Ce poți face la sat? Sau ce face un tânăr într-un an de pandemie, în mediul rural? Sunt întrebări la care tinerii din comuna Grivița pot să răspundă cu propria poveste de implicare. Una care a început cu preluarea titlul de „Sat European de Tineret 2021”, alături de alte 3 comune din România, și care s-a încheiat cu recunoașterea muncii lor la Gala Tineretului din România, unde au obținut două premii.
Candidatura pentru titlul de Sat European de Tineret a fost depusă de un grup de tineri din comună. Au listat activitățile pe care și le-au dorit în sat și au convins juriul că sunt determinați să-și pună planul în aplicare. Și-ar fi dorit, ca noi toți, ca pandemia să se termine, însă cum spun chiar ei, „asta nu ne-a împiedicat să ne implicăm cum am putut. Am pornit cu pași mărunți, timizi, o bună perioadă de timp chiar descurajați de cei din jur, însă ne-am focusat pe ce aveam de făcut și am început prin a ne cunoaște pe noi și a ne împrieteni.”
Au luat-o înainte cu pași mici care au clădit prietenia din prezent. Chiar dacă anul în care au purtat titlul s-a încheiat, o schimbare nu vine niciodată singură, așa că au generat noi inițiative la nivel local, care se vor desfășura și pe parcursul anului 2022. Printre acestea se numără și două proiecte implementate prin programul Corpul European de Solidaritate, dintre care unul – cu titlul „Dezvoltare comunitară prin educație nonformală” – va începe în curând.
Cel mai bine au început să se lege ideile și relațiile între tineri odată cu activitățile pe care le-au pus la cale în comunitate: nu au lipsit serile de film, întâlnirile la foc de tabără, plimbări cu bicicletele, dar și acțiuni de ecologizare, activități de consultare cu tinerii din sat și dezbateri în stradă, emisiuni online sau activități de weekend din parcul comunei care a primit (neoficial) numele de Parcul Fericirii. Un moment important l-a reprezentat și tabăra de la Sibiu, unde nu doar că s-au format ca echipă, dar au putut să-și planifice mai bine ceea ce vor să facă împreună.
Însă dincolo de toate acestea, tinerii și-au dorit cel mai mult un loc al lor, un spațiu unde să poată să se adune, să facă activități, să simtă că aparțin. Un spațiu unde se simt liberi și creativi și unde pot pune laolaltă ideile lor bune. Un loc pe care l-au solicitat autorităților locale, l-au amenajat împreună și i-au dat un nume: Centru de tineret Grivița. Amenajarea centrului de tineret le-a adus și un premiu special la Gala Tineretului din România.
„Proiectul de amenajare a centrului de tineret din sat a fost o experiență inedită pentru mine, pot spune că nu am simțit niciodată apartenența la comunitate ca în această vară. Am luat parte la acest proiect din curiozitate și datorită faptului că am crezut că putem face un loc numai al nostru. Un loc unde să ne putem distra și unde să putem realiza diferite activități nonformale. Comunitatea era puțin gri înainte să primim titlul de Sat European de Tineret, dar în perioada de implementare a acestui program a răsunat satul de muzică, râsete și bucurie. Pot spune că este un proiect de suflet ce cred că se va dezvolta frumos și pe viitor.” (Georgiana)
„Eu nu fac parte din comuna Grivița, dar am ajuns întâmplător la o activitate aici și am rămas surprinsă de ce organizau tinerii aici. Nu am mai fost niciodată la un foc de tabără sau la seară de film în aer liber, totul părea ca din filme și se întâmpla într-un sat. Chiar dacă de la mine de acasă sunt vreo 40 de km până la Grivița, căutam mereu prieteni cu care să venim la activități și așa am ajuns să venim mai mulți tineri din alte sate la Grivița. Când am aflat că tinerii își amenajează singuri un loc al lor am dorit să vin și eu. Modul în care am fost primită și cum am fost integrată a făcut să pară că am crescut toți împreună.” (Raluca)
„Acest proiect a meritat să fie premiat deoarece a adus ceva nou în comunitatea locală și prin intermediul lui a fost posibilă creșterea implicării și participării tinerilor din comuna noastră. Faptul că ne-am organizat și într-un timp relativ scurt am reușit să amenajăm un centru de tineret în localitatea noastră este un lucru deosebit. Există multe orașe sau comune cu mult mai mulți tineri și mult mai multe resurse disponibile care nu au un centru de tineret nici cât al nostru. Centrele realizate de tineri și spațiile pentru tineri sunt o raritate, iar în mediul rural sunt aproape inexistente în marea majoritate al localităților din România. Noi am reușit să transformăm un spațiu degradat într-un loc prietenos cu tinerii. Nu este cel mai modern și cel mai bine echipat, dar este locul unde am pus mult suflet și am consumat foarte multă energie. Pentru noi, acest centru este dovada faptului că tinerii pot să facă lucruri extraordinare și în mediul rural. Premiul acesta este dovada că munca noastră are valoare și pentru ceilalți și că ideea centrelor de tineret din mediul rural poate deveni un model de bună practică și pentru alte comunități.” (Marius)
Grivița rămâne pe mâini bune, iar noi ne revedem la viitoarele activități naționale din cadrul programului European Youth Village, acolo unde tinerii din mediul rural din toată țara vor avea ocazia să continue să învețe lucruri pe care să le aplice în comunitate și în viața lor. Și, desigur, așteptăm cu toții cea de-a treia ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural, care se va desfășura de data aceasta în comuna Slimnic, Sibiu. Dar nu putem încheia un articol dedicat lor fără a-i lăsa pe tineri să ne spună câteva cuvinte despre ce a însemnat #Grivița2021:
„De când particip la activitățile organizate în cadrul programului Grivița – Sat European de Tineret am reușit să mă împrietenesc cu mult mai multe persoane care îmi aduc zâmbetul pe buze de fiecare dată când ne întâlnim, am reușit să socializez și să mă implic mult mai mult. Mie cel mai mult îmi plac ambiția și inițiativa de care dăm dovadă, conexiunea dintre noi și modul în care ne organizăm.” (Nicoleta)
„Obținerea titlul de Sat European de Tineret a reprezentat primul pas în vederea implicării tinerilor în comunitate. De atunci a trecut un an, un an în care noi, tinerii din comunitatea grivițeană am învățat faptul că implicarea este cheia succesului și că unde-s mulți puterea crește. De aceea îndemn cât mai multe persoane să se implice în comunitatea să și sper ca în 2022 să fim și mai mulți, și mai dornici de implicare și să putem realiza cât mai multe activități. (Andreea)
„Timpul s-a scurs și a trecut un an de la primirea titlului de Sat European de Tineret. Mă bucur nespus că am oportunitatea să fac parte din acest grup minunat alături de care am trăit experiențe de neuitat. Pe lângă tabăra de la Sibiu în urma căreia am dobândit numeroase abilități de comunicare și lucru în echipă, am învățat să cooperăm și să organizăm diferite activități interesante printre care se numără acțiunea de ecologizare, serile de film, serile de party, focurile de tabără și nu numai. Sper să continuăm în același ritm și să evoluăm pentru a ajunge exact acolo unde ne dorim.” (Cristina)