Ne-am întâlnit în luna aprilie cu o parte din tinerele care coordonează programul de Sat European de Tineret 2023 în comunele Dumbrava și Hălăucești și am dorit să aflăm de la ele cum văd impactul pe care programul și preluarea titlului l-au avut în comunităților lor până la acest moment. Mesajele lor vin ca răspuns pentru tinerii din alte comune din România care se întreabă ce schimbări pot face și cum ar putea să dezvolte un grup de inițiativă al tinerilor în satele lor. Dacă te vor convinge, te așteptăm la Seminarul Rural Youth Connect să învățăm împreună cum facem schimbarea la sat în 2024.
Anul trecut priveam cu uimire și curiozitate ceea ce făceau Satele Europene de Tineret care au purtat titlul în 2022. Mă întrebam dacă vom ajunge și noi să facem la fel de multe, să transformăm tinerii în vectori ai schimbării de mâine. Acum, după un an plin de muncă și activități, am ajuns exact așa cum îmi imaginam: Dumbrava – Sat European de Tineret 2023, în fața altor tineri adunați de prin toată țara, dornici sa creeze comunități unite și autonome. Deși cunoșteam în totalitate informațiile diseminate în cadrul seminarului Rural Youth Connect, m-am bucurat să reprezint un exemplu de bună practică, pe care tinerii să-l urmeze în demersurile viitoare în ceea ce privește dezvoltarea sectorului de tineret. Acest seminar a venit, însă și cu doza zilnică de inspirație pentru #Dumbrava2023 și entuziasmul de a continua călătoria prin EYV și în anul 2024. Ioana Mihai, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023
Câștigarea titlului Dumbrava Sat European de Tineret 2023 a avut un impact pozitiv asupra comunității mele, tineri s-au bucurat și felicitat pentru munca depusă pentru acesta. Am aplicat pentru titlul de Sat European de Tineret, deoarece vrem o schimbare in comuna noastă și dorim ca autoritățile să conștientizeze că și tinerii din mediul rural sunt importanți. Faptul că am câștigat acest titlu a fost ceva extraordinar și schimbările nu au încetat să apară. Tinerii au fost mai implicați în schimbare și autoritățile au fost mai deschise cu privire le nevoile noastre. Diana Nistor, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023
Imediat după câștigarea titlului am putut vedea impactul in comuna noastră. Știam că majoritatea tinerilor din comunitate nu au mai luat parte până atunci la proiecte de voluntariat sau mobilizare civică, așa ca ne-am dorit să creștem gradul de participare în viața comunității, totodată, să îi facem conștienți că vocea lor se face auzită și că pot învăța să folosească mecanisme și instrumente prin care să expună temele prioritare pentru viața lor. Tinerii au început să vină la activitățile noastre în număr cât mai mare după câștigarea titlului și au vrut sa devină voluntari. Mulți dintre ei și-au dorit să se implice activ în demersurile noastre, dorind să participe împreună cu noi la ședințele de Consiliu Local. În comuna noastră, povestea de implicare a tinerilor a început în urmă cu zece luni când am pus împreună bazele grupului de inițiativă al tinerilor la nivel local, ca urmare a participării la sesiunile de informare despre programul Satul European de Tineret. Ne-am dorit să luăm titlul pentru că știam că el va aduce o schimbare în comunitate și ne va ajuta sa convingem autoritățile că vocea noastră, a tinerilor din comuna contează. Am vrut să devenim mult mai vizibili ca grup de inițiativă și să influențăm și alți tineri din alte comune să își dorească să obțină titlul de Sat European de Tineret.
Visul împlinit după câștigarea titlului pentru mine, dar cred că și pentru restul membrilor din grupul de inițiativă, a fost creșterea gradului de implicare a tinerilor la nivelul comunității. Când am văzut că tinerii participă la activitățile noastre și că își doresc să se implice în demersurile noastre, m-am simțit satisfăcută și am simțit că munca depusă de noi a meritat.
