Guvernanța programului European Youth Village (formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free) și ANPCDEFP (Agenția Națională care implementează în România programele europene Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate), împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci au organizat în perioada 4-6 septembrie 2024 a cincea ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR).
Evenimentul a avut loc în Parcul Tineretului din Comuna Panaci (Suceava) și a adus împreună 130 de tineri și lucrători de tineret din 20 de județe din România, dar și 15 reprezentanți ai autorităților de la nivel local și național.
Prin acest eveniment național care se desfășoară anual într-o altă comună din România, organizatorii își propun să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din mediul rural din România și să creeze oportunități de învățare, networking și participare în procesul de luare a deciziilor pentru tinerii și lucrătorii de tineret din comunitățile rurale.
Desfășurat sub sloganul „Mai mulți, mai activi, mai departe”, summitul din acest an și-a propus să îmbunătățească politicile publice cu accent pe starea de bine și calitatea vieții tinerilor din mediul rural. De asemenea, evenimentul contribuie la dezvoltarea unei comunități puternice de tineri din mediul rural, la nivel național, și la diversificarea oportunităților de învățare, participare și dezvoltare pentru aceștia. Totodată, organizarea evenimentului contribuie la creșterea vizibilității și a gradului de reprezentare a tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor.
Pe parcursul celor trei zile, participanții au fost implicați în sesiuni plenare și lucru pe grupe, și au purtat un dialog cu autorități de la nivel local și național în sesiunile dedicate din ultima zi.
Prima zi a summitului s-a desfășurat sub conceptul de “#MAIMULȚI”. Tinerii au fost încurajați să dezvolte legături cu ceilalți participanți din satele din România, să se conecteze la comunitatea largă a tinerilor din rural, au explorat componentele programului European Youth Village (printre care Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural, Mica Redacție Rurală, structura federativă Platforma NGO RURAL, Titlul de Sat European de Tineret, Rețeaua de Promotori UE), oportunitățile de finanțare europeană disponibile pentru proiectele din mediul rural (Erasmus Plus, Corpul European de Solidaritate, Discover EU) sau alte programe de tineret precum Ploiești – Capitala Tineretului din România.
După prânz, în cadrul sesiunii “Mai mulți tineri din mediul rural în proiectele europene” tinerii au analizat provocările și soluțiile pentru implicarea lor în proiectele europene. Sesiunea a urmărit și evaluarea programelor și oportunităților europene din perspectiva tinerilor din mediul rural, cu focus pe barierele pe care ei le întâmpină și generarea de propuneri concrete pentru ANPCDEFP și următorul cadru de finanțare.
Iată câteva din concluziile care au reieșit în urma acestei sesiuni. Corpul European de Solidaritate rămâne în topul tinerilor din mediul rural atunci când este vorba de a accesa o finanțare pentru activitățile din sat, însă impunerea vârstei de minim 18 ani pentru toți cei (minim) 5 tineri care formează grupul de inițiativă în proiectele de solidaritate este bariera cel mai des menționată în toate grupele de lucru.
În ceea ce privește participarea tinerilor din mediul rural în proiectele europene, au amintit și faptul că: informațiile despre oportunitățile europene nu ajung deloc în satele lor sau ajung foarte greu; comunicarea despre oportunitățile europene adresate tinerilor din rural trebuie să se facă într-un limbaj accesibil (și fizic, de către alți tineri care ajung și în sate și pe platformele de social media folosite de tineri); pentru proiectele naționale, tinerii din rural ar participa mai des dacă ar beneficia de decont pe transport, iar în ceea ce privește proiectele internaționale menționează că ar avea nevoie de decont în avans pentru transport; formarea tinerilor din mediul rural în scrierea de proiecte să fie făcută de persoane care au experiență în lucrul cu tinerii în rural, la fel și evaluarea proiectelor depuse pe rural; organizarea unui TinerESC+ Rural anual ar fi necesară; tinerii din mediul rural s-ar simți mai siguri pe ei să aplice pentru o finanțare dacă ar exista un program exclusiv dedicat mediului rural; este necesară și informarea părinților despre oportunitățile europene pentru a le permite tinerilor din rural să se implice în proiectele europene; este nevoie de mai multe activități de formare și mai multe proiecte implementate mai aproape de tinerii din sate.
„Rural Fair & bune practici din comunitatea European Youth Village”, un târg de inițiative rurale organizat la finalul primei zile STMR 5.0 a creat un spațiu informal de interacțiune și conectare între participanți, subliniind încă o dată faptul că suntem #MAIMULȚI tineri și lucrători de tineret implicați în mediul rural și că vom continua să #MAIFACEM schimbări în satele noastre.
