Pe 21 noiembrie am celebrat implicarea din satele românești în cadrul celei de-a doua ediții a Galei Tinerilor din Mediul Rural, organizată de către Asociația pentru Dezvoltare Activă (Bacău) și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile (Cluj), sub umbrela programului European Youth Village. După două luni de organizare și coordonare pe timp de pandemie, a venit momentul să îndreptăm din nou reflectoarele spre tinerii din mediul rural! Și, chiar dacă de această dată scena a fost una virtuală, nimic nu ne-a împiedicat să le recunoaștem meritele și să-i aplaudăm pentru modul responsabil în care își transformă comunitățile.
Evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook European Youth Village și a cuprins trei părți. Cu fiecare etapă încheiată, emoțiile creșteau mai ales pentru tinerii din comunele care au candidat pentru titlul de Sat European de Tineret 2021.
În prima parte a Galei am aflat mai multe despre programul European Youth Village, am ascultat testimonialele tinerilor implicați în activități în ultimii doi ani și am urmărit video-urile de prezentare pregătite de tinerii din cele 8 comune finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2021: Bâra (Neamț), Buciumeni (Dâmbovița), Cleja (Bacău), Grivița (Galați), Panaci (Suceava), Rășinari (Sibiu), Sălacea (Bihor), Slimnic (Sibiu). Înregistrarea acestei părți poate fi urmărită pe pagina de Facebook a programului, accesând acest link aici sau pe canalul YouTube aici.
Gala Tinerilor din Mediul Rural și-a propus să pună în lumina reflectoarelor tinerii și poveștile de succes din satele românești, așa că cea de-a doua parte a evenimentului a continuat cu premierea a 9 tineri implicați, 4 educatori și 4 proiecte cu impact din satele românești. Conform fiecărei categorii, în urma evaluării nominalizărilor, poveștile de succes din mediul rural sunt:
Categoria Tineri Implicați:
Andrei Buda, (Băiuț, jud. Maramureș)
Diana Andreea Blagă (Sascut, jud. Bacău)
Georgiana Patricia Jucan (sat Mihăiești, com Sânpaul, jud. Cluj)
Mihai Panțiru (sat Ruși, com Slimnic, jud. Sibiu)
Marius Adi Petică (Grivița, jud. Galați)
Laura Simion (Pietrari, jud. Vâlcea)
Eliza-Marciana Chirilă-Pop (Ruginoasa, jud. Neamț)
Antonia Laura Pup (sat Chișoda, com Giroc, jud. Timiș)
Iarina Livia Slobozeanu (Păulești, jud. Prahova)
Categoria Educatori Responsabili:
Antal Levente – Școlii Gimnaziale „Teleki Domokos” din Gornești, județul Mureș
Ana-Luiza Boboc – Şcoala Gimnazială Cozmești, județul Iași
Loredana Cozac – Școala Gimnazială Viișoara, județul Cluj
Augustin Merdan – Școala Gimnazială „Ioan Alexandru” din Sânpaul, județul Cluj
Categoria Proiecte cu impact:
„Cavalerii Digitali” implementat de Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, județul Sibiu
„De-a arhitectura în școala din Gornești” implementat de Școala Gimnazială „Teleki Domokos” Gornești, jud Mureș
„Wizards Code Club Pietrari” implementat de Biblioteca Publică Locală Pietrari, județul Vâlcea
„Club Impact Nonformalii” implementat de Școala Gimnazială „Avram Iancu” Halmășd, județul Sălaj
Dacă doriți să le ascultați poveștile, înregistrarea acestei părți poate fi urmărită pe pagina de Facebook a programului, accesând linkul aici.
Cea de-a treia parte a Galei a reprezintat punctul central al serii pentru candidații la titlul de Sat European la Tineret și comunitățile pe care le reprezintă. Ne-am întâlnit cu tinerii din satele finaliste, cu membrii juriului, dar și invitați speciali, într-o gală altfel, live. Am discutat despre tinerii din mediul rural și viitorul programului European Youth Village, dar și despre cele 8 candidaturi finaliste și cum s-a desfășurat procesul de jurizare, cu interacțiuni din partea tinerilor, membrilor juriului și invitaților speciali ai serii. La finalul întâlnirii am aflat care sunt comunele care vor purta titlul de Sat European de Tineret în 2021:
Cleja din județul Bacău
Grivița din județul Galați
Slimnic din județul Sibiu și
Aroneanu din județul Iași, care își prelungește mandatul de Sat European de Tineret și în 2021.

