Pe parcursul anului 2022, în cadrul programului European Youth Village se vor desfășura două proiecte principale, care acționează în sfere fundamentale pentru dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural, dar și pentru consolidarea programului.
Proiectul pe care îl anunțăm oficial astăzi se numește „European Youth Village – Dezvoltăm împreună comunități autonome de tineri în mediul rural” și este finanțat prin programul Erasmus Plus*, fiind implementat Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile.
Așa cum putem deduce și din titlu, prin activitățile proiectului vom urmări să consolidăm, să stimulăm și să sprijinim participarea grupurilor de inițiativă a tinerilor în mediul rural, în comunități diferite, altele decât cele care poartă titlul de Sat European de Tineret 2022. Ne dorim, bineînțeles, ca aceste comunități să facă și pasul pentru a candida pentru titlul de Sat European de Tineret 2023, iar comunitatea EYV să își extindă granițele în noi regiuni și comune din România.
Desigur, dezvoltarea acestor comunități autonome de tineri în mediul rural nu poate fi făcută decât din interiorul lor, prin împuternicirea tinerilor din mediul rural și prin capacitarea lor cu competențele necesare acestui proces. Peste 150 de tineri vor învăța, în cadrul activităților proiectului, să identifice probleme din comunitățile lor și să acționeze folosind instrumente democratice de influențare a decizie publice, care să contribuie la rezolvarea acestora.
Vom celebra, spre finalul anului, rezultatele implicării lor, dar și a exemplelor de bună practică din România, la cea de-a treia ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural, care revine într-un nou format, după un an de pauză forțată de pandemie.
Dă de știre în țară că ne apropiem rapid și de momentul lansării noului Apel la candidaturi pentru titlul de Sat European de Tineret 2023 (cam prin luna martie). La fel ca în anul anterior, activitățile planificare în procesul de mentorat se vor desfășura fizic (la nivel local și la nivel național printr-o întâlnire care să faciliteze și interacțiunea dintre diferitele grupuri de inițiativă din satele finaliste pentru titlul de Sat European de Tineret 2023 și reprezentanți din comunele care poartă titlul în prezent: Bâra (județul Neamț), Hălăucești (județul Iași), Slimnic (județul Sibiu).
Psst, la evaluarea acestui proiect am primit cel mai mare punctaj din istoria tineretului pe Erasmus+ (RO). Ne bucurăm, dar ce mișto o să fie să facem asta pe parcursul proiectului, împreună cu toate comunitățile de tineri din mediul rural care ni se vor alătura în comunitatea European Youth Village.