Weekend-ul acesta a avut loc în Vatra Dornei cea de-a cincea ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment organizat sub umbrela programului European Youth Village, care celebrează sectorul de tineret din comunitățile rurale. În cadrul Galei au fost premiați tinerii și lucrătorii de tineret din mediul rural, care prin eforturilor lor transformă satele din România și contribuie la dezvoltarea tinerilor din mediul rural. Tot în cadrul Galei au fost anunțate comunele care vor prelua titlul de Sat European de Tineret în 2025.
Astfel, după 6 luni în care tinerii din mediul rural s-au organizat în grupuri de inițiativă în satele lor, au organizat consultări cu ceilalți tineri din comunitățile lor pentru a le afla nevoile, provocările și interesele, au început să lucreze cu factorii de decizie la nivel local și au planificat activități și proiecte relevante pentru tinerii din comunitățile lor, juriul competiției pentru titlul de Sat European de Tineret a decis ca în 2025 patru comune din România să primească acest titlu. Acestea sunt: Berești-Tazlău din județul Bacău, Lipova din județul Bacău, Pârjol din județul Bacău și Sâncraiu din județul Cluj. De asemenea, comuna Peștera din județul Constanța a primit din partea Guvernanței programului European Youth Village – organizatorul competiției – o prelungire de mandat, după ce a purtat titlul de Sat European de Tineret și în 2024.
“Suntem foarte mândri că satul nostru Sâncraiu a câștigat titlul de Sat European de Tineret 2025! Pentru noi, acest titlu arată că munca noastră, ideile tinerilor și sprijinul comunității chiar au făcut o diferență. E o mare onoare, dar și o motivație să continuăm să lucrăm împreună pentru a face lucruri frumoase. Procesul nu a fost deloc ușor, dar a meritat! Am avut șansa să ne adunăm ideile, să analizăm ce putem face mai bine în satul nostru și să ne unim forțele. Cel mai fain a fost să vedem cât de mult se implică tinerii și cât de bine ne putem organiza împreună.
Avem multe planuri pentru 2025. Vom organiza ateliere unde tinerii pot învăța lucruri noi, evenimente sportive, acțiuni ecologice, seri de film și alte activități prin care să ne distrăm și să ne cunoaștem mai bine. Ne dorim să facem satul nostru un loc unde tinerii să se simtă acasă și să fie mândri că trăiesc aici. Pentru ceilalți tineri din rural, mesajul nostru este: Fiți curajoși și implicați-vă! Orice idee, cât de mică, poate face o mare diferență. Comunitatea are nevoie de voi, iar viitorul este în mâinile voastre!”
Póka Jácint Tivadar, Coordonator al Grupului de Inițiativă al Tinerilor din Sâncraiu – Sat European de Tineret 2025 (județul Cluj)
“Grupul nostru, Tinerii Bereșteni, a pășit prima dată pe acest drum spre schimbare a comunității noastre de tineri în luna iunie a acestui an. De atunci, au trecut aproape 6 luni. 6 luni, în care emoțiile au fost resimțite la cote maxime. Ceea ce pe atunci, ni se părea ireal și de neconceput, acum a devenit prezentul și viitorul nostru. Astfel, în data de 16 noiembrie 2024, am cules roadele muncii și implicării noastre, hotărâți și inspirați să facem și mai multe, să ajungem la și mai mulți tineri, să ieșim din tiparul obișnuit al comunității. Titlul de Sat European de Tineret 2025, pentru noi, reprezintă una dintre dovezile tangibile, concretizate a faptului că, DA deținem puterea în mâinile noastre și DA suntem pe drumul cel bun. Acest proces de intervievări, scriere a două candidaturi și introducere a comunității noastre asupra conceptului de: „sat prietenos, solidar și incluziv cu tinerii”, a fost unul tumultuos, însă extraordinar de frumos.
De la tineri neștiutori de posibila putere și impactul pe care îl pot avea, la tineri conștienți și responsabili, obținerea titlului ne-a făcut să conștientizăm cât de repede, dar eficient poate trece timpul, în momentul în care utilul se îmbină cu plăcutul. Ne-am dezvoltat pe plan personal și profesional, ne-am maturizat și am înțeles, cu totul, faptul că noi suntem singurii dispuși, cu experiențe proprii, în a lupta pentru cauza noastră. Vrem să creăm un sat incluziv, unde promovarea stării de bine și a solidarității primează. Vrem să ne împuternicim comunitatea în ceea ce privește sectorul de tineret. Ne dorim expulzarea fenomenului de tokemism, încă prezent în comunitatea noastră. Transmitem tinerilor noștri, bereșteni, în primul rând mulțumiri pentru entuziasmul și implicarea lor, dar și că vom lucra și lupta împreună pentru a crea o comunitate deschisă ideilor și nevoilor noastre.”
