Guvernanța programului European Youth Village (Go Free și ADA), împreună cu Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural a demarat în luna ianuarie 2024 cea de-a treia serie de activități din cadrul proiectului RITM UP, prin care ne-am propus să consolidăm o rețea a tinerilor din mediul rural din toate regiunile țării și să creștem gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel local, județean, regional, și național.
După întâlnirea națională a membrilor RITM în cadrul căreia au fost setate cele 6 priorități de advocacy ale rețelei, urmată de seria de 11 consultări la care au participat peste 200 de tineri și organizarea Zilei Tinerilor din Mediul Rural în septembrie 2023, un festival național unde peste 1000 de tineri din satele din România au participat alături de autorități la activitățile organizate în comunitățile lor, cea de-a treia serie de evenimente urmărește, din nou, să creeze un spațiu de dialog între tineri și autoritățile de la nivel local și județean.
Organizate sub titlul generic de “Tinerii din mediul rural în contextul alegerilor din 2024”, tinerii și autoritățile vor discuta în cadrul dezbaterilor despre soluții pentru un viitor mai bun pentru tinerii din sate, despre măsuri și planuri pe care autoritățile le au în vedere pentru a îmbunătăți viața tinerilor din rural, dar și despre dorințele tinerilor care trebuie cunoscute de către decidenți. Evenimentele sunt organizate de Guvernanța EYV împreună cu membrii RITM activi în cele 7 regiuni ale țării, cu sprijinul financiar al Guvernanței European Youth Village.
Conform Institutului Național de Statistică, știm că la 1 ianuarie 2022, în mediul rural din România aveau rezidența 2.210.151 de persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, adică 24% din totalul populației rezidente în mediul rural din România. În plus, există o tendință de creștere a populației tinere din mediul rural, creștere datorată atât migrației fluxului de persoane din mediul urban către mediul rural, dar și ratei mai ridicate a natalității în mediul rural. Astfel, se ridică întrebarea ce oportunități, resurse, facilități și servicii există în mediul rural care să răspundă nevoilor de dezvoltare personală, profesională și socială a acestor tineri. Și mai ales, ce planuri au autoritățile în 2024 pentru tinerii din mediul rural.
Cel puțin o dezbatere va fi organizată în fiecare regiune a țării unde membrii RITM sau colaboratori își doresc organizarea unui astfel de eveniment. Dacă îți dorești să organizezi un eveniment, ne poți contacta oricând pe grupul de comunicare al Rețelei RITM, ori prin Andra sau Victor sau pe email la satuleuropeandetineret@gmail.com. Toți tinerii care participă la dezbateri vor primi un certificat Youth Pass recunoscut la nivel internațional.
Prima dezbatere a fost organizată pe 4 ianuarie 2024 în comuna Dumbrava (Prahova) împreună cu Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Dumbrava, la care au participat autorități de la nivel local și județean, alături de membri ai rețelei RITM din Regiunea Sud-Muntenia și nu numai. După dezbaterea cu autoritățile, tinerii au notat pe coli colorate ideile lor pentru a-și îmbunătăți comunitățile, continuând fraza “Eu votez pentru….”.
Iată câteva dintre mesajele lor:
Eu votez pentru mai multe oportunități pentru tinerii din mediul rural
Eu votez pentru valorile europene
Eu votez pentru o lume mai incluzivă
Eu votez pentru o relație mai bună între tineri și autorități
Eu votez pentru respectarea drepturilor tinerilor
Eu votez pentru un club de robotica al tinerilor
Eu votez pentru mai multe facilități sportive
Eu votez pentru informarea elevilor despre drepturile și obligațiile lor
Eu votez pentru un spațiu informal al tinerilor
Eu votez pentru creșterea bugetului alocat sectorului de tineret din mediul rural
Următoarele dezbateri deja confirmate vor fi organizate pe 10 februarie împreună cu Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Hălăucești (Iași), respectiv pe 17 februarie împreună cu Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Jebel (Timiș) și Peștera (Constanța). Mai multe detalii vor fi făcute publice în curând.
SAVE THE DATE: În perioada 5-9 aprilie 2024 va avea loc următoare întâlnire națională a membrilor rețelei RITM.
Proiectul „RITM UP” este implementat de Guvernanța European Youth Village (Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația pentru Dezvoltare Activă), cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus (proiect de participare) al Uniunii Europene.
Rețeaua RITM sau Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural este o structură informală, fără personalitate juridică – creată sub umbrela programului European Youth Village – care își propune să crească gradul de reprezentare al tinerilor din mediul rural în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel local, județean, regional, dar mai ales la nivel național. Ne găsești pe Instagram @ritmrural.
Prin activitățile proiectului urmărim ca Rețeaua RITM să devină o rețea activă, (re)cunoscută de către cât mai mulți tineri din mediul rural din România și de autorități de la nivel local, județean și național, care să își consolideze boardul de coordonare la nivel national și la nivelul celor 7 regiuni, să mobilizeze noi membri în fiecare regiune, să acționeze responsabil conform planului strategic de dezvoltare al Rețelei RITM și al priorităților de advocacy stabilite la întâlnirea națională a membrilor RITM.
Programul European Youth Village (EYV) este un program de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, apolitic, dezvoltat pe opt domenii strategice: educație, ocupație, cultură, participarea tinerilor/politici de tineret, drepturile tinerilor, viață sănătoasă, mediul înconjurător și spații pentru tineri, urmărind să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități.