În luna noiembrie s-a desfășurat cea de-a doua întâlnire națională a jurnaliștilor comunitari, un eveniment dedicat consolidării și celebrării eforturilor tinerilor din mediul rural implicați în Mica Redacție Rurală. Sub motto-ul “Mica Redacție Rurală: next steps & celebration”, participanții au evaluat activitatea desfășurată din luna martie până acum, au conturat noi direcții pentru viitor și au sărbătorit alături de alți 100 de tineri și lucrători de tineret la Gala Tinerilor din Mediul Rural, în Vatra Dornei.
Șapte luni de pilotare a Micii Redacții Rurale și învățare
Prima zi a debutat cu o sesiune dedicată reconectării la valorile și obiectivele Micii Redacții Rurale, în special pentru a integra noii membri ai echipei. Participanții au discutat despre realizările și materialele create în ultimele luni și au evaluat modul în care inițiativele anterioare au contribuit la dezvoltarea jurnalismului comunitar în mediul rural.
Un punct central al primei zile a fost planificarea următoarelor articole și materiale. Redacția a lucrat împreună de zor pentru a identifica subiecte relevante pentru comunitățile lor, cu scopul de a amplifica vocile tinerilor la nivel local și național și de a aduce în prim-plan povești autentice din mediul rural.
Spirala injustiției și respectul pentru drepturile omului
Cea de-a doua zi a întâlnirii a fost marcată de un atelierul “From Awareness to Action: Disrupting the Spiral of Injustice”, facilitat de Jessica Westhoff de la Wassmuth Center for Human Rights din Boise, SUA. Atelierul a oferit membrilor Micii Redacții Rurale ocazia de a explora conceptul de Spirală a Injustiției, un model care explică cum nedreptatea se poate amplifica dacă nu este întreruptă la timp. [n.r. vom discuta mai multe într-un interviu cu Jess pe care îl vom publica în curând].
Participanții au discutat despre exemple cunoscute din istorie, precum Holocaustul, dar și despre exemple contemporane și chiar personale de nedreptate, analizând modul în care acestea afectează comunități. În urma acestor discuții, au identificat acțiuni concrete pentru promovarea drepturilor omului și cultivarea unor comunități incluzive, unde toți oamenii să se simtă acceptați.
“Atelierul de astăzi a fost cu adevărat interesant și mă bucur că am reușit să îl înțeleg pe deplin. Sunt foarte fericită că am avut ocazia să discutăm despre nedreptate, discriminare și toate problemele care derivă din acestea. Este uimitor să realizăm că nu suntem singurii care ne confruntăm cu aceste probleme. Împreună, am reușit să ne gândim și la soluții pentru a le rezolva. Această experiență m-a ajutat și mă va ajuta în continuare să fiu mai atent cu cei din jur și să încerc să îi sprijin pe cei care „suferă” zilnic din cauza acestor probleme. Cu siguranță voi încerca să explic toate aceste lucruri comunității mele de acasă și să îi învăț ce am învățat și eu, astfel încât să devenim o comunitate mai bună, un loc mai bun pentru toți.” (Bianca Ignat)
“A fost un exercițiu bun de brainstorming, care să ne ajute să reducem discriminarea din comunitățile din care venim. A fost o sesiune foarte utilă, inspirațională. Aș zice că am simțit-o pe alocuri și ca o sesiune în care fiecare a putut să prezinte deschis problemele cu care ne confruntăm fiecare dintre noi sau cunoștințe de-ale noastre în comunitate.” (Ema Gavriluță)
“Am realizat faptul că, în esență, suntem cu toții ființe umane. Avem aceleași dorințe, principii și aspirații. Cu toții ne dorim să fim iubiți și apreciați. Cum putem ignora faptul că, împreună, formăm o mare comunitate? Indiferent de religia, rasa, naționalitatea sau alte aspecte care ne diferențiază, suntem toți la fel. Suntem toți oameni și ar trebui să spunem „da” drepturilor noastre. Problema nedreptății, discriminării, violenței și lipsa incluziunii și a educației crește peste tot în lume. Este datoria noastră să o oprim. Ar trebui să facem un pas înapoi și să reflectăm la ceea ce se întâmplă în această societate haotică în care trăim. Am putea schimba totul fiind pur și simplu mai empatici și mai deschiși la minte. Acest atelier a fost cu adevărat inspirațional și a fost o plăcere să lucrez cu oameni atât de minunați din culturi diferite. Mi-a oferit șansa să văd cât de asemănători suntem. Deși venim din părți diferite ale lumii, ne confruntăm cu aceleași probleme și împărtășim aceeași dorință de a le combate. Puterea de a aduce schimbare este în mâinile noastre.” (Dani Toader)
Jurnaliștii comunitari pe teren
Echipa a dedicat timp planificării ghidurilor de interviu pentru finaliștii și câștigătorii Galei Tinerilor din Mediul Rural, unde publicul a avut ocazia să vadă în acțiune acești tineri dedicați, care prin articolele, materialele și munca lor depusă în cadrul Micii Redacții Rurale, demonstrează puterea transformatoare a jurnalismului comunitar. Fiecare poveste adusă în lumina reflectoarelor este un exemplu de implicare, curaj și dorință de schimbare.
Întâlnirea a fost mai mult decât o ocazie de a reflecta asupra muncii de până acum; a fost un prilej de a privi înainte, cu entuziasm și determinare. Mica Redacție Rurală continuă să fie un spațiu unde tinerii jurnaliști comunitari își dezvoltă abilitățile, promovează solidaritatea și contribuie la crearea unei societăți mai juste și mai incluzive, atunci când satul le rămâne prea mic și poveștile neascultate.
“Am plecat de acasă cu mari așteptări, cu gândul că voi revedea oameni dragi, dar și cu speranța că voi întâlni persoane super mișto, iar după cele 3 zile am regretat faptul că nu m-am înscris la laboratorul desfășurat în martie. Până nu de foarte mult timp mi se părea că scrisul nu este pentru mine, uram să vorbesc în fața publicului și habar n-aveam cum e să iei interviu unor persoane. Schimbarea nu a venit peste noapte, mi-a trebuit exercițiu pentru a realiza că totuși scrisul este o modalitate minunată prin care pot transmite ceea ce am de spus, ceea ce simt, iar la această întâlnire MRR am aflat cât de important este să scriu constant, chiar și despre chestii banale.
Din punctul meu de vedere mi s-a părut foarte important că atât persoanele care abia s-au alăturat redacției, cât și persoanele care erau deja, am purtat discuții despre ce merge bine și ce nu merge bine în cadrul redacției și am căutat soluții. Am descoperit că interviurile sunt ceva interesant, atât atunci când ești intervievat, cât și atunci când iei un interviu. Cu toate că nu-mi place să mi se ia interviu, am fost pusă în fața acestei situații care m-a ajutat să fac încă un pas pentru a-mi învinge frica de a vorbi în public. Chiar dacă de multe nu ne place să facem anumite lucruri, este important să încercăm să ieșim din bula de confort, chiar și împinși de la spate, pentru că fără să ne dăm seama ne ajută să creștem. Cea mai faină parte a fost atunci când a trebuit să iau interviuri, deoarece în timpul interviului am putut simți emoția și entuziasmul persoanelor intervievate.” (Raluca Tataru)
“A doua întâlnire a Micii Redacții Rurale a fost un motiv de bucurie pentru mine. Fiind anul pilot al acestui proiect creat prin contribuția tinerilor din mediul rural pentru tinerii din mediul rural, dar și pentru alte comunități, m-a încurajat enorm să văd că ni s-au alăturat noi membri. Jurnaliști comunitari în formare, dornici să militeze pentru reprezentarea comunităților fără voce sau mai puțin cunoscute. Această sesiune a avut scopul de a îi învăța pe noii membri cum să ia un interviu, iar pe vechii membri de a-i mobiliza. Consider că această întâlnire a fost benefică pentru noi și că prin aceasta am reușit să stabilim noi obiective și să ne întărim relațiile de colegialitate, atât de importante atunci când lucrezi în echipă.” (Cosmina Anisim)
“Aceste 2 zile au reprezentat pentru mine primul contact cu Mica Redacție Rurală, am aflat ce înseamnă a fi jurnalist comunitar și mi-am însușit această responsabilitate. Au fost 2 zile de muncă în care mi-am dat seama cât de mult îmi doresc, cu adevărat, să mă implic și mai mult, mai activ în comunitatea mea prin scoaterea la lumină a poveștilor tinerilor. Am avut prilejul să cunosc oameni cu experiență în acest domeniu, ce mi-au împărtășit experiențele lor și modurile prin care ei acționează ca jurnaliști și voluntari comunitari. Am reușit să-mi fac un plan de acțiune mental, în acest sens, și să-mi stabilesc prioritățile după care mă voi ghida în parcursul meu spre a acționa în a face vocile tinerilor din rural și a problemelor lor auzite. Îmi provoacă entuziasm gândul că prin toate acestea, tinerii din mediul rural vor putea face indirect un pas în plus în drumul tumultuos spre schimbare. Sesiunile au fost interesante și diverse, fiecare adăugând câte ceva în bagajul de cunoștințe al fiecăruia dintre participanți. Așadar, m-am întors acasă cu speranță și motivație de a mă apuca de treabă pentru viitorul la care noi, tinerii din mediul rural visăm atât de aprig.” (Martina Bălteanu)
“La începutul întâlnirii Micii Redacții Rurale nu prea aveam idee ce vom învăța și ce vom face, dar, pe parcursul sesiunii recunosc că am fost atras din ce în ce mai mult de ideea de jurnalism. M-am înscris la recomandarea unor prieteni, dar ce mi-a dat încrederea ca merită este ideea de școala de jurnalism, creată de oameni pasionați, pentru tineri și mai pasionați. Eu am un respect considerabil față de activiștii și jurnaliștii care dau importanță problemelor curente, la nivel chiar local, datorită dorinței sincere de a eleva și amplifica voci neauzite. Așadar, nu există nicio bănuială în legătură cu calitatea activității, comportamentul tinerilor și al organizatorilor. Totul a fost ca-la-carte, inclusiv modul de informare non-formal de care m-am îndrăgostit încă de la Summitul Tinerilor din Mediul Rural din septembrie.” (Edi Cozma)
Material realizat de Ioana Gabriela MIHAI, jurnalist comunitari la Mica Redacție Rurală dezvoltată în proiectul “StReEt: Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural”, coordonat de Asociația Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Ilustrație realizată de Eduard Cozma.
Foto: Ema Gavriluță, Teodora Popa