cu autoritățile. A trimis solicitări în baza legii 544/2001 la Consiliul Județean Prahova și la Centrele Școlare de Educație Incluzivă, a mers în audiență și a avut întâlniri cu reprezentanții autorităților județene. Are 17 ani, vine din comuna Dumbrava, județul Prahova și a convins autoritățile să respecte legea și să ofere burse școlare pentru elevii din comunitatea sa.
Ionelia Tuturiga și Mihai Drăguț, comuna Pătulele, județul Mehedinți
Ionelia și Mihai au 17 ani și au convins comunitatea locală să țină ritmul cu ei, la propriu. Au răspuns cu DA la întrebarea „Cine vrea să se implice?” și au început să facă voluntariat la Asociația UmanitADD. Împreună cu alți voluntari, au pus bazele unui Club de dans contemporan pe care îl coordonează cu responsabilitate. Ionelia și Mihai se numără printre liceenii din mediul rural care fac naveta nu doar pentru școală, ci și pentru Clubul de dans, pe un drum pe care mama Ioneliei devine șofer pentru ea și pentru alți tineri din Pătulele la Vânju Mare ca să danseze. Împreună își activează comunitatea și transmit mai departe pasiunea lor altor tineri.
Raluca Maria Bularca, satul Lădăuți, județul Covasna
Apreciem orice încercare a tinerilor din mediul rural de a digitaliza satele și de a le conecta la lumea largă, iar Raluca și-a asumat cu succes și acest rol în comunitatea sa. Mai mult, în luna mai 2021 a înființat și o asociație nonprofit în comuna ei – Asociația de Tineret Împreună pentru Barcani. Are 22 de ani, vine din satul Lădăuți, județul Covasna, își dedică timpul și resursele să facă bine comunității din care face parte, scrie și coordonează proiecte, face activități cu copii și tineri din sat, a obținut echipamente IT pentru școală și a reabilitat școala din satul ei natal.
Petru Lungu Maniu, comuna Rășinari, județul Sibiu
Când vorbim despre spații pentru tineri în mediul rural știm deja că numărul acestora este extrem de mic în comparație cu nevoia existentă. În cercetarea care a stat la baza Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural pe care am lansat-o la Summit, tinerii ne-au spus că locurile în care se pot întâlni sunt, în general, spații deschise – fie că vorbim despre curtea școlii, scările căminului cultural, barul din sat, parcuri ori terenuri de fotbal în cazurile bune. Iar dacă vorbim despre Centre de tineret în mediul rural, așa cum bine știți, putem să numărăm pe degete câte avem în țară. De activitățile unui astfel de centru se ocupă Petri – are 18 ani, iar începând cu anul 2021 a devenit coordonator de activități în cadrul Centrului de Tineret din Rășinari, județul Sibiu, unde încearcă să mobilizeze alți tineri să participe la activități.
Maria Magdalena Dincă, comuna Stâlpu, județul Buzău
Cu peste 20 de nominalizări, Maria Magdalena Dincă vine din comuna Stâlpu este ea însăși un stâlp de susținere a drepturilor tinerilor din comunitatea sa. Nu este prima dată când ne intersectăm în comunitatea European Youth Village, participând de asemenea și în proiectul „Acceleratorul pentru implicare civică” implementat de ADA și SAR. Maria Magdalena Dincă are 24 de ani și a înțeles că abandonul școlar din mediul rural poate să fie combătut prin măsuri concrete de susținere a elevilor și a convins autoritățile locale să aloce toate tipurile de burse în comunitatea sa. Pentru asta a facilitat întâlniri cu decidenții de la nivel local și județean, a trimis petiții către primărie și prefectură, a facilitat intalniri online cu tinerii, a informat părinții și autoritățile despre drepturile elevilor și a dezvoltat o comunitate online unde a comunicat constant progresul demersurilor sale.
Alexandra Popescu, comuna Scoarța, județul Gorj
Alexandra a fost prezentă în luna august și la Summitul Tinerilor din Mediul Rural unde a fost invitată să vorbească la sesiunea Rural Youth Talks. Este interesată de rezolvarea problemelor din sistemul de educație, iar în rolul de președinte al Consiliul Județean al Elevilor Gorj a încurajat și a facilitat implicarea tinerilor din mediul rural și formarea consiliilor școlare în unitățile de învățământ din mediul rural. Unii dintre voi o cunoașteți și din rolul de coordonatoare a grupului de inițiativă a tinerilor din Scoarța.
