Pentru că tinerii sunt prezentul, anul acesta, la Gala Tinerilor din Mediul Rural, spunem cu toții #PREZENT la implicare și participare #înRITMrural!

Gala Tinerilor din Mediul Rural celebrează sectorul de tineret din comunitățile rurale. Este un eveniment strategic care a ajuns la a patra ediție și este organizat de către Guvernanța programului European Youth Village, formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul Erasmus+. La Gală ne dorim să punem reflectoarele pe tinerii, lucrătorii de tineret și proiectele cu impact din mediul rural, dar și să creăm un spațiu prietenos de întâlnire, în care să ne cunoaștem, să ne inspirăm unii de la ceilalți, să ne dăm seama că nu suntem singuri și că împreună putem aduce schimbări în comunitățile rurale. Așteptăm înscrierile și/sau nominalizările voastre la cele patru categorii până pe 31 octombrie 2023. Mai multe detalii găsiți mai jos sau AICI.

Pe 11 noiembrie, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural vom afla și care sunt comunele care vor prelua titlul de Sat European de Tineret 2024. În competiția finală au rămas patru comune: Aninoasa (Județul Dâmbovița), Jebel (Județul Timiș), Peștera (Județul Constanța) și Poiana (Județul Galați).

La Gala Tinerilor din Mediul Rural, ediția a IV-a, pot participa:

 • Tinerii din mediul rural finaliști la categoria tineri implicați
 • Tineri voluntari finaliști la categoria echipe de tineri implicați din mediul rural
 • Lucrători de tineret finaliști la categoria lucrători de tineret responsabili
 • Reprezentanți ai organizațiilor sau grupurilor informale care au implementat proiecte finaliste la categoria proiecte cu impact în mediul rural

Nominalizările pentru una dintre cele patru categorii pot fi făcute până pe 31 octombrie 2023, la ora 23:59, prin completarea formularului de nominalizare de mai jos. Finaliștii vor fi anunțați pe email, în data de 2 noiembrie, urmând să confirme participarea la Gală până cel târziu pe 5 noiembrie la ora 18:00.

Notă: Pentru categoriile Tineri implicați și Lucrători de tineret responsabili, invitațiile pentru participarea la Gală sunt nominale și vor putea participa doar finaliștii (nu pot trimite un alt reprezentant). Pentru categoria Echipe de tineri implicați din mediul rural, la Gală pot participa unul sau doi reprezentanți din fiecare echipă finalistă. Pentru categoria Proiecte cu impact în mediul rural, la Gală poate participa un singur reprezentant din partea organizației sau grupului informal care a implementat proiectul finalist. Pentru categoriile Echipe de tineri implicați din mediul rural și Proiecte cu impact, în formularul de nominalizare va trebui să menționați cine sunt persoanele care vor participa la gală, în cazul în care echipa, respectiv proiectul nominalizat, se vor număra printre finaliști.

 • Tineri din grupurile de inițiativă finaliste pentru titlul de SAT EUROPEAN DE TINERET 2024

Fiecare grup de inițiativă finalist va putea fi reprezentat la Gală de un număr de maxim 5 tineri implicați în realizarea candidaturii lor pentru titlul de Sat European de Tineret 2024.

 • Tineri din Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural sau din comunele care poartă sau au purtat titlul de Sat European de Tineret în anii anteriori.
 • Reprezentanți ai autorităților publice din mediul rural sau alți susținători ai comunelor finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024.

Astfel, membrii comunității European Youth Village cu vârsta între 15 și 30 de ani (tinerii din comunele finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024, tinerii din comunele care poartă sau au purtat titlul de Sat European de Tineret, membrii Rețelei RITM), membrii Guvernanței, reprezentanții partenerilor, dar și reprezentanți ai autorităților publice din comunele candidate care își doresc să participe la Gala Tinerilor din Mediul Rural, alții decât cei nominalizați la una dintre cele patru categorii, trebuie să se înscrie la Gală prin completarea următorului formular, până cel târziu pe 31 octombrie 2023, la ora 23:59.

Cei selectați să participe (alții decât finaliștii la cele patru categorii ale Galei) vor fi anunțați prin email pe data de 3 noiembrie, urmând să confirme participarea la Gală până cel târziu pe 6 noiembrie la ora 18:00.

DESCOPERĂ CELE PATRU CATEGORII LA CARE POȚI FACE NOMINALIZĂRI PENTRU GALA TINERILOR DIN MEDIUL RURAL

La această categorie pot fi nominalizați tinerii din mediul rural, cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, implicați în viața comunităților lor (sau alte comunități rurale), fie în calitate de voluntari într-o organizație neguvernamentală sau instituție publică, fie membri într-un grup informal de tineri sau pur și simplu tineri cu inițiativă, care, prin ceea ce au făcut în ultimii doi ani (2022-2023), au contribuit la rezolvarea unor probleme care afectează direct tinerii din mediul rural și/sau s-au implicat în activități și proiecte prin care au împuternicit și dat vizibilitate tinerilor din mediul rural. Tinerii nominalizați trebuie să aibă domiciliul în mediul rural.

La această categorie pot fi nominalizate echipe de tineri voluntari sau grupuri informale de tineri din mediul rural, care, în ultimii doi ani (2022-2023) au inițiat și desfășurat proiecte și activității pentru tinerii din mediul rural, contribuind la dezvoltarea ecosistemului de tineret în mediul rural și/sau realizarea direcțiilor strategice din Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural. O echipă nominalizată trebuie să fie formată din minim 3 tineri; în cazul organizațiilor neguvernamentale care au desfășurat proiecte în mediul rural, acestea pot nominaliza echipele de tineri voluntari implicați în implementarea acestor proiecte. Majoritatea membrilor din echipele nominalizate trebuie să aibă domiciliul în mediul rural.

La această categorie pot fi nominalizați lucrătorii de tineret, profesorii, mentorii sau alte persoane adulte (peste 18 ani) care lucrează în mod direct și la firul ierbii cu tinerii din mediul rural și care, prin activitatea lor de zi cu zi, sprijină și/sau contribuie la dezvoltarea personală, profesională și socială a tinerilor prin inițiative de, cu și pentru tinerii din mediul rural. Nu este obligatoriu ca persoanele nominalizate să aibă domiciliul în mediul rural, însă este important ca cei nominalizați la această categorie să lucreze constant cu tinerii din mediul rural.

La această categorie pot fi nominalizate proiectele și inițiativele desfășurate în mediul rural, finalizate în perioada 01 noiembrie 2022 – 31 octombrie 2023 sau în curs de finalizare, care au contribuit la dezvoltarea de oportunități pentru tinerii din mediul rural sau la rezolvarea/ameliorarea anumitor probleme cu care tinerii din mediul rural se confruntă în mod direct. Proiectele nominalizate trebuie să fie povești de succes care au implicat tinerii din mediul rural, fie în calitate de inițiatori, fie în calitate de beneficiari și care au produs un impact la nivelul comunităților rurale sau al tinerilor.

ASPECTE LOGISTICE ȘI COSTURI

Pentru participanții la Gala Tinerilor din Mediul Rural (finaliștii la cele patru categorii, tinerii din comunele finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 și membrii Rețelei RITM) organizatorii vor asigura:

 • Cazarea pentru nopțile de 10 și 11 noiembrie 2023, la Hotel Roman (din municipiul Roman), în camere duble. [Pentru persoanele selectate/finaliste, în formularul de confirmare a participării – ce va fi transmis ulterior celor selectați – va exista o întrebare privind cazarea participanților – dacă aveți nevoie sau nu de cazare pentru cele două nopți]
 • Micul dejun în zilele de 11 și 12 noiembrie 2023 (doar pentru participanții cazați).
 • Prânzul și cina festivă în data de 11 noiembrie 2023, în comuna Hălăucești.
 • Transportul între Roman și Hălăucești în ziua de 11 noiembrie 2023.

Ce NU este asigurat:

 • Costurile de transport pentru participanți, fie ei finaliști sau simpli participanți la gală. Costurile de transport reprezintă cofinanțarea participanților la eveniment.
 • Cina din data de 10 noiembrie nu este asigurată de către organizatori.
 • Pentru reprezentanții autorităților publice sau a altor susținători ai comunelor finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 nu vom putea acoperi cazarea, iar aceștia vor putea participa doar la Ceremonia de premiere ce va avea loc în seara zilei de 11 noiembrie, începând cu ora 20:00, la Căminul Cultural din comuna Hălăucești.

 

Minorii vor putea participa la Gală doar în baza acordului parental, ce va fi transmis ulterior participanților selectați.

Informații suplimentare despre aspectele logistice vor fi transmise finaliștilor și participanților selectați pe 2, respectiv 3 noiembrie 2023.

AGENDA EVENIMENTULUI

NOTĂ: Toți finaliștii și participanții la Gală sunt așteptați să participe la toate activitățile organizate în ziua de 11 noiembrie, atât activitățile din timpul zilei, cât și gala propriu-zisă (ceremonia de premiere).

 

10 noiembrie 2023

15:00-20:00 Cazarea participanților la Hotel Roman din Municipiul Roman, județul Neamț*

 

*Doar pentru participanții care au solicitat (și primit!) cazare în formularul de înscriere, respectiv nominalizare (sau confirmare a participării în cazul participanților nominalizați de către alte persoane).

