„Haideți să aducem schimbarea în comuna noastră și să le arătăm celorlalți că noi, tinerii din Berești-Tazlău, avem ceva de spus!” Așa arăta apelul la implicare lansat anul trecut de cei 7 tineri care au format Grupul de inițiativă „Tinerii Bereșteni”, atunci când s-au hotărât să candideze pentru a obține titlul de Sat European de Tineret 2025.
La cea de-a cincea ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, desfășurată în noiembrie 2024 la Vatra Dornei, cinci grupuri de inițiativă au primit titlul de „Sat European de Tineret – 2025”, iar „Tinerii Bereșteni” se numără printre ele. Pe parcursul procesului de candidatură, aceștia au adus o doză de energie nu doar în comuna lor, ci și în comunitatea European Youth Village. Mereu creativi, deschiși să învețe, cu bună dispoziție și puși pe fapte mari, tinerii din Berești-Tazlău au devenit în scurt timp un exemplu de determinare și evoluție, dar și o dovadă vie că prin intermediul programului European Youth Village din ce în ce mai mulți tineri ajung să schimbe în bine satele din România.
O parte din membrii Grupului de inițiativă „Tinerii Bereșteni” prezenți la Gala Tinerilor din Mediul Rural, au acceptat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor comunitari de la Mica Redacție Rurală și ne-au împărtășit povestea comunei lor și a dorinței de a se implica în comunitate. La momentul luării interviului aceștia erau nerăbdători să afle dacă vor prelua titlul de Sat European de Tineret – 2025. Am discutat și despre provocările pe care le-au întâmpinat de la înființarea grupului de inițiativă și despre curajul care i-a împins de la spate pentru a reuși să obțină titlul.
MRR: Ne aflăm la cea de-a cincea ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural. Alături de noi se află tinerii din Grupul de inițiativă „Tinerii Bereșteni” care ne vor povesti despre parcursul lor și despre ce i-a motivat să transforme comunitatea lor într-un loc mai prietenos pentru tineri.
Cum ați aflat despre programul European Youth Village și ce v-a determinat să vă alăturați?
Martina Porosnicu: Povestea e destul de amuzantă cumva. Am participat pentru prima dată în cadrul activităților aflate sub umbrela European Youth Village la un Youth Exchange [n.r. schimb de tineri]. Nu prea știam atunci ce e cu titlul de Sat European de Tineret, dar după aia am participat și la o activitate numită „Acceleratorul pentru Tineri Băcăuani”. Nu avea neapărat treabă cu titlul de Sat European de Tineret, dar am aflat pe parcurs acolo.
Andrei Cojocaru: Am aflat despre programul acesta de la fete: Martina, Larisa și Amalia. Ele mi-au spus să particip la Rural Youth Connect, care a fost și prima activitate la care am participat sub umbrela European Youth Village. Și acolo am aflat cam totul despre programul acesta, ce este, cu ce se ocupă și am decis să participăm și să depunem candidatura după Rural Youth Connect.
MRR: Cum a fost comunitatea ta înainte de a te alătura programului European Youth Village?
Amalia Creangă: Comunitatea din care fac parte este acel tip de comunitate care nu prea iese din casă. Este tipul ăla de comunitate care preferă ca în weekend-uri sau în timpul săptămânii spre exemplu, când vin de la școală și au timp liber, să stea în fața televizorului, să stea pe telefoane. Doar băieții uneori ies să joace fotbal, dar, în general, majoritatea persoanelor stau în casă. Pe noi asta ne-a motivat foarte mult să intrăm în programul acesta și să încercăm să îi facem mult mai deschiși la alte oportunități, la activități, să se întâlnească, să petreacă timp împreună. Deci a fost o comunitate un pic cam închisă și noi încercăm să o deschidem.
Raluca Spătaru: În comunitatea mea, înainte, existau tineri care doreau să comunice, să iasă pe undeva pe afară, să se întâlnească; doar că, din cauza faptului că nu aveam locuri unde să se poată întâlni, toată lumea era închisă, focusată pe social media sau se întâlneau în afară comunei, la kilometri distanță. De când am început să facem activități în comuna noastră, noi și ei am devenit mult mai deschiși să ne întâlnim, să stăm împreună.
MRR: Care sunt lucrurile pe care doriți să le schimbați în comunitatea voastră ?
Andrei Cojocaru: Noi ne dorim să schimbăm mentalitatea tinerilor prin activitățile pe care le facem, deoarece aceștia sunt foarte reticenți la astfel de activități, nu doresc să participe. Este într-un fel frică, fiindcă nu știu ce se întâmplă, nu s-au mai făcut astfel de activități. Noi dorim să schimbăm acest lucru ca ei să participe cât mai mult, cât mai des.
Martina Porosnicu: Cred că, în primul rând, mentalitatea, pentru că noi ne confruntăm mai mult cu mentalitatea tinerilor decât a adulților, adică ne-au acceptat mult mai ușor adulții decât tinerii în sine. Și atunci trebuie și încercăm, prin fiecare activitate, să îi convingem că noi facem activități create de tineri pentru tineri.
MRR: Cât de mult vă susțin autoritățile locale?