Imediat după câștigarea titlului, oamenii din comunitate ne opreau pe stradă să vorbească despre reușita noastră și despre ce ne propunem să facem în continuare. Mulți dintre tineri ne-au sunat chiar din seara în care am câștigat ca să ne felicite și să ne întrebe când vom face următoarele activități. Cred ca un proiect de real succes a fost seria noastră de workshop-uri “Dumbrava Informată”, încă de la primul workshop desfășurat în colaborare cu cei de la Mental Health unde am avut aproximativ 30 de tineri prezenți. În formularul de feedback, mulți dintre ei ne-au spus că au învățat mai multe despre problemele cu care se confruntă și cum să stopeze acțiunile de bullying din școala lor. Bianca Borcea, Dumbrava – Sat European de Tineret 2023
Impactul pe care l-a avut titlul de Sat European de Tineret asupra comunei noastre este unul imens. Pe parcursul celor 2 ani în care Hălăucești a purtat titlul, s-au schimbat multe lucruri în sectorul de tineret al comunei. Am desfășurat foarte multe activități sub umbrela programului și am învățat să creștem din ce în ce mai mult comunitatea de tineri și să devenim un grup de inițiativă unit care dezvoltă împreună un sat care îmbrățișează valorile europene. Inițial am aplicat pentru titlu pentru a avea un sprijin și pentru a intra într-o comunitate care să ne învețe cum să ne îndeplinim obiectivele, dar am găsit în EYV mult mai mult de atât. Am găsit oameni dornici de implicare, oameni și facilitatori care sunt alături de noi la fiecare pas, organizații de tineret care ne-au mentorat și ne-au învățat tot ceea ce știm, dar, în special, am găsit tineri motivați din satele din România care vor să aducă o schimbare în societatea în care trăim, oameni în care am toată încrederea că vor reuși să o facă.
Cel mai mare vis pe care suntem aproape sa ni-l îndeplinim este deschiderea Centrului de tineret în comuna Hălăucești, fapt care sper să se întâmple cât mai curând. Un lucru pe care l-am simțit și aplicat în comunitatea EYV este “dream big”. Aici am învățat că orice lucru pe care ni-l propunem se va îndeplini dacă depunem efortul necesar. La începutul anului trecut, când am câștigat titlul, nu mi-am imaginat că vom crește atât de mult, că vom începe sa scriem proiecte de solidaritate, că vom avea atât de mulți tineri care să participe cu drag la activitățile noastre sau că vom deschide un centru de tineret.
În opinia mea, proiectele pe care le-am desfășurat până acum în Hălăucești, pentru noi sunt un real succes. Pentru mine sunt primele proiecte pe care le-am scris și implementat, am crescut odată cu ele, m-am dezvoltat și responsabilizat foarte mult pe parcursul desfășurării lor. Cred că fiecare activitate pe care am organizat-o la Hălăucești în ultimii ani ne-a adus în punctul în care suntem astăzi. Sperăm ca pe viitor sa devenim și mai vizibili împreună cu programul European Youth Village și să punem un pilon la dezvoltarea comunităților rurale de tineri.” Cătălina Gurgu, Hălăucești – Sat European de Tineret 2022-2023
Titlul de „Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul programului European Youth Village [Satul European de Tineret] satelor sau comunelor din România care susțin tinerii în acțiunile pe care aceștia doresc să le organizeze în comunitate. Pe parcursul anului 2024 în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate. În anul în care poartă titlul de Sat European de Tineret, tinerii sunt sprijiniți de comunitatea programului European Youth Village prin activități de mentorat, traininguri și ateliere pentru membrii grupului de inițiativă a tinerilor, atât în ceea ce privește mobilizarea și activarea altor tineri din comunitate, cât și în accesarea finanțărilor pentru activitățile planificate în sat.
Programul European Youth Village (EYV) este un program de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, apolitic, dezvoltat pe opt domenii strategice: educație, ocupație, cultură, participarea tinerilor/politici de tineret, drepturile tinerilor, viață sănătoasă, mediul înconjurător și spații pentru tineri, urmărind să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități.
Mesajele au fost culese de ALEX POPA în cadrul primului Seminar Rural Youth Connect, organizat de Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în perioada 18-24 aprilie, în cadrul proiectului cu titlul „European Youth Village – Upgrade la participare #înRITMrural”, proiect de participare finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.