Pe 15 și 16 mai, tinerii din Slimnic și Ruși au luat parte la consultările locale inițiate în cadrul programului național European Youth Village. Dacă în prima zi tinerii au fost încurajați să identifice nevoi și probleme cu care se confruntă și să genereze propriile soluții, cea de-a doua zi a continuat cu pregătirea și implementarea unei dezbateri în stradă, pornind de la întrebarea “Ce îți dorești în Slimnic 2021?”.
Dozatoare de apă potabilă în școală. Mai mulți tineri implicați în activitățile de voluntariat. Construirea unui centru de tineret. Eliminarea profesiei părinților din catalog. Cafenea socială în care să se poată citi cărți. Mai multă transparență din partea autorităților publice. Implicarea tinerilor în luarea deciziilor. Festivaluri de muzică pop. O comună mai curată. Club de carte. Festival de teatru. Un parc. Echipament sportiv în aer liber. Mai multe drumeții. Un medic de familie responsabil. Centre de reciclare. Școli renovate și grădinițe moderne. Transport public mai bun etc.
Acestea sunt câteva dintre răspunsurile unor tineri care sunt ancorați în realitatea comunității lor și care reușesc să identifice probleme reale pe care le observă în jurul lor, în mediul rural, și care le influențează dezvoltarea. Mai important poate, este faptul că tinerii prezenți la activitățile din weekend sunt motivați să contribuie la dezvoltarea comunității lor și să se implice în activități de voluntariat prin care să transforme în realitate măcar o parte dintre aceste idei. Una dintre ele – construirea unui centru de tineret – este pe cale să devină o realitate, cu sprijinul organizației care visează și acționează alături de ei – Asociația Cavalerii Turnului Înclinat.
“Aceste două zile mi-au plăcut foarte mult deoarece am lucrat în echipă, am dezbătut împreună tot felul de subiecte, inclusiv cele de care uneori lumea se ferea. Ne-am exprimat opinia și nu am fost judecați.” (Larisa, 15 ani)
“Mă bucur că am luat parte la această activitate deoarece am observat tineri cu o foarte mare dorință de a face o schimbare în bine, iar prin acest program le dați voce. Mulți vor să fie auziți dar, de cele mai multe ori, nu li se acordă această șansă. Mi-aș fi dorit să am și eu această oportunitate mult mai devreme, însă mă bucur că pot participa și acum”. (Simona, 23 ani)
“Aceste două zile m-au încărcat cu energie, m-au binedispus și am rămas cu multe lucruri folositoare. Mă bucur că am avut ocazia să particip la astfel de activități. Mi-a plăcut că am interacționat cu oameni faini de la care am avut de învățat. La multe activități înainte!” (Iulia, 15 ani)
Activitățile de consultare fac parte din demersul Guvernanței European Youth Village și al partenerilor săi de a dezvolta în 2021 prima Cartă Albă a Tinerilor din Mediul Rural – un document strategic menit să orienteze viitoarele politici publice care au în vedere tinerii din mediul rural sau care, prin măsurile și direcțiile strategice asumate, produc efecte asupra tinerilor sau organizațiilor de și pentru tineri din mediul rural. Dacă ești o organizație care lucrează cu tinerii din rural te poți alătura demersului până pe 25 mai (vezi detalii aici).
“Mă bucur foarte mult că am reușit să ne vedem și fizic. În aceste 2 zile am comunicat și am lucrat în echipă, iar asta a fost partea cea mai importantă. Am avut multe de învățat și mă bucur că am luat parte la activități.” (Anamaria, 17 ani)
“Mi-a plăcut foarte mult faptul că a contat părerea fiecăruia și că aceste activități ne-au făcut să socializăm și să ne aducem aminte cum ne petreceam timpul înainte de pandemie.” (Luana, 17 ani)
“Un weekend pe care îl așteptam de multă vreme și a meritat! Mi-a plăcut mult să văd așa mulți tineri implicați și faptul că am identificat împreună nevoi și probleme din comunitate, iar mai apoi am dezbătut împreună soluțiile. M-am bucurat și de primul Street Debate din comuna noastră. Abia aștept să îl organizăm din nou.” (Mihai, 32 ani)
Programul European Youth Village este coordonat la nivel național de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile. Activitățile de consultare sunt finanțate prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.