Mica Redacție Rurală (MRR) este un proiect ambițios, unde vocea tinerilor și poveștile din rural au prioritate. Pentru o săptămână, în satul Șimon, aproape de Bran, 35 de tineri activiști și pasionați de jurnalism se transformă în viitori membri de redacție, pregătiți să dea formă discuțiilor și să aducă în fața publicului larg noutăți și evenimente din satele lor și informații utile tinerilor din România rurală. Laboratorul Școlii de Jurnalism Comunitar nu este doar despre a scrie știri, ci și despre a le scrie corect și etic, cu responsabilitate față de comunitate.
Pe parcursul celor șapte zile de activitate din cadrul Laboratorului de formare #înRITMrural tinerii au avut ocazia să lucreze în echipe mixte, să se cunoască între ei și să interacționeze cu membrii Guvernanței programului European Youth Village. Au aflat care sunt principiile de etică ale jurnalistului comunitar, cum ne protejăm de știrile false și cum scriem cu responsabilitate pentru comunitate. Mica Redacție Rurală este locul în care tinerii jurnaliști comunitari documentează exemplele de bună practică din comunitățile rurale și nevoile tinerilor din sate se fac auzite.
„Am ajuns în Șimon, Bran, pe 9 martie, iar în ciuda temerii mele de necunoscut am înțeles acum, odată pentru totdeauna, că a meritat fiecare experiență, fiecare exercițiu, fiecare lucru minor. De fapt, acestea alcătuiesc tot ceea ce viitorii jurnaliști comunitari vor practica în cadrul comunităților lor și nu numai. Am rămas plăcut surprinsă atunci când am înțeles că oamenii de aici nu ne vor trata cu superioritate, vom fi văzuți de la egal la egal. Ador faptul că munca în echipă ne unește și ne îndeamnă spre acțiune. […]” – Bianca Crișan, Matca (Galați)
„Mica Redacție Rurală reprezintă locul în care mi-am depășit limitele. Mica redacție a devenit un mare spațiu unde poveștile devin o realitate, dar nu una de basm, ci de conștientizare a plusurilor și minusurilor existente în orice comunitate. A devenit un loc plin de potențial, unde pălăria de lucrător de tineret nu ne lipsește și unde scriem cu responsabilitate pentru comunitate. Meseria de jurnalist nu va dispărea niciodată. Dacă vei vrea, vei găsi mereu subiecte, le vei analiza și le vei aduce în fața oamenilor așa cum sunt ele, fără a le denatura pentru a atrage atenția publicului.”- Ioana Mihai, Dumbrava (Prahova)
„Mica Redacție Rurală nu-i atât de mică pe cât ar sugera numele. Suntem aproape 40 de oameni care dorm pe aceleași perne mari și care acum pun pe hârtie o bucată din experiența lor de până acum. 40 nu e un număr mic, mai ales când sunt oameni cu ambiții și idei mari. Nu știu dacă ușa e destul de largă astfel încât dorințele noastre să aibă loc să facă primii pași în lume – în ploaia care ne bate-n geam, ca alegerile locale sau ca toate nevoile satului românesc. Știu, însă, că aici sunt oameni care vor să meargă pe stradă și să se salute din nou cu vecinul lor. Sunt oameni care s-au bătut cu gâștele din curte când erau mici și sunt oameni, la fel ca mine, care au părăsit satul rămas prea mic pentru ei. Mă gândesc la săptămâna asta ca la drumul pe care-l parcurgi după ce pleci și înainte să ajungi. Și sper ca drumul ăsta să mă poarte înapoi în comunitate, să-mi spună cum să dau mâna cu ea și cum să mă întorc acasă.” – Daniel Mitrea, Dichiseni (Călărași)
„Simt că sunt aici de mai bine de o lună dar, surprinzător, au trecut doar câteva zile. Zile în care am ascultat povești despre situațiile delicate din sate, despre soluțiile găsite pentru îmbunătățirea lor, zeci de informații noi pe care să le urmez în procesul meu de a deveni jurnalist comunitar, dar și să le împărtășesc cu cei din jur pentru a ajuta la combaterea știrilor false și la semnalarea problemelor din comunități. […] Am găsit locul ideal, Mica Redacție Rurală, care va promova, apăra și susține comunitățile în nevoie prin intermediul unei frumoase familii de tineri jurnaliști.” – Cristina Șerban, Cerașu (Prahova)
„Îmi place să văd lucrurile într-un mod cât mai schematic. Prin urmare, vom explora – conexiuni și cuvinte; greșeli – spațiu sigur – dezvoltare. Proiectul de jurnalism comunitar a dat șansa tinerilor de a greși. Un cadou care se prezintă ca o oportunitate în sine. Aceste greșeli, aruncate de către fiecare, au aterizat într-un spațiu sigur. Din acest motiv, îmi este și greu să le numesc greșeli. Cum le pot numi, cu siguranță, sunt oportunități de creștere, de informare, de cunoaștere a altora și a propriei persoanei. Prin urmare, fie că vrem sau nu, conștient sau la nivel subconștient, Mica Redacție Rurală înseamnă dezvoltare.” – Sofia Aderov, Râmnicu-Vâlcea (Vâlcea)
