În perioada 12-14 martie a avut loc prima întâlnire offline a coordonatorilor și voluntarilor din cele patru comune care poartă titlul de Sat European de Tineret 2021: Aroneanu, Cleja, Grivița și Slimnic. Echipele de tineri au prezentat activitățile pe care le-au realizat în satele lor în primele trei luni ale programului European Youth Village, au discutat despre provocările pe care le-au întâmpinat la nivel local, au făcut schimb de idei și au generat soluții concrete și creative prin care pot să-și activeze comunitatea de tineri, inclusiv în contextul pandemiei. Ce resurse avem la dispoziție și cum le putem accesa, dar mai ales cât de importantă este colaborarea tinerilor cu autoritățile locale și cum ne împărțim responsabilitățile, sunt câteva dintre întrebările la care tinerii au găsit răspuns în cadrul sesiunilor planificate. Mai multe despre modul în care s-a derulat întâlnirea, dar și despre lucrurile pe care tinerii le-au luat cu ei în bagaj la întoarcere în comunitățile lor rurale, ne-au spus o parte dintre tineri în testimonialele de mai jos.
„Weekendul acesta, Aroneanu a primit cu brațele deschise pe prietenii noștri de la Cleja, Slimnic și Grivița. Am petrecut, de data aceasta offline, câteva zile alături de ei, m-am bucurat să ne cunoaștem, am povestit despre noi și despre comunitățile din care facem parte, și mai cu seamă am realizat că ceea ce ne-a unit este faptul că ne dorim să construim împreună o poveste frumoasă cu și despre tineri. Atunci când la finalul unor zile aglomerate îți dai seama că totuși ce rămâne nu e doar oboseala, ci noi prietenii, tineri de la care poți învăța și alături de care te poți dezvolta, îți dai seama că locul tău e acolo unde trebuie, și anume în cadrul Satului European de Tineret.”
(Zamfirescu Eliza, Aroneanu – Sat European de Tineret 2021)
„Întâlnirea fizică a fost esențială pentru clarificarea demersurilor pe care urmează să le realizăm pentru programul #Grivița2021. În cadrul acestei întâlniri am avut posibilitatea de a ne cunoaște și de a împărtăși impresii și informații cu ceilalți participanți din comunele care au preluat titlul de Sat European de Tineret 2021. Consider că această întâlnire fizică nu putea fi înlocuită în niciun fel de discuții și dezbateri online. Totodată, am dezbătut și necesitatea refacerii planului nostru de activități, luând în considerare diverse scenarii ale evoluției pandemiei în acest an.”
(Marius Petică, Grivița – Sat European de Tineret 2021)
„Pentru mine, această primă întâlnire a fost una benefică, utilă, productivă și pot spune că a fost foarte încurajatoare. Mi-a dat un impuls foarte mare și mi-a întărit motivația de a face lucruri în Cleja pentru tineri și comunitate. Mă bucur că m-am cunoscut cu voi, guvernanța programului, și cu cei din Grivița, Slimnic și Aroneanu. Mi-au atras atenția multe idei faine din planul de activități al celorlalte sate, pe care le putem realiza și în Cleja și, de asemenea, m-a bucurat faptul că avem lucruri în comun și situații cu care ne confruntăm cu toții sau întrebări la care căutam răspunsuri, iar la această întâlnire am reușit să clarificăm împreună multe din ele. Am făcut conexiuni, ne-am povestit multe și m-am bucurat că, deși venim din locuri diferite și a fost pentru prima oară când ne-am văzut față în față, am simțit că ne leagă multe și că totul vine natural. A fost totul la timpul potrivit, mi-a plăcut mult acest format, mi-am încărcat bateriile și am venit acasă cu un bagaj imens de informații utile, sfaturi și idei super faine. Pentru tinerii din alte sate, vă transmit curaj și încredere în forțele proprii! Tot ce avem nevoie pentru a ne implica în comunitate și pentru a face lucruri suuuper tari se află în noi, tinerii din mediul rural!”
(Laura Benchea, Cleja – Sat European de Tineret 2021)
„La Iași m-am conectat instant la un grup de oameni faini, chiar dacă cu majoritatea era prima dată când mă întâlnesc fizic. Timpul scurt și agenda încărcată m-au făcut să sar cât mai repede la schimburi de idei, dezbateri și căutarea de soluții la probleme comune. Activitatea preferată a fost să găsim problemele de care ne lovim în satele noastre și să realizez cât de asemănătoare sunt ele, deși suntem în colțuri diferite ale țării. Mi-a mai plăcut și să aflu detalii specifice despre fiecare sat și cum trăiesc tinerii acolo. M-am întors acasă cu un boost de încredere și energie, să continui să visez și să lucrez la Slimnic – Sat European de Tineret. Și abia aștept să repetăm întâlnirea.”
(Mihai Panțiru, Slimnic – Sat European de Tineret)
„M-am simțit super bine în weekendul petrecut cu tinerii din celelalte sate europene de tineret și mă bucur că am putut compara și discuta anumite probleme sau obstacole pe care le întâmpinăm în comunitățile noastre de tineri. Sfaturile primite pe parcurs ne-au răspuns la multe impedimente și abia aștept să punem soluțiile în practică cât mai repede. Mă bucur că am aflat de activități asemănătoare cu cele pe care le facem deja și noi în sat, dar cu concepte și metode diferite pe care le putem folosi pentru a ne îmbunătăți propriile activități. De-abia aștept să ne vedem la consultările locale cu tinerii din Cleja și să facem activități super faine în continuare!”
(Raimund Ghepeș, Cleja – Sat European de Tineret 2021)
„După ce ne-am văzut numai în Zoom-uri, să ne întâlnim față în față și să avem ocazia să discutăm, inclusiv la nivel informal, a fost ca o gură de aer proaspăt, oricât de clișeic ar suna. Ca monitor și responsabil de comunicarea directă cu grupul de inițiativă din Slimnic, am avut acum ocazia să mă conectez cu echipa în afara ședințelor care au tendința să fie destul de work focused, comunicarea prin ecrane având tendința să fie mai impersonală. Am discutat mult mai relaxat și am putut glumi mai mult, am ajuns să ne cunoaștem dincolo de sarcini și roluri și să ne motivăm unii pe alții schimbând atât idei de activități cât și poveștile noastre personale. Întâlnirea din acest weekend ne-a adus împreună pentru prima dată ca grup mare de tineri care ne dorim să ne dezvoltăm odată cu comunitățile în care suntem activi.”
(Alexandra Gheorghică, voluntar ADA/ Monitor Slimnic 2021)
„Zilele pe care le-am petrecut împreună la Iași au fost un prilej bun pentru a ne clarifica următorii pași pe care îi vom parcurge în cadrul programului #Grivița2021 și pentru a înțelege unde trebuie să mai lucrăm în vederea unei comunicări mai eficiente cu tinerii din comunitatea noastră. Totodată, această întâlnire ne-a oferit posibilitatea să ne cunoaștem, în sfârșit, și să schimbăm idei, păreri, impresii și gânduri unii cu ceilalți. Consider că a fost un restart care ne-a scos din rutina pe care ne-a impus-o cumva această pandemie. Ne dorim să mai avem parte de astfel de întâlniri, căci ne sunt benefice și, mai mult decât atât, ne sunt un ajutor în a înțelege cât de importantă este și interacțiunea umană.”
(Oana Caraiman, Grivița – Sat European de Tineret 2021)
„Simt că acest weekend offline a fost cu adevărat ceea ce aveam nevoie deoarece am reușit să interacționăm mai mult, este plăcut să vezi fețe noi, și am reușit să găsim împreună soluții pentru unele probleme cu care ne confruntăm în sat ori în echipă. Am învățat foarte multe lucruri noi, atât de la Victor și Andra, cât și de la reprezentanții celorlalte sate, iar schimbul de idei și experiențe pot spune că mi-a deschis ochii și m-a făcut să îmi doresc să mă implic și mai mult în activitățile pe care le pregătim. Abia aștept să ne revedem!”
(Timeea Gherfi, Cleja – Sat European de Tineret 2021)
„Această întâlnire m-a ajutat mult și m-a motivat să mă implic mai mult în comunitatea mea. Tot aici am avut timp să vorbim despre activitățile pe care le-am făcut până acum în Ruși și Slimnic, dar și să preluăm idei noi la care nu ne-am gândit până acum. Am comunicat ușor cu toate grupurile de inițiativă și am stabilit deja viitoare vizite. Pot spune că m-am simțit minunat cunoscând astfel de tineri!”
(Nicoleta Budan, Slimnic- Sat European de Tineret 2021)
„Mi-a plăcut foarte mult că am putut lua parte la întâlnirea din Iași din cadrul programului European Youth Village. Această primă întâlnire offline a fost de mare ajutor, cred că am realizat nu doar că îmi place să fiu voluntar ci și de ce îmi place. Mi s-a părut super utilă această întâlnire deoarece am putut să comunicăm mai eficient, să dezbatem și să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm. Am aflat multe idei și tips and tricks pe care le putem pune în practică. M-au inspirat mult ideile celorlalți și ce activități o să desfășoare la ei în sate. Noi ne-am întors acasă cu multe noi activități pe care vrem să le desfășurăm, idei de promovare și, de asemenea, am aflat că mereu pe lângă proiecte și activități e nevoie și de puțină joacă. Așa că ne-am decis să colaborăm cu ceilalți mai mult și să facem schimb de idei mai des. Acum mă simt și mai motivată decât eram înainte și vreau să continui să fac parte din astfel de programe pentru tineri. Cred că toți tinerii din mediul rural pot face multe pentru satul lor dacă iau inițiativa și se implică pentru a schimba ceva.”
(Larisa Panțiru, sat Ruși, comuna Slimnic)
„A fost minunat să mă pot întâlni în sfârşit offline cu o parte din tinerii care fac lucruri în comunitatea din Slimnic, Griviţa, Cleja sau Aroneanu. Pe majoritatea i-am văzut doar la ședinţele online, însă în weekend am vorbit dincolo de ecrane despre activităţile pe care le-au desfășurat în fiecare comunitate şi ne-am conectat unii la ceilalţi. Am schimbat gânduri, idei, soluții, am descoperit cine sunt persoanele din spatele ședinţelor de pe Zoom şi câte lucruri faine fac în comunitatea lor. Am văzut cum pot învăţa tinerii din satele care deţin titlul de Sat European de Tineret în 2021 din experiențele comune și modalități prin care își pot adapta activitățile în contextul pandemiei. De altfel, a fost foarte fain să mă văd faţă în faţă cu cei din Aroneanu şi să pot povesti puţin cu tinerii care schimbă mica comunitate din judeţul Iaşi.”
(Roxana Sociu, voluntar ADA/ Monitor Aroneanu 2021)
„Încep prin a spune că întâlnirea de la Iași a fost o experiență nouă pentru mine, am ajuns la destinație cu teama de necunoscut, dar am plecat încărcată cu o doză mare de încredere, optimism, motivație, energie pozitivă și poftă de muncă. În cadrul întâlnirii, pot spune ca am reușit să facem o trecere în revistă a acțiunilor pe care le-am dus la bun sfârșit până în momentul de față în cadrul Programului Grivița Sat de European de Tineret 2021. Această retrospectivă a fost benefică pentru a ne aminti de ce am pornit pe acest drum, dar și să retrasăm noi linii de lucru acolo unde era nevoie de acestea. Mai apoi, schimbul de experiență cu tinerii din celelalte comune, sfaturile primite de la toate persoanele de față, activitățile activ-participative au adus un mare aport în schimbarea energiei noastre și a întregului grup implicat în program. Mi-a făcut o mare plăcere să fiu prezentă!”
(Ana-Maria Bucur, Grivița – Sat European de Tineret 2021)
„Programul European Youth Village urmărește să contribuie la dezvoltarea de oportunități pentru tinerii din mediul rural, în mediul rural, prin tineri și cu sprijinul autorităților publice. Din acest motiv, întâlnirea cu reprezentanții primăriei este extrem de importantă, mai ales în contextul în care anul acesta ne propunem să organizăm cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural în comuna Aroneanu. Cu siguranță, organizarea unui summit în mediul rural, în vreme de pandemie, la care să participe tineri din mediul rural din întreaga țară și în cadrul căruia să lansăm oficial Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural, un document strategic menit să influențeze viitoarele politici publice la nivel național în viitorii șapte ani, reprezintă o provocare imensă, însă prin parteneriatul dezvoltat cu echipa din Aroneanu, suntem încrezători că vom reuși să implementăm cu succes acest eveniment. În plus, organizarea summitului în mediul rural și nu într-un oraș, așa cum s-a întâmplat anterior, are rolul să seteze un nou RITM al mișcării de tineret din mediul rural, la nivel național și european.”
(Victor Cătălin Toma, Coordonator European Youth Village)
Activitate organizată de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Asociația de Interes Comunitar Aroneanu și Primăria Aroneanu, în cadrul proiectului „European Youth Village” finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus.