Seminarul Rural Youth Connect 3.0 a avut loc în comuna Bran, județul Brașov, în perioada 24 – 30 iunie 2024. Tinerii participanți, veniți din diverse județe ale României, și-au dorit să înțeleagă mai bine cum funcționează programul European Youth Village și ce oportunități oferă acesta tinerilor din mediul rural, au aflat detalii importante despre componentele și principiile programului, dar și despre procesul de selecție a comunelor care candidează pentru titlul de Sat European de Tineret 2025.
Pe parcursul celor 3 zile, participanții au dezvoltat competențe necesare pentru a pregăti candidatura comunei lor pentru titlul de Sat European de Tineret 2025, pentru a dezvolta comunități autonome de tineri în mediul rural, pentru a crește gradul de participare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor; pentru a organiza și mobiliza tinerii din mediul rural, pentru a da vizibilitate tinerilor din mediul rural și pentru a-și transforma comuna într-un sat incluziv și prietenos cu toți tinerii.
Pentru că ne dorim să ascultăm și ce au tinerii de spus, i-am invitat pe aceștia să vorbească despre experiența lor din cadrul seminarului și impactul sesiunilor asupra lor.
“Pentru mine experiența acestui seminar a fost una extraordinară. Mi-a făcut plăcere să îi revăd pe oamenii cunoscuți în proiectele anterioare, să vin alături de tinerii din comunitatea mea, dar și să cunosc oameni noi, de la care am învățat o mulțime de lucruri. În această săptămână am reușit să ne consolidăm grupul de inițiativă, cunoscându-ne, cooperând și lucrând împreună în vederea depunerii candidaturii pentru Titlul de Sat European de Tineret 2025, dar și descoperind abilitățile fiecăruia și găsindu-ne locul și responsabilitățile în echipă. Am făcut un schimb de bune practici cu tinerii din celelalte comune și ne-am împărtășit unii altora lucrurile învățate din activitățile desfășurate cu tinerii din satele noastre. Am descoperit că scopul nostru este unul comun și că dezvoltarea sectorului de tineret și impactul pe care îl dorim în comuna noastră este mai presus de competiția pentru titlu. Am învățat cum pot să mă implic în comunitate și care sunt mecanismele legale de a influența deciziile autorităților. Am învățat cum să creez obiective SMART, care să răspundă problemelor tinerilor și am conștientizat mult mai bine care sunt acestea. Am învățat cum să scriem o candidatură bună și am realizat un plan provizoriu de activități. Sunt recunoscătoare pentru toată experiența acumulată și abia aștept să mă întorc în comunitate să pun în practică tot ceea ce am învățat!” (Andreea Mutu, comuna Pârjol, județul Bacău)
“Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip și la cea de-a treia ediție a Seminarului Rural Youth Connect, deoarece am înțeles întregul proces al candidaturii, am învățat să caut soluții clare și concise pentru probleme cu care ne confruntăm noi, tinerii în comunitate. De asemenea, toate sesiunile au fost productive, întrucât am acumulat informații utile pentru a crea o comunitate unită, în care să ne simțim valoroși, implicați și împuterniciți. Am întâlnit mulți tineri care doresc să facă o schimbare, astfel ne-am împărtășit ideile, părerile și contribuțiile noastre din satul din care venim. M-am simțit foarte bine, deoarece toți am fost deschiși spre cunoaștere și am creat prietenii și amintiri!” (Gabriela-Alexandra Roșca, comuna Drânceni, județul Vaslui)
“Mi-a plăcut extrem de tare, este mai mult decât mi-am imaginat! M-am dezvoltat, am învățat lucruri noi, am cunoscut prieteni foarte faini și asta mă face sa revin cu drag în comunitatea European Youth Village. Cred că este contextul potrivit în care să înveți cum să îți creezi propria comunitate activă de tineri, care poate atinge acel potențial maxim!” (Maria Simina Stanciu, comuna Ocnița, județul Dâmbovița)
“Acest seminar a fost o experiență unică pentru mine, în care am reușit să capăt cunoștințele de care am nevoie, dat fiind faptul că urmează să candidăm pentru Titlul de Sat European de Tineret 2025. Totodată, am reușit să mă dezvolt și pe plan personal, întrucât am reușit să îmi îmbunătățesc abilitățile de lucru în echipă, de vorbit în public și de a îmi gestiona emoțiile în situații importante, deoarece nu trebuie să ne fie frică să ne exprimăm liber opinia sau să ne lăsăm intimidați de problemele cu care ne confruntăm sau de persoanele „superioare” nouă. În cadrul acestui seminar, am cunoscut foarte multe persoane noi cu care pe parcursul acestei săptămâni am legat conexiuni și prietenii. Acum plec înapoi acasă, atât cu amintiri de neuitat, cât și cu motivația necesară pentru a scrie o candidatură demnă de un Sat European de Tineret!” (Roxana-Iuliana Vîrlan, comuna Drânceni, Județul Vaslui)
“Pentru mine a fost o experiență plăcută de unde am învățat multe despre implicarea tinerilor în comunitatea rurală și mai multe metode și idei de activități care să ajute la îmbunătățirea contribuției lor în comunitate.” (Ciuperca-Mirea Valentina-Iordana, comuna Fântânele, județul Constanța)
„Chiar dacă am participat și la edițiile anterioare, seminarul Rural Youth Connect 3.0 a reprezentat pentru mine, ca de fiecare dată, o doză de inspirație. Am putut să retrăiesc alături de alți tineri emoțiile pe care le-am avut în urmă cu 2 ani, atunci când am început să învăț rețeta unui program de succes. În calitate de alumnus al programului European Youth Village, m-am bucurat să văd în cadrul întâlnirii mulți oameni noi, să ofer sfaturi tinerilor și să le vorbesc despre ce am făcut noi în anul purtării titlului, dar și cum activitățile continuă la Dumbrava în prezent. M-am încărcat de motivația lor și sunt sigură că această determinare și motivație nu se va termina prea rapid. Abia aștept să văd ce activități ne pregătesc grupurile de inițiativă, cine ne va completa comunitatea prin idei, inovație și ce schimbări reușesc să facă în comunitățile lor.” (Ioana Mihai, comuna Dumbrava, județul Prahova)
“A fost o săptămână cu adevărat productivă și foarte utilă. M-a ajutat să înțeleg mult mai bine procesul pentru aplicarea la Titlul de Sat European de Tineret 2025, mi-a oferit ocazia să îmi organizez ideile și să dezvolt un model de plan pe care să îl aplic în comunitate. Informațiile prezentate în cadrul acestui seminar au fost foarte bine structurate, explicate în mod util și logic, ușor de înțeles. Cafeneaua publică, arborele problemelor și analiza pe candidatură au fost, din nou, de mare folos, iar discuțiile și aplicațiile pe care le-am făcut cu grupul ne-au unit și dezvoltat într-un mod frumos.” (Amalia-Ștefania Creangă, comuna Răducăneni, Județul Iași)
“M-am distrat mult învățând cum pot să-mi ajut comunitatea și să văd și alți tineri cu aceeași ambiție ca mine. Mi-a plăcut să interactionez cu persoane noi și să-mi petrec timpul într-un mediu pozitiv și energetic” (Marian Agache, comuna Cogealac, județul Constanța)
“Experiența a fost una extraordinară pentru mine, deoarece am simțit că am primit un impuls de curaj și încredere în mine. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost minunați și m-au făcut să mă simt foarte binevenită. Mă bucur că am avut oportunitatea să particip și să cunosc atâtea persoane faine. A fost o experiență care mi-a deschis ochii către frumusețea comunității noastre rurale și m-a făcut să apreciez și mai mult conexiunile pe care le avem.” (Mădălina Roxana Condurache, comuna Răducăneni, județul Iași)
“Nu pot spune că am venit aici fără să am cunoștințe despre program, dar pot spune că nu eram familiară cu titlul de Sat European de Tineret. Totuși, plec de la prima mea experiență din această comunitate cu motivație să fac schimbări în comunitatea mea și să o pregatesc pentru, poate, candidatura ulterioară pentru titlu. Nu-mi place să spun ce am învățat de parcă sunt ascultată la școală, dar aici aș face-o cu tot dragul. Am învățat atât de multe despre procesul de candidatură, cum să formez un grup și o cantitate considerabilă de metode de consultare, încât aș putea să povestesc cuiva întregul proces ca și cum aș fi trecut prin el.” (Eva Tatu, comuna Frătești, județul Giurgiu)
“M-am bucurat să văd motivația tinerilor de a schimba lucruri în comunitate, de a învăța și de a candida pentru titlul de Sat European de Tineret 2025! Am revăzut persone dragi și am cunoscut persoane noi. Am învățat din experiența celorlalți și colectiv cum putem schimba împreună satele din care facem parte. Sper să ne revedem curând și să reușim să dezvoltăm împreună ecosistemul de tineret din mediul rural!” (Elena Roxana Sociu, comuna Mărgineni, județul Bacău)
“Pentru mine acest seminar a fost o experiență de neuitat, mai ales prin faptul că am reușit să cunosc viitoarele comune care doresc să aplice pentru titlul de Sat European de Tineret 2025. Un alt lucru care mi-a plăcut a fost faptul că am putut sa mă reconectez la comunitatea European Youth Village și de asemenea am putut fi un punct de reper față de tinerii nou veniți! (Adi Păduraru, comuna Dumbrava, județul Prahova)
“A fost o experiență unică și memorabilă! Sesiunile au fost clare și pline de informații utile despre candidatură și ce înseamnă programul European Youth Village. Sfaturile au fost binevenite în orice moment, iar participanții atât de mișto, încât timpul a trecut super repede.” (Raluca Tătaru, comuna Lipova, județul Bacău)
“Acest seminar m-a lăsat cu o dorință arzătoare de a schimba ceva în comunitatea mea, indiferent de obstacole. Am învățat o grămadă de informații utile, nu numai pentru a scrie o candidatură corespunzătoare, dar și pentru a le aplica în viața de zi cu zi. Grupul de tineri a fost unul minunat și deschis la socializare și la experiențe noi. Toți ne-am implicat și am luptat pentru aceeași cauză, nefăcându-se simțită aproape deloc competivitatea. Iau cu mine din acest seminar, un munte de motivație și entuziasm pentru a crea ceva cu adevărat frumos și de impact.” (Martina Bălteanu, comuna Berești-Tazlău, județul Bacău)
Material realizat de Ioana MIHAI, jurnalist comunitar la Mica Redacție Rurală.