„Mai mulți, mai activi, mai departe” – acesta este sloganul Summitului Tinerilor din Mediul Rural (STMR), eveniment în cadrul căruia au participat peste 130 de reprezentanți de tineret din mai multe comune din țară. A cincea ediție a STMR a fost organizată în perioada 4-6 septembrie, în Parcul Tineretului din comuna Panaci, județul Suceava, de către guvernanța programului European Youth Village (formată din Asociația Go Free și Asociația pentru Dezvoltare Activă) și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), împreună cu Primăria Panaci și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Panaci.
Pe parcursul a trei zile, tineri cuprinși între 16 și 30 de ani, precum și lucrători de tineret, voluntari și reprezentanți ai grupurilor informale, organizațiilor și instituțiilor publice, au avut oportunitatea de a participa la activități de networking, sesiuni plenare, lucru în echipă, dialoguri cu autorități și ateliere tematice. Acest eveniment național, desfășurat în fiecare an într-o comună diferită, are ca scop creșterea vizibilității tinerilor din spațiul rural și scoaterea în evidență a problemelor cu care se confruntă aceștia în zonele din care provin, iar activitățile desfășurate pe parcursul ediției de anul acesta s-au concentrat asupra îmbunătățirii politicilor publice și a calității vieții tinerilor din zonele rurale.
Cum s-a desfășurat prima zi a STMR 5.0
În prima zi, tinerii au discutat în cadrul unei sesiuni de networking despre contribuțiile pe care le pot aduce în ceea ce privește dezvoltarea comunităților din mediul rural și au aflat prin ce mijloace pot crește vizibilitatea comunelor lor. De asemenea, au fost explorate componentele programului European Youth Village (EYV). Victor-Cătălin Toma, președintele Asociației pentru Dezvoltare Activă (ADA), le-a vorbit tinerilor despre importanța platformei „NGO Rural”, structură federativă sub umbrela programului EYV și despre membrii fondatori ai platformei, precum ADA, Go Free, Ring the Changes, ASTRID, și Organizația Tinerilor Dorneni (OTD).
Ioana Mihai, tânără din grupul de inițiativă al comunei Dumbrava (județul Prahova), comună ce în anul 2023 a câștigat titlul de Sat European de Tineret, le-a vorbit tinerilor despre Mica Redacție Rurală și despre cum își pot face vizibile problemele din rural prin articole pătrunzătoare. De asemenea, Ioana a vorbit despre importanța verificării unei informații prin surse de încredere dar și despre fenomenul răspândirii știrilor false.
Andra Camelia Cordoș, președinta Asociației Go Free, a vorbit despre Ziua Tinerilor din Mediul Rural (ZTMR), eveniment național umbrelă, ce anul acesta va avea loc între 23-29 septembrie. S-a discutat despre importanța unui eveniment de acest tip, cât și despre impactul pozitiv pe care îl poate avea la nivel național. Prin popularizarea acestor evenimente de tineret, mai mulți tineri pot prelua inițiativa de a crea diferite activități în propriile comune, precum focuri de tabără, activități de teambuilding, grătare, seri de poezie/cântece/film și multe alte activități sociale. Scopul acestor activități este acela de a crea comunități unite de tineri, ce doresc să realizeze lucruri bune pentru zonele din rural.
Bianca Borcea, tânără din grupul de inițiativă al comunei Dumbrava, a vorbit despre Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM), structură informală, fără personalitate juridică, ce are ca scop creșterea gradului de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, la nivel local, județean, regional, dar mai ales național. Scopul RITM este acela de a atrage atenția autorităților publice cu privire la nevoile tinerilor din mediul rural, de a reprezenta nevoile de dezvoltare, participare și învățare dar și să faciliteze dialogul între comunitățile de tineri și decidenți, pentru rezolvarea problemelor. De asemenea, RITM îi învață pe tineri să își apere drepturile și să identifice încălcarea acestora și să influențeze în mod activ deciziile autorităților publice.
Narcis Vîrlan, de la ANPCDEFP, le-a povestit tinerilor despre importanța programului Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare, sport și tineret în Europa. De asemenea, în cadrul Summitului s-a mai discutat despre rețeaua de promotori UE și despre Capitala Tineretului din România, program-cadru de tineret creat la nivel național și despre cum, anual, un oraș din țară poate primi acest titlu, în urma participării la un concurs de concepte. Orașul câștigător este premiat cu 50.000 de euro, bani prin care tinerii și organizațiile de tineret își pot promova cauzele.
Tot în prima zi, grupurile de tineret prezente la Summit au participat la „Rural Fair”, un târg prin care și-au promovat comunele și au prezentat obiectivele, dar și obstacolele pe care le-au depășit până în momentul actual. Comunele ale căror grupuri de inițiativă au participat la târg au fost comuna gazdă, Panaci (județul Suceava), Hălăucești (județul Iași), Dumbrava (județul Prahova), Pârjol (județul Bacău), Berești-Tazlău (județul Bacău) și tinerii grupului de inițiativă „Tinerii Lipoveni”.
Cum s-a desfășurat a doua zi a STMR 5.0
Cea de-a doua zi a început cu discuții captivante de tip brainstorming, iar tinerii au fost lăsați să își aleagă temele de interes. Temele prezentate au fost variate – de la implicarea în comunitate și luarea deciziilor, până la discuții despre sustenabilitate și mediu. În timpul acordat acestei sesiuni de brainstorming, fiecare persoană a putut lua parte la câte trei grupuri de discuție.
A doua parte a zilei a fost dedicată atelierelor tematice, în cadrul cărora au avut loc discuții și activități despre educația sexuală, despre construirea relațiilor sănătoase cu cei din jur, despre privilegii, Mica Redacție Rurală, sustenabilitate, sănătatea mintală în lucrul cu tinerii, activism în mediul rural, discursul instigator la prejudecată și povești de succes din comunități rurale. De asemenea, au avut loc și ateliere de teatru de improvizație și muzicoterapie. Fiecare participant s-a putut înscrie la trei dintre aceste ateliere.
Cum s-a desfășurat a treia zi a STMR 5.0
În cea de-a treia zi, tinerii prezenți au stabilit obiectivele prin care satele românești pot fi transformate în comunități de tineret. Aceștia au venit cu idei de politici și programe menite să sprijine tinerii din mediul rural și idei de măsuri legislative pentru asigurarea accesului la educație, locuri de muncă de calitate, viață sănătoasă, resurse și oportunități de dezvoltare. De asemenea, participanții au fost întrebați cum ar putea autoritățile locale, județene sau naționale să faciliteze participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor, dar și ce facilități și resurse ar trebui să prioritizeze autoritățile locale pentru a îmbunătăți viața tinerilor din sate.
În a doua parte a zilei, reprezentanții grupurilor de inițiativă din comunele ce au purtat sau poartă titlul de Sat European de Tineret au vorbit în cadrul „Rural Youth Talks” despre provocările și obstacolele întâlnite dar și despre ce reușite au avut, Aceștia au adresat mesaje autorităților prezente, după care a avut loc o discuție între tineri și decidenți locali și naționali, unde au fost punctate și dezbătute toate nevoile tinerilor.
Material realizat de Cosmina ANISIM, jurnalișt comunitar la Mica Redacție Rurală dezvoltată în proiectul “StReEt: Școala de Jurnalism Comunitar #înRITMrural”, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Fotografii realizate de Cosmina ANISIM.