De asemenea, vrem să felicităm tinerii din grupurile de inițiative din Bâra (județul Neamț), Buciumeni (județul Dâmbovița), Panaci (județul Suceava), Rășinari (județul Sibiu) și Sălacea (județul Bihor), care au ajuns în finala competiției pentru titlu de Sat European de Tineret 2021. Ne dorim să rămânem conectați în următorul an, să creștem grupurile locale de inițiativă și, sperăm noi, să ne revedem la fel de motivați în finala pentru titlul de Sat European de Tineret 2021.
Le mulțumim membrilor juriului care în acest an au evaluat cele 8 candidaturi ale comunelor finaliste: Ana Maria Grădinariu (Teach for Romania); Andrei Popescu (Corpul European de Solidaritate și A.N.P.C.D.E.F.P.); Florin Ghindă (România Pozitivă); Gabriel Carnariu (Consiliul Tineretului din Romania); Lelia Preoteasa (Ministerul Tineretului și Sportului); Rareș Voicu (Consiliul Național al Elevilor)
Victor Cătălin Toma (European Youth Village); Vlad Dumitrescu (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile); Yolanda Florescu (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș).
De asemenea, îi mulțumim și Andrei Costache, secretar de stat la Ministerul Tineretului din Sportului, pentru prezență și pentru mesajul adresat tinerilor în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.
Nu în ultimul rând, mulțumirile noastre se îndreaptă către voluntarii ADA și Go Free care au făcut posibilă această Gală.
Felicitări tuturor pentru implicare și mult succes tinerilor din comuna Aroneanu, Cleja, Grivița și Slimnic în implementarea programului Satul European de Tineret 2021.
Titlul de „Sat European de Tineret” este oferit de Guvernanță în cadrul programului național European Youth Village satelor sau comunelor din România care susțin tinerii în acțiunile pe care aceștia doresc să le organizeze în comunitate, și care înțeleg că schimbarea la nivel local este generată printr-un parteneriat între autoritoritățile locale și tineri. Pe parcursul anului 2021, în comunele care vor purta acest titlu, toate inițiativele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural. Prin participarea în program, tinerii devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.
𝘗𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘶𝘭 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘢𝘯 𝘠𝘰𝘶𝘵𝘩 𝘝𝘪𝘭𝘭𝘢𝘨𝘦 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘶𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮 𝘢𝘱𝘰𝘭𝘪𝘵𝘪𝘤, 𝘥𝘦𝘻𝘷𝘰𝘭𝘵𝘢𝘵 𝘱𝘦 𝘱𝘢𝘵𝘳𝘶 𝘱𝘪𝘭𝘰𝘯𝘪 – 𝘦𝘥𝘶𝘤𝘢𝘵𝘪𝘦, 𝘤𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢, 𝘷𝘰𝘭𝘶𝘯𝘵𝘢𝘳𝘪𝘢𝘵 𝘴𝘪 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪𝘤𝘪𝘱𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳/𝘱𝘰𝘭𝘪𝘵𝘪𝘤𝘪 𝘥𝘦 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘦𝘵, 𝘶𝘳𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘥 𝘴𝘢 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘳𝘪𝘣𝘶𝘪𝘦 𝘭𝘢 𝘥𝘦𝘻𝘷𝘰𝘭𝘵𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘤𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘥𝘦 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘦𝘵 𝘥𝘪𝘯 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘳𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘷𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘴𝘪 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤𝘦 𝘥𝘪𝘯 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘶𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪, 𝘧𝘢𝘤𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘰𝘵𝘰𝘥𝘢𝘵𝘢 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘰𝘭𝘪𝘥𝘢𝘳𝘦𝘢 𝘱𝘰𝘭𝘪𝘵𝘪𝘤𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘤𝘦 𝘥𝘦 𝘵𝘪𝘯𝘦𝘳𝘦𝘵 𝘪𝘯 𝘮𝘦𝘥𝘪𝘶𝘭 𝘳𝘶𝘳𝘢𝘭, 𝘭𝘢 𝘯𝘪𝘷𝘦𝘭 𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 𝘴𝘪 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭.
Programul European Youth Village este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, dezvoltat cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.