Raluca Spătaru: Relația dintre noi și autorități este una bună, dar există lucruri de îmbunătățit. La început, au fost deschiși, pe parcurs au fost reticenți, dar noi ne dorim să avem o relație bună și să ne întâlnim cât mai des cu autoritățile și totul să fie bine.
MRR: În timpul procesului vostru ați avut momente în care ați fost atât de suprasolicitați încât ați fi dorit să renunțați?
Amalia Creangă: Nu am dorit niciodată să renunțăm, însă au fost momente în care motivația noastră a scăzut, să zic, spre exemplu, în procesul scrierii primei candidaturi. Am avut câteva momente, de exemplu nu ne-am imaginat că o să fie întrebări nu grele neapărat, dar a trebuit să detaliem foarte mult situația de la noi din comunitate. Și automat a fost un challenge pentru noi, fiind ceva nou, și motivația noastră a scăzut puțin, dar după ne-am motivat reciproc și tot am încercat să ne încurajăm și am continuat.
MRR: Ce înseamnă pentru voi titlul de Sat European de Tineret? Ce ar însemna acest titlu și pentru tinerii din comunitate și autoritățile locale?
Martina Porosnicu: Titlul de Sat European de Tineret, în viziunea mea, este mai mult un sprijin. Este primul pas. Nu îl văd ca un câștig, ci ca pe un succes, pentru că el este ceva tangibil. În fața autorităților, acesta ne aduce mai multă încredere, și în fața adulților la fel. Avem nevoie de chestia asta și în fața părinților pentru că, fără aprobarea părinților nu putem lucra nici cu tinerii, și atunci vedem titlul de Sat European de Tineret ca un sprijin. Considerăm că în relația cu autoritățile locale ne-ar oferi credibilitate, pentru că noi încă suntem văzut ca niște copii. Cumva, ca și cum suntem aici, vrem să facem niște activități, dar după câteva luni nu vom mai fi, ci este doar un moft de-al nostru de a ne impune cumva în comunitate.
MRR: Ce motivație ați avea să continuați în cazul în care nu reușiți să aduceți titlul acasă?
Raluca Spătaru: Cred că motivul pentru care am pornit acest parcurs. Pur și simplu ne dorim ca acasă să schimbăm ceva și deja am căpătat destule informații pentru a ști cum să facem asta. Cred că acesta este scopul nostru principal, să ne schimbăm comunitatea pentru ca toți tinerii să fie mai activi.
MRR: Cum arată comunitatea voastră acum, după ce ați început să faceți activități?
Andrei Cojocaru: Sincer, când am început, la primele activități nu era lumea așa interesată, tinerii. Adică vedeau că sunt activități, dar nu erau dispuși să participe neapărat. Dar, după ce am organizat câteva activități și au văzut cum este, și cei care au participat au povestit și altora,în prezent sunt mult mai dispuși să participe. Spre exemplu, când mai ies pe afară, mă întreabă unii: „Hei, dar când mai faceți activități? Vrem să venim și noi!”, și tot felul de situații similare.
MRR: Cum ar arăta pentru voi un sat prietenos cu tinerii?
Amalia Creangă: Un sat în care toată comunitatea să fie unită, să petreacă timp împreună, să se susțină reciproc și să nu existe acele bisericuțe specifice fiecărui sat. Toată comuna să fie unită.
MRR: Doriți să transmiteți un mesaj întregii comunități de tineri din mediul rural?
Martina Porosnicu: Vreau să le transmit faptul că ar trebui să înceapă să-și dea seama de puterea pe care o dețin, pentru că odată ce un om își dă seama că se poate impune, de abia atunci face primul pas spre schimbare.
În ultimele luni, în comunitatea „Tinerilor Bereșteni” este vizibil faptul că #maibine se face cu implicarea și dedicarea fiecărei persoane în parte, pentru o comunitate mai bună. Dedicarea acestor șase tineri este vizibilă prin diversitatea activităților care au loc în comunitate și prin modul în care grupul se mărește constant. De la preluarea titlului și până în prezent Grupul de inițiativă din comuna „Berești-Tazlău” a organizat activități de socializare și evenimente sportive, seri de jocuri, proiecții de film în sat sau discuții despre ce înseamnă Uniunea Europeană și cât de europeni se simt tinerii din sat. Urmează numeroase acțiuni care se vor desfășura pe parcursul anului 2025, la care tinerii din Berești-Tazlău vor putea participa pentru a se dezvolta și a se apropia mai mult unii de ceilalți.
Anul 2025 se desfășoară ca pe roate, așa cum „Tinerii Bereșteni” și-au dorit de la începutul poveștii lor. În caz că v-am trezit curiozitatea despre inițiativa acestor tineri, până la următoarea poveste despre tinerii din Berești-Tazlău îi puteți susține prin canalele lor de social media: Facebook – Berești-Tazlău – Sat European de Tineret 2025 și Instagram – @berestitazlau2025.
Interviu realizat în noiembrie 2024 de Alina PETRIC, Gabriel CANDRESCU și Cosmin MORARU, jurnaliști comunitari la Mica Redacție Rurală, o inițiativă dezvoltată în proiectului “StReEt: Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural”, coordonată de Asociația Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Fotografii: Leonard Ficuță, arhiva „Tinerii Bereșteni”.