Ioana Gabriela Mihai, comuna Dumbrava, județul Prahova
Este cea mai mică persoană care a urcat pe scenă la Gala Tinerilor din Mediul Rural, însă numărul de nominalizări primite atât din comunitatea ei cât și din comunitatea European Youth Village ne confirmă că are cea mai mare energie din comunitate – cam cât să mute și munții dacă-i stau în calea schimbărilor pe care și le dorește pentru tinerii din comuna ei. Ioana Gabriela Mihai are 15 ani și mai multă #INIMIțiativă decât mulți dintre tinerii care i-am întâlnit în România. Vine din comuna Dumbrava, unde a mobilizat într-un timp scurt un număr extraordinar de tineri să se implice și să candideze pentru titlul de Sat European de Tineret 2023, pe care l-au și dus acasă cu ei.
Laura Benchea, comuna Cleja, județul Bacău
De data asta nominalizările ne-au dus într-o comună care a purtat titlul de Sat European de Tineret în 2021. Chiar dacă nu a putut să fie fizic alături de noi, Laura Benchea are 21 ani și este nelipsită de la organizarea și coordonarea activităților grupului informal de tinerilor din Cleja, județul Bacău. Cel mai cunoscut eveniment care a ajuns în acest an la a 4-a ediție și în care Laura are un rol activ este Youth Fest Cleja. Felicitări pentru Laura și echipa de la Cleja care continuă să miște lucrurile pentru tinerii din comunitatea lor.
Beatrice Mihălcuț, comuna Hălăucești, județul Iași
În comunitatea European Youth Village, dacă cineva strigă “heeeei”, răspunsul din public este: “Hălăucești!” Au făcut gălăgie în comunitate pe tot parcursul anului și au implementat programul Hălăucești – Sat European de Tineret coordonați de Beatrice Mihălcuț care reprezintă pentru tinerii din comunitatea ei o sursă de inspirație și motivație. Împreună cu echipa ei, în ultimul an a organizat o școală de vară cu ateliere de dezvoltare pentru tinerii din comună, seri de film, un festival de tineret și a obținut de la autorități un spațiu care va fi transformat într-un Centru de Tineret.
Roxana Elena Sociu, comuna Mărgineni, județul Bacău
Roxana are 21 ani, este voluntar ADA și membru activ al Guvernanței programului European Youth Village. Problema de care s-a confruntat – făcând la rândul său naveta – a fost mereu cea a transportului din satul său Mărgineni în Bacău, unde a studiat și face voluntariat de mai bine de 5 ani. Printre multe altele, Roxana a scris și a coordonat proiectul “FocuSAT pe transport”, finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate, prin care a consultat peste 300 de tineri din mediul rural care învață în școlile din județul Bacău, le-a aflat poveștile și nevoile legate de insuficiența facilităților de transport din județ.
Larisa Panțiru, Anamaria Aldea și Iulia Tăvală, comuna Slimnic, județul Sibiu
Pe lângă sutele de ore de voluntariat pe care le-au dedicat activităților din Slimnic – Sat European de Tineret, Larisa, Anamaria și Iulia au parcurs sute de kilometri alături de Guvernanța programului European Youth Village pentru a-i motiva pe alți tineri să aplice pentru titlul de Sat European de Tineret, dar și pentru a le arăta că schimbarea în satele din România pornește cu pași mici, dar e posibilă și e făcută de tineri. Larisa Panțiru, Anamaria Aldea, Iulia Tăvală, s-au implicat constant în coordonarea și implementarea activităților din programul Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022.
La categoria Lucrători de tineret responsabili premiile au mers către următoarele persoane care fac activități pentru tineri și creează oportunități de dezvoltare pentru aceștia în mediul rural:
Ioana Petrea și Mira Bogdan, comuna Slimnic, județul Sibiu
Cei doi lucrători de tineret vin din comuna Slimnic, fac parte din grupul de inițiativă Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022 și sunt voluntari la Asociația Cavalerii Turnului Înclinat. Amândoi organizează activități pentru tineri la cel mai nou Centru de Tineret din satul Ruși, pe care l-au numit Casa Cavalerilor. Ioana Petrea are 21 de ani și mai are un rol important și în organizarea școlii de vară CaVARAliada, ajunsă la a III-a ediție în acest an, iar Mira Bogdan a coordonat proiectul “Satul învață engleza”. Am putea spune că tinerii din Slimnic sunt pregătiți deja pentru Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural, din 2023.