 

La recepție, înainte de a fi cazați, toți participanții vor semna lista de prezență, dar și alte documente conform regulilor finanțatorului. De asemenea, participanții minori vor da organizatorilor Acordul parental ce va fi transmis ulterior participanților confirmați.

 

În seara zilei de 10 noiembrie, organizatorii nu acoperă cina participanților.

11 noiembrie 2022

07:30-10:00 Micul dejun pentru participanții cazați la Hotel Roman

 

10:00-10:30 Transport organizat de la Hotel Roman spre Hălăucești

 

10:30-11:00 Înregistrarea participanților & socializare

 

Participanții la Gală care nu s-au înregistrat în ziua precedentă sunt așteptați la locație (Centrul de Tineret din comuna Hălăucești) în intervalul 10:30 – 11:00 pentru a se înregistra.

 

11:00-12:00 Deschiderea oficială a Galei Tinerilor din Mediul Rural

Let’s get to know each other #înRITMrural

 

Sesiunea  are loc la Centrul de Tineret din Hălăucești, iar participarea este obligatorie pentru toți finaliștii și participanții la Gala Tinerilor din Mediul Rural.

 

12:00-13:15 Rural Youth Voices: #INIMIțiativă în comunitate

 

În cadrul acestei sesiuni, vom crea un spațiu prietenos de întâlnire, în care să ne cunoaștem și să ne inspirăm unii de la ceilalți.

13:15-14:30 Prânzul [pentru toti participanții, în regim de catering, la Centrul de Tineret din Hălăucești]

 

14:30-15:30 Prezentări în paralel a proiectelor finaliste la categoria Proiecte și inițiative cu impact și a comunelor care au purtat titlul de Sat European de Tineret în 2023.

 

Participanții vor putea alege prezentările la care vor participa.

 

15:30-16:00 Pauză de socializare
16:00-17:00 Sesiuni în paralel:

 

(1)  Workshop: Oportunități de finanțare pentru tineri – Erasmus+ & Corpul European de Solidaritate

(2)  Panel: De vorbă cu decidenții – Rolul tinerilor din mediul rural în viața comunității și recunoașterea eforturilor implicării lor

(3)  Workshop: Instrumente de participare și mobilizare a tinerilor

 

Participanții vor putea alege sesiunea la care vor participa.

17:15-17:45 Transport organizat din Hălăucești în Roman

 

17:45-18:45 Timp liber în Roman

 

Participanții pot folosi timpul liber în Roman pentru a se pregăti pentru Ceremonia de premiere din cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.

 

18:45-19:15 Transport organizat din Roman în Hălăucești

 

19:30-23:00 Gala Tinerilor din Mediul Rural va cuprinde cina începând cu ora 19:30, premierea propriu-zisă a finaliștilor la cele patru categorii (începând cu ora 20:15), iar spre finalul serii vom afla care sunt comunele care vor purta titlul de Sat European de Tineret în 2024. Evenimentul se va încheia la ora 23:00.

 

Activitatea se va desfășura la Căminul Cultural din comuna Hălăucești.

 

Dress code:

SMART CASUAL sau COCKTAIL cu un element de îmbrăcăminte/accesoriu ROZ/MAGENTA.

23:00-23:30 Transport organizat din Hălăucești în Roman

12 noiembrie 2022

07:30-10:00 Micul dejun pentru participanții cazați la hotel
10:00-12:00 Plecarea participanților / Check out-ul de la hotel

ORGANIZATORI

 

GALA TINERILOR DIN MEDIUL RURAL este un eveniment organizat de Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile), împreună cu Grupul de inițiativă Hălăucești – Sat European de Tineret 2022-2023, în cadrul proiectului „EUROPEAN YOUTH VILLAGE – Upgrade la participare #înRITMrural”, număr de referință: 2022-3-RO01-KA154-YOU-000094929, proiect de PARTICIPARE finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.

 

OBIECTIVUL GENERAL al programului European Youth Village are în vedere împuternicirea comunităților rurale și transformarea acestora în Ecosisteme de Tineret incluzive, reziliente și auto-sustenabile, promovând o cultură a participării tinerilor, leadership-ului și inovației și facilitând alinierea multisectorială a cadrele de politici publice locale, naționale și europene cu nevoile și interesele tinerilor din mediul rural. În plus, pe parcursul anului în care o comunitate deține titlul de Satul European de Tineret, urmărim dezvoltarea de activități și inițiative care sporesc vizibilitatea, angajamentul și acțiunea strategică a tinerilor din mediul rural, încurajând în același timp o guvernare mai deschisă la cooperarea cu tinerii.