A doua zi a summitului a fost organizată sub conceptul de #MAIACTIVI și a început cu o sesiune de dezvoltare a unei viziuni comune despre „un sat prietenos cu tinerii”, urmată de Cafeneaua publică “Starea de bine a tinerilor din mediul rural” care ne-a permis să aruncăm o primă privire la standardele de calitate pe care o comună ar trebui să le aibă în vedere pentru a contribui la starea de bine a tinerilor și la dezvoltarea acestora.
Cafeneaua publică s-a desfășurat pe următoarele componente cheie ale stării de bine: Acces la educație și formare de calitate; Oportunități de angajare și dezvoltare profesională; Implicare în comunitate și în luarea deciziilor; Acces la tehnologie și digitalizare; Sănătate mintală și fizică; Un mediu curat și sustenabil; Incluziune și respect pentru diversitate.
După-amiaza a fost dedicată workshop-urilor interactive, structurate pe patru domenii: Mai activi, Mai incluzivi, Mai bine și Mai în joacă, unde participanții au avut posibilitatea să își dezvolte noi abilități și competențe care să-i sprijine mai departe în munca pe care o fac în satele lor, dar și în viața de zi cu zi. Atelierele au fost organizate de lucrători de tineret și organizații precum Asociația ASTRID, Asociația Ring the Changes, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, Asociația Inițiative pentru Bilca, Asociația Identity.Education, Mica Redacție Rurală, Asociația pentru Dezvoltare Activă, Asociația Go Free.
Ultima zi de activități a fost organizată sub conceptul de “#MAIDEPARTE” și a început cu o sesiune dedicată elaborării unui Manifest “Mai în serios” cu recomandări esențiale pentru viitorul tinerilor din mediul rural, dar și o sesiune de planificare a Zilei Tinerilor din Mediu Rural, cel mai mare festival al participării tinerilor în satele lor, care se va desfășura în perioada 23-29 septembrie în toată țara.
În paralel, a avut loc o sesiune la care au participat 15 primari din rural, inclusiv preşedintele Asociației Comunelor din România și gazda noastră, Vasile Cozan, primarul din comuna Panaci. Discuțiile au avut loc într-un cadru nonformal și au urmărit familiarizarea decidenților cu modelul de lucru cu tinerii pe care programul European Youth Village l-a dezvoltat în România în ultimii 7 ani, cât și dezvoltarea unor noi relații de colaborare și parteneriat cu aceștia care vizează dezvoltarea unor comune mai prietenoase cu tinerii.
După prânz, a avut loc sesiunea „Rural Youth Talks”, unde Cătălina, Ema, Ioana, Raluca și Raul, 5 tineri din comunele Dumbrava (Prahova), Hălăucești (Iași), Jebel (Timiș), Lipova (Bacău), Panaci (Suceava) au vorbit despre provocările lor ca tineri din mediul rural, au pus în lumină exemple de bună practică din comunitățile lor și au adresat mesaje autorităților prezente.
În cadrul sesiunii plenare “Mai mulți, mai activi, mai departe – panel cu decideți și tineri” discuțiile au fost concentrate pe transformarea satelor românești în comunități mai prietenoase cu tinerii. Invitați din partea autorităților au fost Victor Ionescu de la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Emil Drăghici de la Asociația Comunelor din România, iar reprezentanți din partea tinerilor în panel au fost Bianca Borcea de la Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM) / European Youth Village și Cătălina Gurgu din Rețeaua de Alumni a Satelor Europene de Tineret (RE-SET) / European Youth Village.
Summitul s-a încheiat cu planificarea activităților de follow-up și cu o seară de socializare în ritm rural organizată de voluntarii din Panaci, care au avut grijă pe tot parcursul evenimentului ca toți participanții să se simtă bineveniți în spațiul pregătit cu grijă și atenție la detalii.
Evenimentul s-a desfășoară sub umbrela programului European Youth Village (Satul European de Tineret), un program de organizare comunitară a tinerilor din rural care din anul 2018 împuternicește tinerii din sate să se implice în schimbarea comunităților lor, iar pe de altă parte acționează la nivel național pentru a îmbunătăți politicile de tineret care afectează tinerii din sate.
Evenimentul a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programele Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate (ESC) ale Uniunii Europene.
“STMR 5.0 este pentru mine o amintire pe care o voi purta mereu în suflet. Am cunoscut oameni minunați ce fac lucruri extraordinare în comunitatea lor. Însă, cel mai important pentru mine, a fost că STMR mi-a oferit șansa să-mi cunosc grupul de inițiativă mult mai bine. STMR ne-a unit și ne-a închegat ca grup mai mult ca niciodată. Summitul a fost și despre cum în toată țara se află tineri din mediul rural cu multă dorință și dăruință de a face ceva, de a schimba ceva, și nu strict pentru ei ca indivizi, ci pentru toți tinerii care se confruntă sau s-au confruntat cu aceleași probleme. Această experiență a legat o comunitate națională de tineri din mediul rural nerăbdători de a se apuca de treabă și arzători la gândul că viitorul poate arată mai frumos. De multe ori, în toată această fugă ce ne înconjoară viața, îmi mai treceau gânduri precum: <<Totul este în zadar!>>, însă STMR mi-a oferit ambiția și motivația, dar și siguranța că de fapt nu este adevărat. M-a făcut să înțeleg că totul se poate realiza și că de fapt nu depinde îndeplinirea scopului nostru de alte persoane, nici măcar de autorități publice locale, ci depinde strict de noi, tinerii care vrem să aducem schimbarea în comunitatea noastră. STMR 5.0 mi-a demonstrat că puterea stă strict în mâinile noastre, ale tinerilor. European Youth Village m-a schimbat complet de-a lungul timpului și a devenit ceva la care nu-mi doresc să renunț. Acest program a devenit parte din mine, iar dacă aș fi întrebată unde m-am simțit cel mai în largul meu, unde nu am purtat o mască pe care am prezentat-o celorlalți, aș răspunde la STMR 5.0.” (Martina, participantă, Berești-Tazlău, Bacău)
“Pentru mine, summitul a fost un eveniment pe care-l așteptam de mult timp, eram atât de curioasă să văd cum e un eveniment unde sunt atât de mulți participanți, eram curioasă de atmosferă și cum arată un Sat European de Tineret, abia așteptam să-mi încarc bateriile și să mă întorc mai motivată și cu mai multe idei de pus în practică în comunitatea mea. Nimic nu se compară cu sesiunile unde poți spune cu adevărat ce probleme ai ca tânăr din mediul rural, când simți că nu ești singura care se confruntă cu acestea și că este cineva acolo care te înțelege și vrea să te ajute, dar și serile magice în care socializezi, cânți, dansezi și descoperi noi persoane minunate din această comunitate. Pe parcursul summitului am putut să creez o legătură mai profundă cu grupul de inițiativă din comuna mea, dar și să trec peste anumite frici și am avut nenumărate ocazii în care am putut ieși din zona de confort.” (Raluca, participantă, Lipova, Bacău)
“Este prima ediție a STMR la care am avut ocazia să particip și pot să spun că nu regret absolut deloc. Știam că voi întâlni o atmosferă plăcută și oameni determinați de a schimba lucrurile în bine, deoarece am participat și în martie, la înființarea Micii Redacții Rurale. Venisem acolo doar ca jurnalist în căutare de experiență, dar am plecat cu un bagaj întreg de lecții morale și sociale. Am învățat astfel că și micile comunități merită vizibilitate și merită să fie reprezentate. Prin participarea mea la STMR am reușit să înțeleg mai bine cum pot aduce schimbări în propria comunitate, dar am învățat și o mulțime de lucruri ce mă vor ajuta pe plan personal. Pentru mine, highlightul acestui summit au fost atelierele la care am participat, în special „Cum să construiești relații sănătoase cu cei din jurul tău?”, cu Cătălina Gurgu. Prin acest atelier am realizat că limitele personale diferă de la om la om și că orice relație umană funcționează mai bine dacă există comunicare și empatie.” (Cosmina, participantă, Lumina, Constanța)
“Pentru mine a fost a doua ediție a STMR la care particip, dar de data aceasta a fost mai diferit. Anul acesta am fost voluntar în propria mea comună și parcă altfel m-am simțit fiind la mine acasă. Experiența de anul acesta a fost unică pentru mine ca voluntar pentru că #STAREADEBINE m-a pătruns atunci când am primit tinerii din diferite comune ,,la mine acasă”. Cred că evenimentul a fost un succes anul acesta datorită organizatorilor, facilitatorilor, participanților și să nu uităm de locație. Fiind voluntar local nu prea am avut timp să particip la sesiuni, am fost doar la cea în care am descoperit federația NGO Rural, însă pot spune că am învățat mai multe despre cum se coordonează și organizează o echipă și un eveniment, am descoperit ce benefic și util e lucrul în echipă (,,Unde-s mulți puterea crește”) și ce familie frumoasă creează echipa European Youth Village din toată țara și nu numai.” (Andreea, voluntară din Panaci, Suceava)
“ […] Am avut onoarea de a ține două ateliere – despre privilegii și sustenabilitate – și am văzut, încă o dată, cât de matur și cât de departe gândesc tinerii. Am asistat la plenare în care tineri de 14 ani povesteau despre cum s-au dus ei în audiență la primar ca să-i recomande niște soluții pentru optimizarea transportului public destinat elevilor. Sau despre cum au creat ei festivaluri și concursuri sportive și baluri de caritate și alte nebunii. Sau despre cum au plecat la facultate în alte orașe și tot merg acasă o dată la două săptămâni, în sat, ca să-i mentoreze pe alți tineri și să-i ajute la activități pentru comunitate. [..] (Ioana, facilitatoare, Asociația ASTRID)
“Pentru mine, Summitul Tinerilor din Mediul Rural a reprezentat o experiență de autocunoaștere. Nu aș fi crezut vreodată că un eveniment îmi va schimba percepția și modul de gândire atât de tare. Inițial n-am vrut să particip, deoarece am considerat că vârsta mea nu mai corespunde cu acest tip de eveniment (credeam că sunt prea mare și nu mă voi integra). […] După încheierea ultimei zi de summit, în drum spre casă mă gândeam la câte activități noi și frumoase aș putea face în comună alături de echipa din care fac parte. Am realizat câte lucruri și evenimente noi am putea realiza în comunitate și cât sprijin și oameni care ne susțin sunt în spatele nostru. Acest eveniment m-a ajutat să descopăr cum se descurcă alți tineri în satele lor, ce probleme întâmpină și cum găsesc rezolvarea. M-am simțit ca într-un schimb de experiență din care m-am întors acasă cu multe lecții valoroase învățate. Chiar sunt tineri din multe sate parcă uitate de lume, ce se implică și caută schimbarea prin orice mijloace. Sunt mândră de ei că nu renunță așa ușor, iar acest fapt parcă m-a motivat și pe mine mai tare să mă implic.” (Cristina, participantă, Matca, Galați)
“Summit-ul Tinerilor din Mediul Rural 5.0 a fost timp de trei zile locul în care am învățat, am experimentat și locul în care m-am distrat. M-am bucurat să mă întâlnesc cu tineri din mai multe sate din România. Am descoperit că avem nevoi comune, cărora, în zilele petrecute împreună la Panaci, am încercat să le găsim soluții eficiente. Pe lângă sesiunile în care am vorbit despre tinerii din rural, am participat la diferite ateliere care m-au inspirat, m-au făcut să conștientizez anumite lucruri, și prin intermediul cărora am început să devin mai responsabil. La Rural Youth Talks am avut onoarea de a vorbi în fața autorităților și tinerilor din mediul rural prezenți acolo. Această sesiune pentru mine a avut o dublă însemnătate. În primul rând, am avut oportunitatea de a împărtăși celor prezenți din experiența mea de tânăr din rural și să vorbesc despre modelul nostru de bună practică în relația cu autoritățile locale. În al doilea rând, mi-am exersat vorbitul în public, adresându-mă unui public numeros, dar călduros.” (Raul, participant, Jebel, Timiș)
“Ediția din acest an a summitului a reprezentat pentru mine și o celebrare a celor 6 ani în care, împreună cu colegii mei de la European Youth Village, am dezvoltat această comunitate activă și vizibilă a tinerilor din mediul rural, de la zero, aș spune. STMR 5.0 nu este doar un eveniment de tineret pe care îl organizezi o dată în an, ci este suma tuturor acțiunilor mici și mari pe care atât noi ca organizatori, cât și tinerii care participă le fac în satele lor pe parcursul lunilor care preced acest eveniment. Summitul creează un context în care înveți să oferi și celorlalți din ceea ce tu știi deja sau ai experimentat anterior, iar dispoziția asta de a contribui ne ajută și pe noi să îmbunătățim diverse politici de tineret sau să luăm pulsul pe diverse subiecte care au un impact direct asupra tuturor tinerilor din rural. Dar este și locul unde primești tot ce ai nevoie pentru a te întoarce acasă și a încerca cu forțele tale să faci ceva mai bine împreună cu comunitatea ta, de la motivație, relații, cunoștințe noi, instrumente și modele de implicare în decizii, și, desigur, peste 100 de noi prieteni gata să te susțină la nevoie, cum știu și pot ei mai bine.“ (Andra, Guvernanța European Youth Village)
Material dezvoltat de Andra Camelia Cordoș pentru Mica Redacție Rurală.
Mai multe fotografii sunt disponiile pe paginile de Facebook și Instagram ale programului European Youth Village.