Silvia Roman, județul Maramureș
Silvia este și regizor de teatru și activează în Asociația Culturală Sub Stejar alături de tinerii din mediul urban și rural din Țara Lăpușului, pe care-i încurajează să se exprime prin mijloace artistice creative care le dezvoltă imaginația și personalitatea. Povestea “Asociației Culturale Sub Stejar” a început în urmă cu 2 ani sub un stejar bătrân din curtea casei bunicilor ei. Ni s-a spus că stejarul a devenit un centru de întâlnire pentru copii, adolescenți și părinți dornici să se cunoască și să se redescopere alături de artiști și oameni talentați. Spectacole mici de teatru, teatru labirint, proiecții cinematografice în aer liber, o mulțime de ateliere de dezvoltare a imaginației și încurajare a lecturii prin conceperea unei biblioteci ambulante, sunt o mică parte din activitățile la care Silvia Roman a contribuit.
Dorian Dascălu, comuna Panaci, județul Suceava
Dorian vine din județul Suceava, unde a pus bazele Organizației Tinerilor Dorneni în 2019, iar de atunci continuă să creeze oportunități de dezvoltare pentru tinerii din întreaga zonă. Este și membru al grupului de inițiativă a tinerilor din Panaci – comună care a candidat pentru titlul de Sat European de Tineret 2023. Dorian a coordonat numeroase activități pentru tineret – de la petreceri tematice, seri de film, amenajarea Parcului Tineretului din centrul comunei Panaci, despre care am auzit și noi că arată extraordinar, și a organizat festivalul Zi-le de Watra – primul festival pentru tineret din Bazinul Dornelor).
Darius Neda, județul Dâmbovița
Darius are 20 de ani și este din Târgoviște. Este președintele fondator al Organizației pentru Prioritizarea Educației conform Normelor – OPEN, prin care contribuie la crearea de oportunități oportunități pentru tinerii din mediul rural și urban din județul Dâmbovița. În urma consultărilor cu tinerii din județ, a identificat probleme și nevoi ale tinerilor pe care le-a abordat apoi prin activități care au urmărit 3 linii prioritare: stoparea bullying-ului și hate speech-ului, stoparea fake news-ului și a dezinformării și înțelegerea de către tineri a modului în care Uniunea Europeană funcționează. Împreună cu echipa OPEN a pus bazele unui program de cursuri și activități pentru tinerii din mediul rural, pe teme precum educație financiară, educație sexuală, educație juridică și gestionarea emoțiilor.
Cinzia Coșorean și Mălina Coșorean, comuna Laslea, județul Sibiu
Cinzia și Mălina Coșorean locuiesc în comuna Laslea unde își desfășoară și activitatea. Sunt colaboratoare la Asociația Casa Naturii și sunt implicate în proiecte de educație pentru copiii și tinerii din satele zonei Colinelor Transilvaniei (în jurul Sighișoarei). Dorința lor de a produce o schimbare pentru tinerii din medii vulnerabile și de a avea un impact sustenabil în comunitate le motivează să lucrez lucreze constant, asumându-și responsabilitatea activităților pe timp îndelungat. Amândouă cred în puterea educației de a sparge cercul sărăciei, prin urmare îi sprijină pe copii și tineri să își dezvolte aptitudini care îi vor ajuta să se integreze în comunitate și în societate, dar și să nu le fie teamă să își lărgească orizonturile dincolo de dealurile care le înconjoară satele.
La categoria Proiecte cu impact în comunitățile rurale, premianții la Gala Tinerilor din Mediul Rural 2022 sunt:
Proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși, desfășurat de către Asociația Cavalerii Turnului Înclinat și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022, județul Sibiu
Proiectul Rural Youth Parliament, desfășurat de GAL Napoca Porolissum, județul Cluj
Proiectul Parcarea bicicletelor în siguranță, desfășurat de Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea, județul Bihor
Proiectul SNEP HIV – Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenirea HIV, desfășurat de Asociația Semper Musica
Proiectul Connect:ED, desfășurat de Alianța pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică, județul Cluj
Proiectul Satul învață engleză, desfășurat de către Asociația Cavalerii Turnului Înclinat și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Slimnic – Sat European de Tineret 2022-2023, județul Sibiu
Festivalul Zi-le de Watra, desfășurat de Organizația Tinerilor Dorneni, județul Suceava
În cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural au fost acordate și două Premii Speciale din partea ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, pentru desfășurarea de proiecte cu impact în comunitatea locală. Acestea au mers către:
Asociația Curba de Cultură, județul Prahova și
Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Hălăucești- Sat European de Tineret 2022-2023, județul Iași
Premiul Special al comunității European Youth Village în 2022 este acordat lui Andrei Popescu de la Corpul European de Solidaritate și Erasmus+. În ultimul an, Andrei Popescu a fost unul din oamenii care au sprijinit cel mai mult la dezvoltarea programului European Youth Village și a sectorului de tineret din mediul rural, fiind un ambasador al programului la nivel național și european.
