Comunitatea European Youth Village a dorit să aducă în atenția publică problemele reale, actuale, cu care se confruntă liceenii navetiști din diferite județe și comune din România. Accesul gratuit la educație și sprijinul pe care liceenii din mediul rural îl primesc de la instituțiile de stat trebuie să fie adaptat realităților actuale. Tinerii din mediul rural din comunitatea European Youth Village au avut curajul să-și spună povestea, iar informațiile pe care ei le-au prezentat au contrazis declarațiile Ministrului Educației și ne-au demonstrat că resursele sunt inegal distribuite: liceenii din mediul rural NU beneficiază în prezent de transport gratuit spre școală, iar costurile pe care trebuie să le suporte sunt, de multe ori, peste capacitatea financiară a familiilor lor.
Ca răspuns la dovezile și criticile aduse în spațiul public de societatea civilă, în cadrul conferinței de presă din 14.09.2022, Ministrul Educației recunoaște public că transportul liceenilor navetiști din mediul rural nu este gratuit.
Aflăm din aceeași conferință faptul că “Avem deja un proiect de ordonanță de urgență, care sunt convins că va fi adoptat săptămâna viitoare în guvern. Prin acest proiect de ordonanță de urgență cresc semnificativ sumele acordate elevilor pentru transportul de la domiciliu la școală. […] Este vorba de o schimbare a modului de calcul în felul următor: o alocație forfetară, care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 km, peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare km. În acest fel dacă veți face calculul veți vedea că pentru 13 km spre exemplu avem o alocație forfetară de 200 de lei/elev, pentru 33 de km, cei care sunt la distanță mai mare, avem o alocație forfetară de 300 de lei/elev. Până acum suma maximă era 171 de lei, suma maximă decontabilă.”
Constatăm faptul că Ministrul Educației nu mai vorbește despre gratuitatea transportului elevilor navetiști. În schimb, în discursul său apare această “alocație forfetară”.
Din calculele făcute de Ministrul Educației, s-ar putea înțelege faptul că pentru primii 3 kilometri, suma de bază alocată ar fi 3*50 lei, adică 150 lei. Acest aspect nu este însă clar explicat – nu ne spune că baza ar fi de 150 lei, astfel că informațiile furnizate sunt confuzante.
Ceea ce urmează în conferința de presă este o înșiruire de calcule în care, cel mai probabil, se vor pierde și elevii, și publicul.
“Avem de asemenea o precizare conform căreia, dacă elevii învață într-un județ în care operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele ușor justificabile, să spun doar atât, pentru abonamente lunare, există posibilitatea creșterii cu până la 50% a acestei alocații forfetare. Deci dacă avem o alocație forfetară, care nu necesită nici un fel de documente pentru a primi această bursă, această alocație, care va putea fi primită în avans de către elevi, cuantumul poate fi crescut cu 50% de la 300 la 450 lei/lună spre exemplu, sau de la 200 la 300 de lei pe lună, cu condiția prezentării unui abonament din care să reiasă că în acel județ abonamentul de care are nevoie elevul pentru a merge la școală este mai mult decât alocația forfetară gândită de guvern.”
Să luăm un caz concret, prezentat de Andreea și Larisa din satul Ruși, comuna Slimnic, care fac naveta până la Sibiu, pe o distanță de 26 de km conform numărului înregistrat pe abonamentul lor, și plătesc 506 lei un abonament întreg pe o lună (în preț nu sunt incluse weekendurile, pentru că în sat nu circulă nicio cursă la finalul săptămânii).
Dacă urmăm calculele făcute de Ministrul Educației în conferința de presă, pentru liceenii care fac naveta din satul Ruși la Sibiu am avea (3*50 + 23*5) * 1,5 rezultând o sumă decontată de 397,5. Rămâne un mister, cine acoperă diferența.
Prea puține certitutini, prea multe necunoscute.
Ne dorim ca în soluționarea situației liceenilor navetiști din mediul rural, Ministerul Educației să ia în calcul toate nevoile tinerilor, pe care doar actorii care lucrează direct cu ei le cunosc în profunzime. Comunitatea European Youth Village a consultat și conținutul Proiectului de ordonanță de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor, publicat în 15 septembrie 2022:
,,(1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare.
4.La art. 84 alin. (1^7) și alin. (1^8) se modifică și au următorul cuprins: ,,(1^7) Pentru facilităţile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. (1^3), se asigură o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună, pentru fiecare kilometru. (1^8) În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la art. 1^7, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.”
Comunitatea European Youth Village este îngrijorată de următoarele aspecte:
Din textul publicat în proiectul de ordonanță de urgență, se poate înțelege faptul că suma de bază este de 50 de lei pentru distanța de 3 kilometri. În această situație, calculele făcute de către Ministrul Educației în conferința de presă din 14 septembrie 2022 sunt eronate, fiind calculate cu baza de 150 lei. Solicităm Ministerului Educației să aducă clarificări în spațiul public cu privire la acest aspect, pentru a nu mai lăsa loc interpretărilor.
Dacă refacem calculele pentru liceenii care fac naveta din satul Ruși la Sibiu, am avea (50 + 23*5) * 1,5 rezultând o sumă decontată de doar 247,5 lei, care nu reprezintă nici măcar 50% din totalul pe care un licean navetist din satul Ruși, comuna Slimnic, județul Sibiu, îl plătește lunar. Ca să fie clar, încă o dată, menționăm că zilele de weekend nu sunt incluse în abonament.
Concluzii: Alocațiile forfetare nu înseamnă gratuitate pentru toți liceenii navetiști din mediul rural.
Domnule Ministru al Educației, ne dorim să readucem discuția în punctul de la care nu era necesar să plecăm: transportul gratuit și accesul gratuit la educație al liceenilor navetiști din mediul rural. Gratuit, adică care nu-i costă nimic pe elevi sau pe familiile lor.
“Asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României și sunt asigurate, fiecare in parte, de la bugetul de stat!” (Ministrul Educației, 10 septembrie 2022)
“Mă numesc Andreea, am 17 ani și locuiesc în satul Ruși, comuna Slimnic, județul Sibiu, la vreo 26 de km distanță de Sibiu. Nu am posibilitatea de a face liceul în satul meu, deoarece nu există decât școală gimnazială, și plătesc abonamentul pe o lună întreagă cu prețul de 506 lei. Nu mi se pare un preț tocmai ok, mai ales pentru cei care probabil nu au posibilități sau care au mai mulți copii să plătească atât de mult, iar pe lângă această problemă să ni se scoată și bursa, singurul nostru sprijin. Chiar dacă suntem elevi din mediul rural trebuie să avem și noi dreptul la o părere. Nu mi se pare ok tot ceea ce se întâmplă în momentul de față. Măcar un autobuz pentru elevii din mediul rural era bun, un autobuz care să fie gratis pentru elevi! În momentul de față noi, liceenii din mediul rural, nu mai beneficiem de niciun sprijin financiar, și cred că ar trebui să fim și noi mult mai înțeleși!”

Abonament pe 19 zile, 437 lei. Distanța parcursă: 26 km.
Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, alături de tinerii din comunitatea European Youth Village, solicită Ministrului Educației să găsească soluții echitabile și incluzive care să vină în sprijinul TUTUROR elevilor, inclusiv al liceenilor din mediul rural.
Colaborarea între autoritatea publică și societatea civilă este vitală pentru a asigura egalitatea de șanse în educație și educația incluzivă. De la firul ierbii, în urma consultării a peste 3000 de tineri, vă aducem la cunoștință faptul că tinerii din mediul rural și-au setat prioritățile. Toate prioritățile pot fi regăsite în Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural însă aici vom menționa trei dintre ele:
- Identificarea și combaterea barierelor în educație și formare cu care se confruntă tinerii din mediul rural.
- Dezvoltarea unor mecanisme eficiente care să sprijine tinerii din mediul rural să își continue studiile.
- Dezvoltarea facilităților de transport în mediul rural și rezolvarea dificultăților cu care se confruntă tinerii navetiști pentru a merge la școală.
Niciun elev nu ar trebui să abandoneze școala din cauza condițiilor și costurilor de transport! Mai multe și despre Scrisoarea deschisă către Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației poți citi aici. Vezi declarațiile mai multor liceeni navetiști din mediul rural aici.