Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM) are nouă formă de organizare începând cu anul 2023, după aderarea membrilor săi la cele 7 structuri regionale. Dar cel mai important, are în componența sa tineri care înțeleg problemele cu care se confruntă tinerii din rural, își doresc să fie parte din schimbarea comunităților lor și a întregului ecosistem de tineret din mediul rural și vor să poarte un dialog cu autoritățile de la nivel local, regional și național.
Dacă auzi pentru prima dată despre RITM, îți spunem că este o structură informală, care își propune să crească gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel local, județean și regional, dar mai ales la nivel național. Ne dorim ca prin RITM tinerii să acționeze colectiv pentru a face cunoscute probleme care îi afectează în mod direct, devenind astfel o portavoce a comunităților pe care le reprezintă.
La acest moment, după primul apel lansat public la candidaturi, membrii RITM sunt tineri cu vârsta între 14 și 34 de ani, care provin, locuiesc, studiază sau își desfășoară activitatea profesională în mediul rural. Mai multe informații tehnice despre RITM sunt disponibile în acest document aici. Știm însă că tinerii sunt cei care dau forță oricărei inițiative, prin urmare te invităm să îi cunoști pe o parte din membrii rețelei RITM prin testimonialele de mai jos.
Mi-am dorit să devin membru al rețelei RITM pentru posibilitatea oferită pentru a crește, a mă dezvolta și mai mult, pentru a ajuta comunitatea din care provin să se dezvolte. Vreau să fac vocea tinerilor din localitatea mea auzită și nevoile acestora văzute. Vreau să ajut tinerii să crească și să fie implicați în deciziile autorităților locale. Cu timpul, am observat că tinerilor din localitatea mea le este teamă să vorbească, să răspundă la diverse întrebări sau să se facă auziți. Teama acestora este o teamă de putere și o teamă de autoritate. Îmi doresc să le ofer curaj și să le ofer o șansă semnificativă de a fi auziți de către adulți și autorități și să le arăt că ei contează și vocea lor merită să fie auzită. Principala mea așteptare de la rețeaua RITM este curajul pe care tinerii din această rețea mi-l pot oferi prin poveștile lor. Mă aștept și să fiu pusă în legătură cu diverse surse de informare. Vreau să învăț de la cei din jurul meu metode și bune practici, idei de activități și moduri de abordare a autorităților locale. Mălina C.
În prezent sunt elevă și sunt o persoană plină de energie, care își dorește să își lase amprenta în tot ceea ce face. Îmi place să mă implic în tot, tocmai de aceea încerc să nu ratez nicio oportunitate care apare. De mai bine de 4 ani sunt voluntar la asociația din satul meu – Cavalerii Turnului Înclinat, iar de când comuna Slimnic a purtat titlul de Sat European de Tineret m-am implicat și mai mult să aduc o schimbare în satul meu. Alături de asociație organizez activități pentru tinerii din comună precum seri de film, treasure hunt, street debate, școala de vară. Îmi place să fiu prezentă în tot, pentru că astfel pot să devin mai bună și să-mi fac vocea auzită. Și, cel mai important, am descoperit că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Mi-am dorit să devin membru în rețeaua RITM pentru a putea să mă implic și mai mult în comunitate, a împărtăși cu ceilalți cunoștințele mele și a cunoște persoane noi. Îmi doresc să reușesc să transmit cât mai multor tineri din experiența mea și să îi informez despre Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural, drepturile lor și să-i încurajez să-și facă vocea auzită. Pentru că, dacă ne dorim o schimbare trebuie să acționăm împreună. Anamaria A.
Implicarea în comunitate este esențială pentru ca o comunitate de tineri să poată funcționa corect și să își ducă la bun sfârșit planurile de dezvoltare, iar cel mai mare scop find crearea unei comunități de tineri liberă și autonomă, în care fiecare tânăr să aibă accesul la toate facilitățile și să-și facă auzită propria opinie. Mi-am dorit să devin membru în rețeaua RITM din regiunea mea pentru a fi mult mai implicat în activitățile de tineret ce țin de structura județeaă și națională, dar și pentru că vreau ca tineretul din zona mea să devină cât mai cunoscut la nivel național. Vreau să descopăr cum este să fii implicat în dezvoltarea tineretului nu doar în comuna mea. Cosmin M.
Am început să mă implic și să desfășor activități cu și pentru tineri mult mai mult din 2021, atunci când am descoperit programul European Youth Village, care pot spune că a avut un rol fenomenal în viețile noastre. Acest program ne-a deschis ochii și gustul implicării și ne-a determinat să alimentăm din ce în ce mai mult dorința de a face o schimbare pentru tinerii din mediul rural. Ador să fac activități pentru comunitatea mea, precum seri de film, grup de sprijin, festivaluri, școli de vară, seri de socializare, ateliere de karaoke, artă și sport. Mă implic în tot ceea ce este posibil deoarece mă motivează faptul că împreună putem contura un viitor mult mai bun pentru tinerii din rural. Pentru mine să fii implicat în comunitate înseamnă să te dedici și să muncești pentru ca vocile acelei comunități, ale tinerilor care își contruiesc un drum, să se facă auzite și dorințele și nevoile lor să poată fi realizate. Cred că implicarea în comunitate înseamnă să-ți depășești propriile barieri ale timidității și limitele, având dorința de a inspira alți tineri să se deschidă și să-și schimbe viitorul indiferent de mediu. Îmi doresc să fiu membru în Reteaua RITM pentru a fi un sprijin pentru toți tinerii din mediul rural. Îmi doresc să îmi pot conecta vocea cu a mai multor tineri prin acest canal și împreună să facem O SCHIMBARE. Îmi doresc să ascult poveștile tinerilor din mediul rural și împreună să trecem prin provocările puse în fața noastră și să dăm drumul unor noi oportunități și experiențe. Consider că această rețea este o oportunitate foarte importantă pentru tinerii din mediul rural, este un mod în care tinerii se pot conecta, inspira, susține și ajuta mai ușor. Vreau ca această rețea să ne ajute să colaboram mai bine, să identificăm problemele mai ușor și să reprezentăm forța tinerilor din mediul rural la cote uriașe. Delia F.
Îmi doresc să ajut la îmbunătățirea calității vieții comunității mele și sunt convins că implicarea mea în boardul Rețelei RITM poate face o diferență pozitivă. De asemenea, îmi doresc să mă dezvolt personal și profesional și cred că implicarea în RITM este o oportunitate excelentă de a face acest lucru. Implicarea mea în cadrul RITM consider că este o contribuție la viitorul tinerilor din mediul rural. Doresc să ajut la identificarea nevoilor tinerilor din mediul rural cât și la reprezentarea lor în instituțiile publice. Vreau să mă implic în luarea deciziilor și în dezvoltarea strategiilor de acțiune ale rețelei, astfel încât să ne putem atinge obiectivele propuse și să oferim o contribuție cât mai valoroasă tinerilor din mediul rural. Pentru a contribui la creșterea rețelei, aș dori să mă implic în atragerea de noi membri și în promovarea rețelei prin diferite mijloace. În privința monitorizării problemelor tinerilor din mediul rural, aș dori să mă implic în colectarea de informații și în identificarea soluțiilor viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă tinerii. De asemenea, aș dori să colaborez cu autoritățile publice în scopul de a găsi modalități de îmbunătățire a serviciilor și oportunităților oferite tinerilor din mediul rural, prin intermediul rețelei. Sebastian C.
Implicarea în comunitate reprezintă pentru mine faptul că pot să-mi fac eu singură destinul, că eu am puterea și voința să schimb ceva, că lucrurile se pot schimba dacă îmi doresc și actionez în acest sens. Destinul se schimbă cu fiecare decizie pe care o luăm, iar destinul comunității se poate schimba în bine cu orice hotărâre a unui tânăr sau sătean de a aduce o contribuție. Implicarea în comunitate reprezintă o pistă a dezvoltarii mele personale, o cale de a atrage bunăstarea în viața mea și a celor din jur. Implicarea mea în comunitate reprezintă contribuția mea la crearea unei lumi mai bune. Am fost implicată în proiectul Acceleratorul de Implicare Civică pentru Tineri, un proiect de un an de zile care mi-a oferit ocazia de a schimba în bine comunitatea din care provin. Cu ajutorul mentorilor mei, am obținut respectarea dreptului la burse a elevilor stîlpeni. Îmi doresc să mă conectez cu alti tineri la fel ca mine, tineri motivați să schimbe lumea în bine. Îmi doresc să învăț de la aceștia și să ofer la rândul meu ceea ce am învățat sau conștientizat de-a lungul implicării mele în comunitate. Cunosc puterea grupului, motivatia pe care acesta ți-o poate oferi pentru a continua procesul tău, și avem nevoie de acestă putere. Îmi doresc să fac parte din ceva măreț, unic; ceva ce schimbă cu totul modul în care sunt priviți tinerii din rural și chiar ruralul la propriu. Îmi doresc să consult tinerii cu privire la cunoașterea drepturilor, încalcarea lor și moduri prin care pot face ca drepturile lor să fie respectate. Îmi doresc să apropii tinerii de decidenți. Maria D.
Mi-am dorit să devin coordonator al Rețelei RITM din regiunea mea pentru îmi doresc ca tinerii de la sate să nu fie uitați de către autorități și ca vocea lor să se facă auzită atât la nivel local, cât și la nivel județean, regional și chiar național.
În calitate de coordonator al Rețelei RITM în regiunea mea îmi doresc în primul rând să am o comunicare cât mai bună cu membrii Rețelei RITM din regiunea mea și alături de ei să facem nevoile tinerilor din mediul rural auzite. În primele luni mă voi implica în stabilirea planului de acțiune și strategiei de advocacy, dar și în cadrul activităților de teambuilding pentru membrii rețelei. Împreună cu membrii boardului de conducere îmi voi stabili activitățile pe care vrem să le desfășurăm și vom încerca să facem o consultare cu tinerii pentru a vedea dacă activitățile propuse de noi sunt în concordanță cu nevoile lor.
Voi încerca pe parcursul anului să cresc gradul de implicare civică al tinerilor din mediul rural din regiunea mea, vreau ca aceștia să conștientizeze felul în care pot schimba comunitate prin implicare, astfel devenind niște vectori ai schimbării la nivel local. Voi organiza frecvent consultări cu tinerii din satele de la nivelul regiunii mele pentru a afla nevoile și probleme cu care aceștia se confruntă, probleme și nevoi care cu ajutorul tinerilor din localitate vor fi rezolvate. Mi-aș dori sa merg fizic în satele din regiunea mea, să desfășor acolo workshopuri despre drepturile tinerilor și despre rolul pe care îl au autoritățile publice locale. Cred că prin intermediul consultărilor și întâlnirilor fizice din sate mai mulți tineri din mediul rural își vor dori sa se implice în rețea dorindu-și să schimbe ceva în comunitatea lor, în județul lor sau poate chiar la nivel național.
La nivel național consider că coordonatorii ar trebui să faciliteze dialogul între tinerii din mediul rural și factorii de decizie cu scopul de a rezolva problemele cu care aceștia se confruntă. În cadrul întâlnirilor bordului național al Rețelei RITM cred că ar trebui să avem un schimb de bune practici pentru a vedea modul în care ceilalți coordonatori acționează în regiunile lor și pentru a învața de la aceștia.
Consider ca în urma unor discuții pe care le vom avea cu factorii de decizie aceștia își vor dori o schimbare și vor prioritiza problemele și nevoile tinerilor din mediul rural. În urma creșterii vizibilității Rețelei RITM, îmi doresc ca bordul național să fie invitat cât mai des la consultări cu ministerul, iar prin campanii de lobby, advocacy deciziile autorităților publice să fie influențate în favoarea tinerilor din mediul rural. Bianca B.
Pentru mine, implicarea în comunitate este un lucru semnificativ. În cursul acestui an mi-am dat seama cât de important este acest aspect și cum doar prin implicare putem contribui la o schimbare pozitivă în jurul nostru. Îmi doresc să fiu mai aproape de alți tineri din mediul rural, să leg prietenii cu aceștia și împreună să dezvoltăm sectorul de tineret din mediul rural. De asemenea, îmi doresc să particip la cât mai multe activități, să îmi dezvolt abilitățile de lucru în echipă și să aflu cât mai multe lucruri pe care pot să le aplic în comunitatea mea. Având în vedere că este prima rețea de acest fel din România, îmi doresc să devin membru pentru a asista la tot ceea ce se va desfășura în cadrul RITM. Sunt fericită că există o astfel de rețea destinată tinerilor din mediul rural, în care reflectoarele sunt puse pe noi și pe nevoile noastre. În primul rând, vreau să aflu mai multe despre lobby și advocacy, despre oportunitățile de dezvoltare pe care le au tinerii, despre drepturile acestora și despre soluțiile cu care putem veni în comunitatea noastră pentru a rezolva problemele pe care le avem noi, tinerii din rural. O să mă implic cât de mult pot în activitățile rețelei, în promovarea acesteia și în tot ceea ce presupune dezvoltarea ei. În ceea ce privește colaborarea cu ceilalți tineri, asemenea celorlalte activități la care am participat sub umbrela programului, sunt sigură ca va fi un spațiu sigur, unde vom comunica eficient și vom lega prietenii. Orice activitate nouă este o provocare din care cu siguranță învățăm și avem ocazia cu toții de a ne dezvolta. Trebuie să fim cât mai implicați dacă vrem cu adevărat să creștem gradul de vizibilitate al tinerilor din mediul rural. Mă aștept ca de fiecare dată să se comunice eficient cu membrii rețelei, să existe un spațiu sigur și deschis și împreună să facem lucruri frumoase. Nicoleta P.
Dezvoltarea Rețelei RITM este o inițiativă a Guvernanței programului European Youth Village/Satul European de Tineret (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul proiectului “European Youth Village – un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural”.
Proiect derulat de Asociația pentru Dezvoltare Activă în parteneriat cu Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să consolideze capacitatea programului European Youth Village de a deveni un program de referință pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural și de a contribui strategic la schimbări sistemice care să vină în sprijinul tinerilor și întregului ecosistem de tineret din mediul rural din România prin coalizarea sectorului, influențarea și monitorizarea politicilor publice și diversificarea oportunităților, resurselor și instrumentelor de sprijin pentru organizații și tineri.