Grupul de inițiativă “Tinerii Bereșteni, Comuna Berești-Tazlău – Sat European de Tineret 2025 (județul Bacău)
“Titlul de Sat European de Tineret este un prim pas către o schimbare în bine în comuna Lipova. Este oportunitatea de a transforma satul în care trăim într-un loc în care noi, tinerii, ne simțim acasă, avem acces la oportunități și putem participa activ în dezvoltarea comunității. Titlul este instrumentul prin care ne putem face văzuți și prețuiți în comunitate, prin care vocea noastră va fi ascultată de cei mari. În sfârșit a venit momentul în care vom avea activități constante la care să luăm parte și în care vom putea crea legături cu tinerii din întreaga comună. Totodată titlul reprezintă o confirmare a efortului depus până acum și motivația necesară pentru a continua drumul pe care l-am ales.
Procesul de candidatură a fost un drum plin de provocări, din care am avut multe de învățat, dar și de momente frumoase. Am descoperit cât de important este să fim uniți și să construim relații solide cu autoritățile și comunitatea. Am conștientizat că pentru a merge mai departe trebuie să învățăm să ne ridicăm cât mai repede atunci când ni se pare că nu avem puterea necesară pentru a continua. Am învățat să ne păstrăm motivația indiferent de dificultăți, iar atunci când ni s-a părut că drumul devine plin de ceață ne-am reamintit scopul nostru, ceea ce ne-a determinat să ne implicăm în comunitate – acela că noi nu am avut parte de oportunități de dezvoltare. Acest proces ne-a învățat să lucrăm împreună, să fim perseverenți și să visăm la un viitor în care vocea tinerilor contează cu adevărat.
Planul nostru pentru anul în care vom prelua titlul de Sat European de Tineret este de a crea contexte de învățare și socializare, prin care ne dorim să devenim o comunitate mai incluzivă și solidară, activități de dezvoltare personală care ne vor ajuta să ne cunoaștem cu adevărat. Îmbunătățirea și consolidarea relației cu autoritățile este unul dintre obiectivele pe care ni l-am propus în vederea dezvoltării armonioase a tinerilor din comuna. Nu în ultimul rând, vom face tot ce ne stă în putință pentru a găsi spațiul necesar desfășurării activităților.
Indiferent de provocările întâlnite, care în mediul rural sunt destul de numeroase, noi, tinerii, nu trebuie să renunțăm. Nu trebuie să ne lăsăm descurajați în momentele grele, trebuie să ne implicăm chiar și atunci când considerăm că dăm greș sau o anumită responsabilitate ne depășește. Fiecare tânăr din comunitate trebuie să aibă curajul necesar pentru a-și exprima ideile, nevoile și dorințele. Ceva nou nu este neapărat înspăimântător, din contră este ceva de care ar trebui să profităm pentru dezvoltarea noastră. Nu lăsați pe nimeni să vă spună că nu puteți schimba ceva!
Grupul de Inițiativă “Tinerii Lipoveni”, comuna Lipova – Sat European de Tineret 2025 (județul Bacău)
“În ultimele 6 luni am învățat să fim mai curajoși, să spunem lucrurilor pe nume, să lucrăm în echipă, să ne acceptăm și să ne susținem unii pe ceilalți. Am conștientizat cât de important este să le spunem oamenilor de ce îi apreciem și am înțeles că împreună suntem mai puternici decât separat, pentru că fiecare persoană are ceva care îl face special.
În anul 2025 ne propunem să îmbunătățim relația de colaborare cu autoritățile publice și să îi echipăm pe tineri cu instrumente de participare publică. De asemenea am conștientizat cât de important este să ai un spațiu unde să îți desfășori activitățile, astfel că pentru anul 2026 ne propunem să obținem un spațiu pe care să îl transformăm în centru de tineret. Vrem să împuternicim noi tineri din comunitate pentru a ne asigura de sustenabilitatea programului și după încheierea mandatului, precum și să extindem grupul de inițiativă. Vrem să le oferim tinerilor posibilitatea de a se dezvolta atât pe plan personal, cât și profesional, în comunitatea lor, iar pentru acesta vom avea mai multe categorii de ateliere și workshop uri de educare nonformală, în funcție de nevoile identificate în ultima perioadă. Nu în ultimul rând, ne dorim să creștem gradul de conștientizare al comunității cu privire la importanța respectării drepturilor tinerilor, precum și promovarea diversității și a incluziunii. În același timp, ne propunem să colaborăm eficient cu celelalte comune care au câștigat titlul de Sat European de Tineret, cât și cu guvernanța programului.
Încheiem prin a spune că suntem recunoscători pentru șansa de a purta titlul de Sat European de Tineret în anul 2025. Suntem siguri că acest prilej ne va ajuta să schimbăm perspectiva oamenilor legată de tinerii din mediul rural, să le dăm vizibilitate și să le facem poveștile auzite, pentru că merită ca lumea să știe că aceștia nu sunt niște simpli fermieri, ci sunt niște oameni extrem de diverși, cu idei hobby-uri și aspirații diferite, care ar putea face societatea în care trăim un loc mai bun.”
Grupul de inițiativă “ Vibe Tineresc” din comuna Pârjol – Sat European de Tineret 2025 (județul Bacău)
“Cu siguranță anul 2024 a fost anul provocărilor , lecțiilor de viață, dar și al realizărilor. Putem spune că tot ceea ne-am propus am reușit să ducem la capăt, dar nu oricum, ci cu succes. Mai mult decât atât, am primit prelungirea, iar acum suntem Sat European de Tineret și în 2025, ceea ce ne arată că toată munca și eforturile ne-au fost răsplătite. Pentru noi, prelungirea a însemnat mai mult decât un titlu, a însemnat o dovadă a devotamentului și a pasiunii noastre pentru dezvoltarea comunității. Intrăm mai pregătiți în 2025, înarmați cu mai multă răbdare, cu o echipă determinată să dea tot ce este mai bun și curaj cât cuprinde. A purta titlul de „Sat European de Tineret’’ a fost o experiență care m-a schimbat profund. M-a ajutat să mă maturizez și să învăț cât de important este să lucrăm împreună pentru ceva mai mare. Am descoperit ce înseamnă să fii parte dintr-o comunitate unită și să te conectezi cu oameni din alte locuri. Această experiență m-a făcut mai încrezătoare și mai deschisă spre viitor.
Mirela Alexandru, membră în Grupul de Inițiativă Peștera – Sat European de Tineret 2024-2025 (județul Constanța)
“Ce pot face câțiva tineri din Marginea pentru comunitatea din care fac parte? Ei bine, mai multe decât ar fi crezut! La început, tinerii se întâlneau în grupuri mici și dispersate în toate colțurile comunei. Acum, tinerii sunt mai uniți ca niciodată. În prima interacțiune, tinerii din Marginea nu-și spuneau ofurile. Acum, știu că au pe cine conta, știu că au o voce și că nemulțumirile lor sunt soluționate și ideile năstrușnice sunt puse în practică. Când am început tot procesul din cadrul programului, nu ne cunoșteam toate fațetele personalităților. Acum putem să spunem că ne știm secretele, bucuriile și nebuniile, iar toate sunt frumoase și ne unesc ca grup. Am crescut în mod accelerat, iar odată cu noi, au crescut și așteptările. Dacă am făcut față până acum, o să facem și de acum înainte, mai bine, mai mult, mai uniți! Demonstrăm astfel că nu e totul despre titluri și distincții, nu e neapărat despre a fi recompensați în mod evident. Contează, mai mult decât orice altceva, impactul pe care îl avem în viața oamenilor, în viața tinerilor și a comunității în ansamblul ei. Nu ne-am fi putut imagina că o să fim opriți pe stradă ca să fim lăudați și încurajați, nu ne așteptam să fim remarcați la școală pentru activitățile organizate și cu atât mai puțin, nu ne așteptam ca părinții să înțeleagă că voluntariatul e mai mult decât „muncă pe gratis”! În cadrul programului, cu ajutorul întregii comunități, ne-am (re)descoperit, ne-am împrietenit și ne-am unit mai mult decât ne-am fi putut imagina. Mulțumim EYV pentru lecții! Rămânem aproape!”
Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Marginea – comună finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret.
„Obiectivul general al programului European Youth Village are în vedere împuternicirea comunităților rurale și transformarea acestora în ecosisteme de tineret incluzive, reziliente și auto-sustenabile, promovând o cultură a participării tinerilor, leadership-ului și inovației și facilitând alinierea multisectorială a cadrele de politici publice locale, naționale și europene cu nevoile și interesele tinerilor din mediul rural. În plus, pe parcursul anului în care o comunitate deține titlul de Satul European de Tineret, urmărim dezvoltarea de activități și inițiative care sporesc vizibilitatea, angajamentul și acțiunea strategică a tinerilor din mediul rural, încurajând în același timp o guvernare mai deschisă la cooperarea cu tinerii”. Victor Cătălin Toma, Coordonator al programului European Youth Village.
„La Gală ne-am dorit să punem reflectoarele pe tinerii, lucrătorii de tineret și proiectele cu impact din mediul rural, dar și să creăm un spațiu prietenos de întâlnire, în care să ne cunoaștem, să ne inspirăm unii de la ceilalți, să ne dăm seama că nu suntem singuri și că împreună putem aduce schimbări în comunitățile rurale. Și pentru că programul European Youth Village este mai ales o comunitate, iar tinerii din mediul rural lucrează cel mai bine în rețea, anul acesta, la Gală, am celebrat puterea lui ÎMPREUNĂ!”, Andra Camelia Cordoș, Co-Fondatoarea programului European Youth Village
European Youth Village este un program strategic ce urmărește să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din România și Europa. Acesta a fost construit pe baza nevoilor și problemelor tinerilor din mediul rural, fiind adaptat realităților și provocărilor cu care aceștia se confruntă la nivel local, în comunitățile lor, dar și la nivel național și european. Programul a început în 2018 și este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile. Gala Tinerilor din Mediul Rural a fost organizată în cadrul proiectului „Puterea lui #Împreună – Tineri și Sate Europene de Tineret”, proiect de PARTICIPARE finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+.