„Când am plecat de acasă, aveam un gol în stomac. Nu știam peste ce o să dau și ce se va întâmpla în următoarea săptămână. Dar m-am bătut singură pe umăr și mi-am zis <<Hai, că trece!>> Mereu mi-a plăcut să văd în filme cum o întreagă echipă de redacție lucrează într-un birou plin de ziare, cafele și idei. Muncesc până în miez de noapte și își împărtășesc ceea ce au în minte și-n suflet. Se susțin, se corectează, se ajută, uneori se mai și contrazic, dar la final sunt o echipă. Și cu bune și cu rele reușesc de multe ori imposibilul. Reușesc să transmită emoție societății gri în care trăim cu toții. Reușesc să semnaleze problemele cu care ne confruntăm, reușesc să aducă și zâmbete și lacrimi, reușesc să își pună cumva sufletul pe tavă în fața întregii lumi și să dea mai departe din ce au ei. Asta se întâmplă și aici – la Mica Redacție Rurală. Contrar așteptărilor mele, lumea aceea din filme și imaginea mea despre jobul de vis, nu-s doar iluzii. E realitate. E ceea ce am găsit aici, între niște dealuri din apropierea Branului și între niște oameni minunați.” – Daniela Toader, Mizil (Prahova)
„Prin acest proiect, am învățat cât de important este să fim atenți la cei din jurul nostru. Să fim atenți la poveștile lor, la experiențele personale și mai ales la modul lor de a fi. Mi se pare fascinant cât de mult mă regăsesc și mă simt în majoritatea persoanelor. Am observat cât de mult am de învățat de la ei și împreună cu ei. Este uimitor să fii în mijlocul oamenilor lângă care te simți înțeles, util, dar și tu însuți. Acest proiect mi-a arătat cât de mare este nevoie de inițiativă printre noi, inițiativă pe care o găsim în fiecare dintre noi, dar care are nevoie de puterea de a fi expusă și folosită. Toți știm că putem face bine, dar mulți nu știm cum să facem acest lucru. Consider că suntem aici pentru a face auzite vocile care au nevoie de schimbare. Prin proiectul Mică Redacție Rurală, mi-am găsit liniștea, puterea și speranța că împreună putem schimba ceva!”- Diana Busuioc, Barcea (Galați)
„Până în momentul de față pot spune că Școala de Jurnalism Comunitar mi-a deschis ochii asupra unei multitudini de probleme a căror gravitate nu o luam în considerare. De la stereotipuri până la fake news, am acumulat un bagaj de cunoștințe pe care știu sigur că le voi folosit în diverse împrejurări de acum încolo. De asemenea, a început să se consolideze și Mica Redacție Rurală, un grup vesel și cu foarte mult potențial. Și așa am pornit cu toți pe un drum anevoios dar frumos, cu scopul de a da vizibilitate problemelor din comunitățile noastre. Știu că această săptămână nu va fi ușoară, dar mă bucur că voi putea crește și dezvolta împreună cu ceilalți participanți, așa că încerc să fac să treacă timpul cât mai încet posibil, pentru că atmosfera grupului este minunată”. – Amelia Asiminei, Rădăuți (Suceava)
„Mica Redacție Rurală sau marea familie de jurnaliști comunitari; redacția rurală a devenit pentru mulți dintre noi spațiul în care imaginația se împletește cu creativitatea, iar poveștile de succes ale tinerilor din mediul rural prind viata. Încă de mică una dintre pasiunile mele a fost scrisul, îmi plăcea să scriu despre orice eveniment întâmplat în viața mea și a persoanelor din jurul meu. De câțiva ani, văd o mulțime de exemple de bună practică din mediul rural, pe care presa tradițională le ignoră, mi-am dorit să le pot documenta, iar Școala de Jurnalism Comunitar mi-a dat această ocazie. Aici materialele mele au prins viață, iar nevoile și problemele tinerilor din mediul rural s-au făcut auzite. Am creat un spațiu în care putem da vizibilitate tinerilor cu inițiativă și poveștilor care ne demonstrează că încă mai există tineri în mediul rural. Prea rar auzim vorbindu-se despre acțiunile întreprinse de ONG-urile și grupurile informale care își desfășoară activitatea în comunitățile rurale, noi o să fim locul unde niciun exemplu de bună practică nu o să rămână nepovestit, vrem să aflăm povești, să combatem știrile false și să dăm vizibilitate grupurilor care fac schimbări cu impact în comunități. Sunt sigură că nu o să ne oprim prea curând, Mica Redacție Rurală o să devină în scurt timp Marea Redacție Rurală, oamenii vor afla de noi, poveștile tinerilor din mediul rural o să prindă viața și mulți tineri vor intra cu noi în lumea jurnalismului comunitar.”- Bianca Borcea, Dumbrava (Prahova)
Laboratorul de formare a fost organizat în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar #înRITMrural, un proiect implementat de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă, sub umbrela programului European Youth Village, cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Articol colectiv realizat de Bianca BORCEA, Andrei CÂCU, Cristina-Maria CRUDU, Roxana DAVID, Darius JUCAN. Fotografii: Georgiana Jucan