Băiuț, Chișoda, Pietrari, Păulești, Ruginoasa, Ruși sunt doar câteva dintre satele din România în care tinerii își investesc ideile și energia pentru a crea noi oportunități de învățare pentru membrii comunităților lor. Aroneanu, Bâra, Buciumeni, Cleja, Grivița, Panaci, Rășinari, Sălacea, Slimnic, Sascut ori Sânpaul sunt doar câteva dintre comunele localizate în toate părțile României, unde tineri, grupuri de inițiativă și organizații acționează la nivel local pentru a acoperi lipsuri și nevoi ale comunității. Altfel spus, ei sunt cei care se luptă cu ceea ce cunoaștem în România ca fiind cele mai mari decalaje între rural și urban din Europa (atât în privința proporției persoanelor în risc de sărăcie, cât și a ratei NEET – tineri care nu sunt nici angajați, nici cuprinși într-o formă de învățământ).
Programul European Youth Village reușește în fiecare an să ne conecteze cu astfel de comunități rurale, cu tinerii și inițiativele lor la Gala Tinerilor din Mediul Rural. Pe 21 noiembrie i-am cunoscut pe 9 dintre tinerii care schimbă România rurală, alături de 4 educatori responsabili și 4 proiecte de impact implementate de organizații, școli, biblioteci din mediul rural. Am celebrat implicarea din satele românești în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Tinerilor din Mediul Rural, organizată în acest an online, de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, sub umbrela programului European Youth Village. Înainte să îi prezentăm pe tinerii care au fost premiați în acest an, este important să menționăm faptul că am primit în total 47 de nominalizări la cele 3 categorii: Tineri implicați, Educatori responsabili și Proiecte de impact. Îi felicităm pe toți cei care au fost nominalizați și-i încurajăm pe cei care au făcut nominalizările să revină în anul următor cu o aplicație mai detaliată care să ajute evaluatorii să vadă din răspunsurile voastre valoarea acțiunilor celor nominalizați și cum sunt acestea povești de succes din mediul rural.
Andrei Buda, (Băiuț, jud. Maramureș) este un lider al studenților din Baia Mare, fiind implicat în mai multe proiecte de voluntariat. Anul trecut a propus un set de activități relevante pentru tinerii din Băiuț, organizând o parte dintre ele și ajutând nu doar tinerii din Băiuț, ci fiecare membru al comunității. Tot anul trecut a format un grup de inițiativă cu care a ajuns în finala competiției pentru titlul de Sat European de Tineret 2020. Indiferent de efort, este mereu hotărât să lupte pentru cauza lui. Anul acesta, Andrei a organizat sesiuni de consultare online prin care a ajutat tinerii să treacă peste perioada dificilă provocată de pandemie.
Diana Andreea Blagă (Sascut, jud. Bacău) a fost extrem de activă în programul #Sascut2019 – Satul European de Tineret și în proiectul „Solidar în Sascut”, iar recent s-a implicat în proiectul „Bugetare participativă în școală”. Diana este președintele Consiliului Elevilor la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din localitatea Sascut și un exemplu de perseverență, muncă și implicare. Cei care o cunosc o descriu ca fiind un motor al comunității locale.
Georgiana Patricia Jucan (sat Mihăiești, com Sânpaul, jud. Cluj) a participat constant la activitățile organizate în cadrul programului Sânpaul- Sat European de Tineret 2019. Chiar dacă transportul în weekend devenea adesea o problemă, s-a încăpățânat să participe la activități, inițial la nivel local, apoi la întâlniri naționale din EYV (inclusiv la Summitul Tinerilor din Mediul Rural), iar în august 2019 a făcut pasul spre primul ei proiect internațional. Georgiana a fost implicată în ultimul an în proiectul „Sânpaul-un sat pentru tineri”, contribuid la construirea de oportunități și activități pentru ceilalți tineri din comunitatea ei, inclusiv la promovarea muzeului etnografic din comună și la promovarea lecturii prin amplasarea a 3 mini-biblioteci (Căsuțe cu cărți) în satele Berindu, Mihăiești și Sânpaul.
Mihai Panțiru (sat Ruși, com Slimnic, jud. Sibiu) este unul dintre Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși. S-a implicat în permanență în proiectele derulate pentru tineri și comunitate, iar acestea nu au fost puține. Fiind programator, a devenit „sufletul informatic al tuturor activităților” – așa îl descriu cei care îl cunosc. Povestea lui Mihai reprezintă o poveste de succes în mediul rural deoarece a mișcat și a schimbat lucruri, a atras în programe tinerii și le-a împărtășit din pasiunea lui pentru programare coordonând proiectul „Cavalerii Digitali”, a caștigat respectul și admirația comunității, a devenit un adevărat lider al generației sale. Marius este și membru al grupului de inițiativă din Slimnic și va coordona implementare programul Slimnic-Sat European de Tineret 2021.
Marius Adi Petică (Grivița, jud. Galați) a realizat diverse activități educaționale, iar o mare realizare a acestuia este proiectul „Îndrăznește să crezi în educație”. Acest proiect a oferit sprijinul și suportul necesar pentru 200 de elevi din 5 comune diferite, tematica proiectului fiind consilierea și orientarea în carieră. Totodată, Marius coordonează Grupul Local de Lucru pentru Probleme de Tineret și Dezvoltare Rurală (apărut la inițiativa acestuia) din comuna sa. De asemenea, este implicat în grupul de inițiativă care a candidat pentru titlul de Sat European de Tineret 2021 pentru comuna Grivița din Județul Galați.
Laura Simion (Pietrari, jud. Vâlcea). Încă din anul 2015 Laura a ales să dăruiască din plăcerea ei de a programa și celor care nu reușesc să facă acest lucru. Laura a fost ambasador al Wizards Code Club Pietrari, devenind mai apoi alumni pentru cei 2000 de copiii din acest program național. Implicarea ei deosebită a făcut ca un număr de 52 de copii să învețe programare la bibliotecă, să câștige premii la competiții naționale, iar numele localității sale să fie mult mai cunoscut. În plus, Laura s-a implicat într-o mulțime de alte proiecte, fiind o poveste de success pentru sectorul de tineret din mediul rural.
Eliza-Marciana Chirilă-Pop (Ruginoasa, jud. Neamț). În anii în care a investit foarte multă energie în dezvoltarea Consiliilor Americane în România, Eliza nu a uitat niciodată de unde a plecat. Revine mereu la Ruginoasa pentru a face activități cu tinerii de acolo. Nu a ratat niciun festival de 1 Iunie, ba chiar l-a dezvoltat de la an la an. În 2018 a decis să pună și bazele unui ONG local, numit YEP- Descoperim Împreună. Eliza este plină de energie și mereu în căutare de soluții pentru comunitatea în care trăiește. Îi plac provocările și adoră să organizeze proiecte pentru tinerii din România. Mereu caută idei noi, bune practici și oportunități pe care să le prezinte tinerilor din România.
Antonia Laura Pup (sat Chișoda, com Giroc, jud. Timiș) este una dintre cele mai implicate din Romania. Din rolul de președinte a Consiliului Național al Elevilor a atras atenția Ministerului Educației asupra nevoilor elevilor din mediul rural. A organizat ample acțiuni de lobby și advocacy pentru accesul la o educație de calitate pentru toți elevii și a dat vizibilitate provocărilor cu care tinerii din mediul rural se confruntă în viața de zi cu zi. Antonia reprezintă un model și o poveste de succes nu numai pentru tineri, dar și adulții și autoritățile publice din România.
Iarina Livia Slobozeanu (Păulești, jud. Prahova) este o tânără implicată în multe activități de voluntariat. Organizează activități de creație-pictură, modelaj în lut dar și activități de educație nonformală în limbi străine precum germană, spaniolă și engleză. Totodată, văzând nevoia unui ziar dedicat tinerilor Prahoveni, a înființat o ediție on line a unui ziar de educație – „Akcent pe tineri”. Este voluntară în multe alte organizații și proiecte, unde a venit cu propuneri în organizarea de activități în cadrul comunei sale.
Vă invităm să-i cunoașteți și să le ascultați mesajele înregistrate pentru Gala Tinerilor din Mediul Rural. De asemenea, îi veți cunoaște și pe educatorii responsabili și proiectele de impact premiate în cadrul ediției 2020: