Programul European Youth Village înseamnă mai mult decât un titlu, reprezentând mai ales un context în care tinerii din mediul rural sunt susținuți să dezvolte relații solide, atât între ei, cât și cu ceilalți membri ai comunității și cu autoritățile publice. Împreună – tineri, seniori și autorități – pot să contribuie la dezvoltarea comunității lor.
În perioada 8-9 mai, guvernanța programului European Youth Village împreună cu grupul de inițiativă locală și Cleja 2021 au organizat consultări cu tinerii din comuna Cleja, județul Bacău. A fost un moment potrivit pentru a lista probleme și nevoi alte tinerilor din mediul rural pe diferite domenii de interes, de la educație la spații de activități și petrecere a timpului liber, și de a căuta soluții. Rezultatele consultărilor vor fi integrate și în procesul de elaborare a Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural din România, despre care puteți citi mai multe aici.
O altă componentă importantă a întâlnirii din weekend este construcția Rețelei Informale a Tinerilor din Mediul Rural, sau RITM Rural, cum ne place nouă să-i spunem. Ne-am imaginat, împreună cu tinerii din Cleja, cum ar trebui să arate această rețea, cum să fie structurată și cum ar putea să-i conecteze, la nivel național, pe tinerii din toată România rurală.
Pentru mine consultările de sâmbătă au fost o oportunitate să petrec timp de calitate cu colegii mei. Conștientizarea problemelor pe care le avem sau cu care ne-am putea confrunta de acum încolo, și mai ales căutarea de soluții pentru acestea, consider eu că ne-au ajutat să profităm la maxim și să organizăm cât mai multe evenimente în următoarele luni de Cleja Sat European de Tineret. (Ioana Cochioraș, 18 ani)
Duminică a continuat într-un ritm mai alert și creativ. Credem că e important ca tinerii să-și dezvolte capacitatea de a folosi un număr cât mai divers de metode și instrumente de consultare a tinerilor, pe care mai apoi să le poată folosi în comunitatea locală. O astfel de metodă participativă, dezvoltată în România de către asociația Go Free, este și Street Debate [dezbaterea în stradă].
Atelierul de street debate a reprezentat și un moment potrivit pentru a lista o parte din dorințele tinerilor din Cleja pentru ei și comunitatea lor. „Ce îți dorești în Cleja – Sat European de Tineret?” a fost întrebarea centrală a dezbaterii. După ce au răspuns primii la întrebare, inițiatorii street debate-ului, au pornit cu mesajele lor scrise pe cartoane colorate înspre un spațiu din comunitate numit “la scenă” – locul unde tinerii se audă de obicei, și i-au invitat pe ceilalți membri ai comunității la dialog.
Ziua de duminică a fost despre curajul de a visa fără limite, despre tineri care au dat glas dorințelor lor și au venit cu un mega entuziasm pentru a sărbători împreună de Ziua Europei. Prin street debate am reușit să privim și cu alți ochi nevoile tinerilor și să ne conturăm o idee despre cum am putea să răspundem la ele și să punem soluțiile în practică într-un timp cât mai rapid. Mi-a plăcut faptul că fiecare a contribuit câte puțin, se vedea clar că fiecare avea o idee doar că până în acel moment nu a găsit contextul în care să o expună. Există mult potențial în tinerii din Cleja și aceasta zi a fost dovada vie. (Andreea Benchea, 19 ani)
Și pentru că duminică am celebrat împreună și Ziua Europei, tinerii din Cleja au pregătit un flashmob. Ziua s-a încheiat cu muzică și dans și planuri de implicare pentru Săptămâna Națională a Voluntariatului în Cleja. Creștem RITMUL Rural împreună!
A fost frumos să văd atâția tineri implicați în Flashmob, nu mă așteptam sincer să fim atât de mulți. M-am simțit foarte bine, mai ales pentru că și persoanele din jurul meu îmi transmiteau o energie pozitivă și chiar sper că toată lumea s-a simțit la fel de bine. Pe scurt, a fost un moment plin de viață. (Miriam El Azzay, 17 ani)
Activitățile de consultare cu tinerii din mediul rural sunt organizate în cadrul proiectului cu titlul „European Youth Village”, implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, Go Free și Asociația de Interes Comunitar Aroneanu în parteneriat cu grupuri de inițiativă a tinerilor din rural și organizații care lucrează cu tinerii din mediul rural, finanțat prin programul Erasmus Plus.