Cea de-a doua ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural va avea loc în comuna Aroneanu (Iași) în perioada 31 august – 4 septembrie 2021 și este organizată de către Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile), cu sprijinul Primăriei Comunei Aroneanu din Județul Iași și al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.
Înscrierea la Summitul Tinerilor din Mediul Rural se face prin completarea formularului de înscriere cel târziu până la data de 15 august 2021 la ora 23:59.
Participanții selectați vor fi anunțați prin email cel târziu până la data de 20 august 2021. Ținând cont de faptul că locurile la eveniment sunt limitate, te rugăm să acorzi atenție completării formularului de înscriere.
ASPECTE LOGISTICE
▶️ Toate activitățile și sesiunile din cadrul Summitului în zilele de 1 septembrie, 2 septembrie și 3 septembrie vor avea loc în comuna Aroneanu, aflată la o distanță de aprox. 10 km de Iași. În fiecare zi, transportul spre și dinspre comuna Aroneanu va fi asigurat de către organizatori (dimineața, respectiv seara), în funcție de programul ce va fi comunicat tuturor participanților selectați.
Cazarea participanților selectați se va face în Iași (check-in pe 31 august, check-out pe 4 septembrie), în camere duble. Recomandăm tuturor participanților să-și organizeze sosirea înainte de ora 18:00 pentru a putea participa la evenimentul de socializare care va avea loc în Iași, pe 31 august.
Masa participanților (mic dejun, prânz, cină) și pauzele de cafea sunt asigurate de către organizatori.
Transportul participanților la Summit va fi decontat de către organizatori în proporție de 50% (în limita a 200 RON), iar 50% din sumă va fi asigurată de către fiecare participant în parte, reprezentând contribuția participanților în cadrul proiectului.
Participarea la activități pe toată perioada Summitului este obligatorie. Participanții minori vor participa în baza unui Acord parental semnat de către un părinte/tutore, pe care îl vor aduce în original la Iași și îl vor preda organizatorilor la check-in. Modelul de Acord parental va fi trimis prin email participanților selectați.
Mai multe informații vor fi trimise ulterior participanților selectați pentru a participa la Summitul Tinerilor din Mediul Rural. Ne poți contacta direct pe pagina de Facebook European Youth Village sau pe email la adresa satuleuropeandetineret@gmail.com în cazul în care ai nevoie de informații suplimentare.
AGENDA Summitului Tinerilor din Mediul Rural cuprinde sesiuni plenare (Politici de tineret și mecanisme de susținere ale tinerilor din mediul rural, în mediul rural; Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural – Priorități și direcții strategice), o serie de ateliere și workshopuri tematice la care participanții vor avea oportunitatea să participe în funcție de preferințele lor, seri de socializare, proiecție de film în sat etc. Printre temele workshopurilor care se vor desfășura în paralel se numără: organizare comunitară și advocacy; educație sexuală și reproductivă; improvizație/dans contemporan; lucrător de tineret; interacțiune cu autoritățile; scriere și management de proiect; surse de finanțare pentru tineri; metode de implicare în comunitate etc (lista finală va fi publicată ulterior).
La Summitul Tinerilor din Mediul Rural sunt invitați să participe:
- tineri din mediul rural cu vârsta între 15 și 30 de ani;
- tineri voluntari implicați în proiecte desfășurate în mediul rural;
- lucrători de tineret și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și/sau federațiilor ce desfășoară activități în mediul rural sau sunt implicate în reprezentarea tinerilor din mediul rural în diverse structuri;
- reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, regionale și naționale.
Totodată, la Summit vor participa și tineri din grupurile de inițiativă din comunele care dețin titlul de Sat European de Tineret 2021 din Aroneanu (Iași), Cleja (Bacău), Grivița (Galați) și Slimnic (Sibiu), tineri din grupurile de inițiativă din cele 7 comune finaliste care candidează pentru titlul de „Sat European de Tineret 2022” (Comuna Bâra din Județul Neamț, Comuna Cristian din Județul Brașov, Comuna Dămienești din Județul Bacău, Comuna Drânceni din Județul Vaslui, Comuna Hălăucești din Județul Iași, Comuna Panaci din Județul Suceava, Comuna Săbăoani din Județul Neamț, dar și tineri din Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM).
Summitul Tinerilor din Mediul Rural urmărește să dezvolte contexte de învățare pentru tineri ÎN mediul rural, să promoveze și să stimuleze participarea tinerilor din mediul rural în comunitate și la viața democratică prin dezbateri asupra politicilor și strategiilor naționale și europene de tineret ce vizează tinerii din mediul rural, să faciliteze schimbul de bune practici, să dea vizibilitate tinerilor și acțiunilor acesta și să consolideze Rețeaua RITM, prima Rețea Informală a Tinerilor din Mediul Rural.
Cum a fost la prima ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural din 2019 I ARTICOLE I
[1] #yRuralSummit: Tinerii din mediul rural își construiesc o mișcare de tineret la nivel național
[2] „Energia primului pas în schimbarea comunității noastre se află la noi”
[3] #yRuralSummit: Ce îşi doresc tinerii de la un sat european?
[4] VIDEO: Dezbatere în sat la Summitul Tinerilor din Mediul Rural
“Acest eveniment a reprezentat ocazia perfectă de a realiza că nu trebuie să-mi părăsesc satul sau familia după terminarea facultății. Mă pot întoarce cu forțe proaspete și idei noi pentru a pune satul la cale. Participarea la o a doua ediție la acest summit a devenit un nou obiectiv pentru mine, mai mult, vreau să iau titlul de #SatulEuropeanDeTineret în următorii 3 ani. Încă o dată am realizat cât de mult mi-ar plăcea să lucrez cu tinerii și cât de faină este această meserie. Am cunoscut mulți tineri care au devenit modele pentru mine deși sunt mai tineri decât mine. Îmi plac oamenii care mă motivează și îi țin în suflet. Mă bucur că în sfârșit există astfel de oportunități pentru tinerii din rural”. (Maria, participant)
Programul European Youth Village este un program apolitic, dezvoltat pe patru piloni – educație, cultură, voluntariat și participarea tinerilor/politici de tineret, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional. Programul este coordonat la nivel național de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și implementat cu sprijinul programului Erasmus Plus și Rețeaua Satelor Europene de Tineret.