Guvernanța programului European Youth Village, Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor, în calitate de inițiatori ai Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural din România, lansează un apel către toate organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret, fie că sunt din mediul rural sau nu, dar care implică în activitățile lor tineri din mediul rural, au experiență în lucrul cu tinerii din mediul rural sau au realizat consultări cu privire la provocările tinerilor din mediul rural (fie la nivel național, fie la nivel județean sau local), să ni se alăture în procesul de elaborare a Cartei.
DE CE CARTA ALBĂ A TINERILOR DIN MEDIUL RURAL?
Problemele tinerilor din mediul rural sunt încă insuficient cunoscute. Statisticile și studiile despre mediul rural ignoră aspirațiile și nevoile tinerilor din mediul rural, iar aceștia sunt văzuți de cele mai multe ori doar ca „tineri fermieri” sau principalii responsabili de conservarea tradițiilor și obiceiurilor specifice. Vorbim din ce în ce mai mult de importanța intersecționalității în politicile publice și de ce este important să vedem „tânărul la 360 de grade”, în întreaga sa complexitate și perspectivă, însă atunci când vorbim de tânărul din mediul rural, de cele mai multe ori percepția generală a autorităților publice și imaginea de ansamblu pe care societatea o are despre acești tineri sunt extrem de înguste.
Provocările tinerilor din mediul rural sunt diverse, interconectate și vizează mai multe domenii. Comunitatea locală și autoritățile nu mai reușesc să răspundă în timp real nevoilor tinerilor. De multe ori, dialogul între aceste părţi lipseşte cu totul, iar stabilirea priorităţilor pentru tinerii din sat se realizează fără să fi existat o discuție cu aceştia. Tinerii au o nevoie acută să fie văzuți, ascultați, susținuți și promovați.
Politicile publice ce au în vedere dezvoltarea tinerilor din mediul rural sunt lacunare, multe dintre ele sunt neconectate la realitatea de zi cu zi a tinerilor din mediul rural și neadaptate nevoilor, provocărilor și problemelor pe care tinerii din mediul rural le întâmpină. De aceea, este necesară o evaluare a politicilor publice pe baza nevoilor curente ale tinerilor din mediul rural, completarea și actualizarea acestora.
Încă de la finalul anului 2019, membrii guvernanței programului European Youth Village și-au propus să elaboreze Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural, un document strategic menit să orienteze viitoarele politici publice care au în vedere tinerii din mediul rural sau care, prin măsurile și direcțiile strategice asumate, produc efecte asupra tinerilor sau organizațiilor de și pentru tineri din mediul rural.
În urma unei cercetări desfășurate la nivel național, vom propune un set de recomandări și priorități ale tinerilor din mediul rural de care autoritățile publice locale, județene, regionale sau naționale ar trebui să țină cont atunci când evaluează politicile publice existente sau au în vedere dezvoltarea de noi politici, strategii, direcții sau măsuri în mediul rural.
Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural urmărește să contribuie la dezvoltarea tinerilor și întregului sector de tineret din mediul rural. Astfel, urmărim să implicăm în procesul de elaborare a Cartei alte organizații și entități care lucrează la firul ierbii și nu numai, cu tinerii din mediul rural.
La începutul anului 2021, am realizat alături de Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor un grup de lucru responsabil de planificarea și coordonarea procesului de realizare a Cartei.
CARE ESTE PROCESUL DE ELABORARE A CARTEI ALBE A TINERILOR DIN MEDIUL RURAL?
Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural va fi realizată în trei etape:
-
O cercetare națională privind problemele și nevoile tinerilor din mediul rural din România, în diferite domenii cheie, relevante pentru aceștia (MAI – AUGUST 2021);
-
Realizarea draftului Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural și prezentarea acestuia în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural – Ediția a II-a (SEPTEMBRIE 2021);
-
Elaborarea și promovarea documentului final al Cartei (OCTOMBRIE – DECEMBRIE 2021).
În procesul de elaborare a Cartei ne dorim să implicăm tineri din mediul rural din România, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, profesori din mediul rural și reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene, și nu în ultimul rând, profesioniști în activitatea cu tinerii care lucrează la firul ierbii cu tinerii din mediul rural și organizațiile neguvernamentale din mediul rural.
Consultările se vor desfășura în perioada mai – august 2021, în mare parte online. Astfel, vom realiza și lansa diferite chestionare pentru tinerii din mediul rural (pe mai multe domenii cheie) și vom realiza o serie focus grupuri pe platforma Zoom cu tinerii din mediul rural, din următoarele categorii:
1. Elevi de generală (clasele 7-8)
2. Elevi de liceu și școală profesională (care fac liceul în mediul rural) 3. Elevi de liceu și școală profesională (care fac naveta într-un alt oraș)
4. Elevi la școlile speciale care au domiciliul în mediul rural
5. Elevi la școlile postliceale
6. Studenți din mediul rural
7. NEETs / Tinerii care au abandonat școala sau nu au continuat să meargă la liceu/facultate și nu au un loc de muncă/ucenicie
8. Tinerii angajați în mediul rural (15-35)
9. Tinerii angajați din mediul rural care fac naveta la locul de muncă (15-35) 10.Tinerii părinți din mediul rural
11.Tinerii romi din mediul rural
12.Tineri maghiari din mediul rural
13.Tineri din alte minorități naționale (etnice) din mediul rural
14.Tineri din mediul rural din minoritățile sexuale
15.Tinerii din mediul rural cu dizabilități fizice și mentale, probleme de sănătate sau alte adicții
16.Tinerele fete din mediul rural (consultare pe zona de gender, violență, sexism și alte subiecte conexe)
17.Tinerii antreprenori din mediul rural, tinerii fermieri și liber profesioniști din mediul rural
18.Tinerii care lucrează la negru sau tinerii zilieri
19.Tinerii din mediul rural cu dificultăți economice
20.Tinerii fără părinți
21.Tinerii din mediul rural care nu locuiesc cu părinții (părinți plecați în străinătate sau care lucrează în altă localitate)
22.Tinerii artiști din mediul rural
23.Tinerii sportivi din mediul rural
24.Tineri din mediul urban, majori și independenți financiar, social etc, care s-au mutat în mediul rural
25.Reprezentanți ai autorităților publice din mediul rural;
26.Reprezentanți ai autorităților publice județene (CJ, DJST, ISJ);27.Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din mediul rural;
28.Reprezentanți ai unităților de învățământ din mediul rural;
29.Reprezentanți ai altor instituții publice din mediul rural (biblioteci, muzee etc.)
30.Reprezentanți ai mediului privat din mediul rural.
În plus, va fi realizat un chestionar pentru organizațiile non-guvernamentale și specialiștii în lucrul cu tinerii din mediul rural, care vor putea împărtăși cu noi experiența lor în rural, iar autoritățile publice vor fi de asemenea invitate să participe în procesul de consultare.
CUM TE POȚI IMPLICA?
Dacă organizația ta sau grupul pe care îl reprezinți (în cazul grupurilor informale de tineri) își dorește să facă parte din Grupul de lucru responsabil de realizarea Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, te rugăm să completezi formularul online până cel târziu pe ̶1̶4̶ ̶m̶a̶i̶ ̶2̶0̶2̶1̶ 25 mai 2021.
În funcție de experiența și disponibilitatea organizației/grupului tău, în procesul de elaborare a Cartei îți poți asuma rolul de Partener, Contributor, Promotor sau Susținător.
În calitate de PARTENER te vei implica alături de inițiatori în toate cele trei etape din procesul de elaborare a Cartei (desfășurarea cercetării și analiza datelor, realizarea draftului Cartei și prezentarea acestuia în cadrul Summitului Tinerilor din Mediul Rural, elaborarea documentului final și promovarea acestuia).
De asemenea, pe parcursul celor trei etape vei avea următoarele sarcini:
o Participi la întâlnirile de management ale grupului de lucru (se desfășoară o dată la 2-3 săptămâni pentru a verifica procesul de realizare a Cartei);
o Te vei implica în procesul de cercetare prin:
o Vei disemina apelurile de participare la focus grupuri și chestionarele în rândul tinerilor din mediul rural din rețeaua ta;
o Vei oferi feedback asupra instrumentelor de cercetare;
o Vei organiza cel puțin un focus grup online (pe platforma Zoom) cu unul dintre grupurile țintă amintite mai sus, în funcție de experiența/domeniul de activitate al organizației/grupului tău; vom organiza împreună evenimentul (vom lansa apelul pentru participanți, îl vom promova toate organizațiile din grupul de lucru, te vom sprijini în procesul de pregătire a consultării (stabilirea întrebărilor din cadrul focus grupului), rolul principal al organizației partenere fiind acela de a facilita focus grupul și de a centraliza informațiile culese de la participanți;
o Vei împărtăși din experiența ta în rural cu celelalte organizații din grupul de lucru – vei completa chestionarul pentru organizații;
o Vei disemina chestionarul pentru organizații în rândul celorlalte organizații din mediul rural din rețeaua ta (opțional);
o Ne vei ajuta să ajungem la autoritățile publice din comuna sau comunele în care lucrezi (opțional);
o Te vei implica în centralizarea rezultatelor consultărilor și realizarea raportului de cercetare;
o Dacă ai realizat anterior consultări cu tinerii din mediul rural sau alți actori relevanți din mediul rural, vei împărtăși cu noi rezultatele acestor consultări, pentru a le putea integra în cadrul Cartei (opțional);
o Te vei implica în procesul de realizare a draftului Cartei Albe a Tinerilor din mediul rural din România:
o Te vei implica în formularea obiectivelor globale, domeniilor de acțiune și a măsurilor/recomandărilor(opțional);
o Vei participa la Summitul Tinerilor din Mediul Rural – Ediția a II-a (opțional);
o Vei oferi feedback asupra conținutului Cartei;
o Vei promova Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural și o vei disemina în rândul autorităților publice din comunele în care activezi;
o Vei susține Carta și vei promova apelul pentru strângerea de semnături;
O primă întâlnire cu partenerii va avea loc online, pe Zoom, în data de 18 mai 2021, la ora 18:00, în care vom discuta pe larg despre întregul proces. Vom reveni cu link-ul de conectare pentru Zoom pe data de 16 mai.
În calitate de CONTRIBUTOR, te poți implica în etapa de cercetare și/sau în etapa de realizare a draftului Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural:
În etapa de realizare a cercetării ne poți ajuta:
- completând chestionarul pentru organizații;
- organizând unul sau mai multe focus grupuri, cu unul sau mai multe dintre grupurile țintă la care ne-am propus să ajungem, în funcție de experiența organizației sau grupului tău (opțional);
- iar dacă ai realizat anterior consultări cu tinerii din mediul rural sau alți actori relevanți din mediul rural, poți împărtăși cu noi rezultatele acestor consultări, pentru a le putea integra în cadrul Cartei (opțional).
(De asemenea, ne poți ajuta diseminând și apelurile pentru focus grupuri sau pentru completarea chestionarelor.)
În etapa de realizare a draftului Cartei, te poți implica în
- formularea obiectivelor globale, domeniilor de acțiune și a măsurilor/recomandărilor (opțional);
- sau ne poți oferi feedback asupra conținutului;
(Bineînțeles, ne poți ajuta și susținând, promovând sau diseminând Carta în propriile rețele, dar mai ales către autoritățile publice din comunitățile rurale în care te implici.)
În funcție de sarcinile pe care îți dorești să ți le asumi în cadrul procesului, vom reveni noi pe mail cu chestionarul pentru organizații și alte informații suplimentare până pe 19 mai 2021.
În calitate de PROMOTOR, te poți implica pe parcursul întregului proces de realizare a Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural din România, promovând pe propriile canale, în rândul tinerilor din mediul rural cu care lucrezi, a organizațiilor partenere și a autorităților publice din comunitățile rurale în care activezi:
o apelurile de participare la focus grupuri;
o chestionarele pentru tinerii din mediul rural și organizații;
o apelurile de susținere a Cartei și documentul final;
(Bineînțeles, te poți număra printre semnatarii Cartei și cei care susțin la rândul lor Carta, iar pe parcursul întregului proces ne poți oferi feedback).
De fiecare dată când vom lansa un apel, ți-l vom trimite și ție pentru a-l putea disemina pe canalele proprii.
În calitate de SUSȚINĂTOR, la finalul întregului proces, poți deveni ambasador al Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural din România în comunitățile rurale în care lucrezi și poți semna scrisoarea deschisă de susținere a Cartei.
La finalul procesului îți vom trimite un mail cu documentul final, scrisoarea deschisă de susținere a Cartei și informații suplimentare despre cum vei putea deveni ambasador al Cartei Albe a tinerilor din Mediul Rural din România în comunitatea sau comunitățile rurale în care lucrezi.
Pentru mai multe informații sau întrebări, ne puteți contacta pe adresa de e-mail: satuleuropeandetineret@gmail.com
De asemenea, puteți urmări pagina noastră de Facebook @europeanyouthvillage și site-ul pentru actualizări.
Un comentariu