Poate cel mai așteptat moment din cadrul Galei Tinerilor din Mediul Mural a fost anunțarea comunelor care vor prelua titlul de Sat European de Tineret 2023. În competiția pentru titlu, dar și în procesul de mentorat, au fost implicate Grupuri de Inițiativă ale Tinerilor din nouă comune din România: Ciucsângeorgiu (jud. Harghita), Dumbrava (jud. Prahova), Matca (jud. Galați), Panaci (jud. Suceava), Popești (jud. Bihor), Racovița (jud. Sibiu), Scoarța (jud. Gorj), Săbăoani (jud. Neamț), Tulucești (jud. Galați).
Titlul de Sat European de Tineret este acordat în cadrul programului European Youth Village, un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural coordonat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free. Mandatul începe din 5 decembrie 2022 și se încheie pe 4 decembrie 2023, iar pe tot parcursul anului tinerii din Grupurile de Inițiativă vor implementa la nivel local activitățile din candidatură, susținuți de către Guvernanța programului EYV, tinerii din comunitate și de către autoritățile locale și județene.
Cele cinci comune care au câștigat titlul de Sat European de Tineret 2023 (despre care vom reveni cu detalii într-un articol nou) sunt:
Comuna Scoarța din Județul Gorj
Comuna Dumbrava din Județul Prahova
Comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita
Comuna Panaci din județul Suceava
Comuna Hălăucești din județul Iași (a primit prelungire de mandat încă un an)
Felicitări tuturor celor prezenți la Gala Tinerilor din Mediul Rural! Ne vedem anul viitor pentru a sărbători #INIMIțiativa și prioRITMitățile tinerilor din mediul rural!
„Mi-au plăcut foarte mult persoanele de acolo! Toată lumea a fost super open minded, sociable și au niște idei de necrezut! Inițiativa și motivația lor de a nu renunța e uimitoare! Chiar am simțit cum parcă mă influențează, făcându-mă să vreau să mă implic și eu în și mai multe proiecte. Drumul a fost foarte obositor, dar a meritat totul! A fost super fain și pe mine m-a ajutat să mă dezvolt! Este o experiență de care toți ar trebui să ne bucurăm!” (Mihai – premiat la categoria Tânăr implicat în comunitate)
„Mi-a plăcut foarte mult cum s-au asigurat că nimeni -absolut nimeni- nu se simte lăsat pe dinafară și că ne-au lăsat atât de multă libertate. Mă așteptam să fie ca în tabără, unde nu aveam voie să ieșim din campus, însă nu a fost sub nici o formă așa. De asemenea, mi-a plăcut mult cum s-au comportat organizatorii și toți adulții de acolo, au avut o atitudine foarte welcoming și nu m-am simțit intimidată de prezența lor nici o secundă. A fost foarte ușor să ne imprietenim cu restul participanților: am început conversațiile cu introduceri, câte ceva despre proiectele noastre și ale lor, apoi am tot schimbat subiectele și venea totul atat de natural pentru ca toată lumea era la fel de încântată ca și noi, și chiar ne ascultam unii pe alții. Sâmbătă am cunoscut cele mai multe persoane, cu o parte dintre ele ne-am petrecut toata ziua literalmente, ne-am plimbat după gală prin centrul Sibiului. Cel mai stresant a fost atunci când a trebuit să ne prezentăm asociația în fața tuturor: aproape uitasem totul din cauza emoțiilor, dar s-a terminat cu bine și, de asemenea, când am urcat pe scenă a fost atât de frumos, dar și foarte solicitant. Mi-a mai plăcut și relația pe care am legat-o cu cei de acolo. Ne-am bucurat atât de mult unii pentru alții și chiar mi-a dat încredere atunci când am urcat pe scenă și i-am auzit pe toți cum ne aclamă. Chiar m-am simțit mai motivată și inspirată ca oricând – fără exagerări.” (Ionelia – premiată la categoria Tânăr implicat în comunitate)
Gala Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment organizat în cadrul programului European Youth Village de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.