Pe 30 iunie 2021, de la ora 17:30, te așteptăm online, în cadrul Sesiunii de informare #înRITMrural – Satul European de Tineret 2022, să discutăm despre ce înseamnă titlul de Sat European de Tineret și cum poți să pregătești candidatura comunei tale. Îți vom transmite și din entuziasmul nostru și sperăm să te convingi că merită să intri în aceast pentru că multe s-au schimbat în ultimii ani și programul a crescut constant, creând contexte în care tinerii și satele lor să se dezvolte. Iar pentru cei care încă nu îndrăznesc să facă planuri de activități cu tinerii fără un buget în minte, vă mai spunem că avem soluții și pentru asta.
Evenimentul se adresează în primul rând grupurilor de tineri, reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale și instituțiilor publice interesate să realizeze candidatura unei comune/sat din România pentru titlul de Sat European de Tineret 2022. Te rugăm să parcurgi și informațiile publicate în
Apel EYV 2022.
Înscrierea la Sesiunea de informare #înRITMrural – Satul European de Tineret 2022 se face prin completarea Formularului online, cel târziu până pe 29 iunie 2021, ora 20:00 AICI.
Întâlnirea va avea loc pe platforma Zoom, iar link-ul de conectare va fi trimis participanților pe email în dimineața zilei de 30 iunie 2021.
„În mediul rural din România se întâmplă des ca vocea tinerilor să nu treacă dincolo de porțile școlii, care rămâne în continuare singurul context (și acela limitat) în care tinerii au posibilitatea să se exprime. De asemenea, numărul organizațiilor nonguvernamentale care lucrează cu tinerii din mediul rural sunt insuficiente, iar oportunitățile de dezvoltare, facilitățile și resursele pe care le au la dispoziție tinerii sunt aproape inexistente. Grupurile de inițiativă din rândul tinerilor pot produce un impact de durată în comunitate, însă au nevoie de susținerea comunității. Programul Satul European de Tineret reprezintă în primul rând un context pentru dezvoltarea unui parteneriat sustenabil, la nivel local, între tineri și ceilalți membri din comunitate. Titlul de „Sat European de Tineret” vine la pachet cu responsabilitatea de a aborda coerent nevoile și provocările tinerilor din localitatea care primește titlul și de a planifica contexte de dezvoltare pentru aceștia. De aceea, implementarea programului la nivel local trebuie să presupună un efort comun al tinerilor, autorităților publice și sectorului privat din localitate, iar colaborarea între toți acești actori trebuie să înceapă încă din momentul realizării candidaturii comunei pentru titlu.” (Victor Cătălin Toma, Asociația pentru Dezvoltare Activă)
Titlul de „Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță în cadrul programului național European Youth Village satelor sau comunelor din România care susțin tinerii în acțiunile pe care aceștia doresc să le organizeze în comunitate, și care înțeleg că schimbarea la nivel local este generată printr-un parteneriat între autoritoritățile locale și tineri. Pe parcursul anului 2022, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.
Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA) și Go Free – Asociația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Erasmus Plus.
Post Views: 904